1 vai 2 lattiavalua?

elikkä suunnittelija piirtänyt suunnitelmiini että kadella lattiavalulla (100mm EPS, 80mm pohjavalu, 125 EPS, 80mm lattiavalu), mutta kaikki muut sitä mieltä että tee yhdellä... ja tuleehan se halvemmaksikin!


kokemuksia, mitä hyötyjä / haittoja kummassakin vaihtoedossa on??

Onkos kyseessä ihan perustalon pohja vai jonkin arkkitehdin erikoisluomus tmsv? Mikä lämmitysjärjestelmä? Kerrotko vähän enemmän taustoja, niin arvon raati voi ottaa kantaa.

joo aivan… heh heh



eli kyseessä 1 1/2-kerroksinen puutalo, jonka alakerran kerrosala 136m2 ja huoneistoala 118,5m2 ja jossa kantava linja keskellä.

Tulossa on vesikiertoinen lattialämmitys.

niin ja vielä että kyseessä täysin maanvarainen laatta

Mitähän lienee suunnittelijanne ajatellut, mutta maavarainen laatta (jos soveltuva) tehdään yhdellä valulla ja alle vaatimuksia vastaavat eristeet ( esim. 200 styrox). Laatta ja sen lopullinen “paksuus” kiinni lattialämmitysjärjestelmästä ( n. 100 mm)

TKT:n ohje on hyvin pitkälle oikeansuuntainen, mutta se rytöksi vaihtakaa paremmin sopivaan aineeseen, vaikka se on jonkin verran kalliinpaa. Pannessanne sitä rytöksia sinne maata vasteen, niin se kastuu nopeammin kuin se paremmin sopiva eriste, jolloin "onnellisen" tietämättöminä menetätte sen rahaedun ja sitten alkaa pyörimään se eristekyky laaristanne pois. (Tämä ei ole mainos, koska ei mainita tuotetta edes millään nimellä).

Rautakaupassa niitä parempia aineita on yleensä varastotavarana 2-3 eri ainetta, vaikkakin pari niistä on rytöksin kanssa suunnilleen samanlaista ainetta noin niinkuin suurinpiirtein.

Nyt taitaa suunnittelija elää 70-lukua uudestaan…

“kerrosleipä” alapohjassa on tarpeeton ja talotekniikan teossa paljastuu virheeksi. Onko kyseessä paalutettava rakennus?

ei ole paalutettavava… kalliota alla, jonka päällä paksu kerros piukkaan tärytettyä soraa ja sen päällä vielä kerros hiekkaa

Eli vakaa kuin paalutettu. Rakenne toimii, mutta tarkkana läpivientien kanssa ettei kerrosleipään synny väärän “makuista” “majoneesia”.

Olemmeko ymmrätäneet jotain väärin?

Eli siis maanvaraistalaattaperustusta ei saisi tehdä niin, että ensi valetaan perustuslaatta, jossa viemäriputket ja sen päälle styroksit lattialämmityksen putket ja vesiputket jonka päälle pintavalu?

Mitä huonoa tässä on?

Hinta

krista06 hyvä! Puurot ja vellit ovat täysin sekaisin kysymyksessäsi.

Esim. maavarainen lattia ei ole " maanvaraistalaattaperustusta". Kaukana siitä. Alkuperäisen kysyjän suunnittelija elää jopa viime vuosituhatta. Eipä niin mutkikasta maanvaraislattiaa ole normaalissa pientalossa, etteikö sitä voi kaikkine kommervenkkeineen sekä kaatoineen että portaineen, siis voi ja kannata tehdä yhdellä ja samallla valulla. Se kaikki on kotiin päin.

Miksi pitää tehdä sama kaksi kertaa, kun yhdellä kerralla selviää?

"Mitä huonoa tässä on?"

Jos ei nyt aivan huonoa, niin ainakin hyvin hölmöä! Vaikka niitä puurovellisekoitusta ei huomioitaisikaan.

Vielä pieni lisäys. Kun teet sen yhden laatan jonka alla on riittävät ja oikeat eristeet niin ota ammattimies mukaan joka liippaa pinnan ja kaadot lattiakaivoille kerralla kuntoon, ei tarvitse maksaa jälkitöistä.

Muistaakseni rakennekuvia perustuksista löytyy rakentaja.fi sivuilta eli sieltä voi ottaa mallin ja viedä suunnitelijalle malliksi. Kannatan ehdotomasti aikaisempaa kommentia eli ammattimaisesti lattioita tekevä kaveri tässä paikassa säästä pitkän sentin (rahayksikkö). Omaan lattiaan meni tasotteita 1 1/2 säkkiä eli aika vähän.

joo, aina ei kannata kysyä rakennesuunnittelijalta.