Suunniteltu tässä -46 rakennetun rintsikan ostamista ja alakerrassa on maanvarainen betonilaatta sekä valetut väliseinät.
Laatta olisi tarkoitus piikata laatta pois, laittaa kapillaarikatkot, eristeet, vesikiertoinen lattialämmitys ja uusi laatta, mutta miten väliseinien kohdalla kannattaisi edetä ? Pitäisikö ne "kengittää" (antura, bitumikermi, harkko-väliseinä) vai poistuisikohan kosteus koolauksen ja kipsilevyn alta ihan vaan haihtumalla?
Alla vielä kuva alakerran wc:n seinästä niin tuskin toi maali noin pahasti irtoilee jos tossa seinässä ei ole kosteutta…?
Maalin hilseily johtuu kosteudesta.
Kapillaarinen kosteus nousee maaperästä seinään.
Unohtaisin ostohankkeet, mutta itsehän päätät…
Mutta jos nyt kumminkin lähtisi korjaamaan niin mitenköhän noi väliseinien kohdat kannattaisi tehdä ?
Talo olisi hyvällä paikalla lähellä keskustaa ja kivasti tilaa. Remppaan on varattu 100t, paljon on tekemistä, mutta itse tarkoitus tehdä paljon.
Mitä tiloja olet ajatellut rakentaa kellariin? Miten kellarin ulkoseinien eristykset on tehty.
Sauna, suihku, KHH, ehkä yksi makuuhuone… En osaa tarkemmin sanoa seinien eristyksistä, vaikuttaisi ihan alkuperäisiltä. Sokkelin vierustat olisi (jos ostetaan) tarkoitus kaivaa auki ja joko patolevyllä ja styroksilla tai Fuktisolilla eristää + tietenkin uudet salaojat.
Tässä vielä yhdestä alakerran huoneesta kuva, purettu pinta pois.
Isoa remppaa olet ajatellut. Onko sinulle tulossa suunnittelijaa hommaan mukaan. Täältä käsin on mahdoton ruveta mitää ohjeita antamaan, pitäisi päästä hieman tutkimaan rakenteita…
Itseasiassa ajattelin niin, että menisin katsomaan jonkun suunnittelijan kanssa paikan päälle tarkemmin ennen tarjouksen tekemistä.
Kuten laitoin niin sijainti on houkutteleva aivan keskustan lähellä. Uuteen ei ole tollaisella sijainnilla varaa ja lisäksi perheen koon takia kiinnostaa 3-kerros ratkaisu.
Tiedossa on, että alakerta on melkoinen savotta. Homeen hajua ei ainakaan ensi käynnillä huomannut. Raksystemsin kuntokartoitus on tehty ja yläpohja vaikutti ihan kuivalta ja siistiltä. Ulkovuoraus menisi myös jossain välissä uusiksi.
Talo on kaukolämmössä, lämminvaihdin juuri uusittu ja samalla laitettu uudet patterit + vesiputket.
Käyttövesiputket on uusittu 2007 ja ikkunat vaihdettu 1989.
Remppaosaamista löytyy sen verran, että nykyiseen 2006 tehtyyn taloon on tehty itse väliseinät, ja kaikki pinnat (kylppärit mukaanlukien )+ kalusteasennukset. Tältä pohjalta ajattelin lähteä puskemaan remppaa.
Suurimmaksi haasteeksi jää juurikin suunnittelu miten mikäkin paikka tehdään ja pakkohan siihen olisi suunnittelija hommata, mielellään vielä sellainen joka tietää vanhemmista taloista tarkemmin.
Rakennusfysiikkaa pitää osata, se toimii samalla tavalla kaikissa taloissa.
Juurikin tämän takia se HYVÄ suunnittelija on välttämätön.
Tällä osaamisella ei ole järkeä lähteä tekemään noin isoja remppoja ilman suunnittelijaa / ennakkokartoitusta miten hommat noin suurinpiirtein pitäisi toteuttaa. Samalla selviää (mahdollisesti) myös se mihin tarvitaan ulkopuolista työvoimaa jne.
Jos anturan ja sokkelin välistä on jäänyt kapillaarikatko pois niin mitään ei ole tehtävissä. Ulkoseinät ja kantavat väliseinät pitää jättää sellaisiksi kuin mitä ne ovat. Seinien levytys on huono ratkaisu, sillä tällöin kapillaarisesti nousevan kosteuden tuulettuminen estyy ja homeriski kasvaa. Sinät voi maalata kosteutta läpäisevällä maalilla ja seinien alaosaan muodostuvan härmän voi siivota pois silloin tällöin. (Tämä on kokemukseen perustuva mielipide.)
Jos seiniin tekee koolauksen (ilman eristettä) ja jättää seinän ja katon väliin ilmaraon niin toimisikohan tuuletus silloin ? Sokkelin ja koolauspuun väliin joku kosteuden imeytymisen estävä materiaali. Vai onko se vaan pakko mennä tolla pelkällä maalilla ? Toki työtähän olisi huomattavasti vähemmän jos menee pelkällä maalilla, mutta jotenkin ne levyseinät kiinnostaisi. Suihku / sauna täytyy muurata kuitenkin esim. HB-Priimalla niin siinähän sitä ongelmaa ei ole. Lisäksi nehän tulee uuden laatan päälle, joten sieltähän ei kosteutta nouse.
Samaa mieltä Pm:n kanssa…
Sitten ollaan samaa mieltä
Jostain vaan katselin, että joku oli kaivanut väliseinien osalta anturaan asti auki, purkanut sen verran seinän alaosaa, että oli saanut bitumikermin anturan ja seinän väliin ja jatkanut harkolla kermin päältä seinän alaosaan asti.
Pari väliseinäähän noin tekisi, mutta ei sentään koko sokkelia.
"Jos anturan ja sokkelin välistä on jäänyt kapillaarikatko pois niin mitään ei ole tehtävissä."
En ole samaa mieltä.
On tehtävissä, mutta ei ole mahdoton, työtä se teettää!
Lyhyissä väliseinissä (ei kantavissa) tosin taitaisi päästä helpommalla kun piikkaisi seinät kokonaan pois ja tekisi harkoista uudet laatan valamisen jälkeen… Pystyisipähän samalla muuttamaan tilan kokoakin jos/kun sillekin voisi olla tarvetta.
Ei pääse!
Millainen ratkaisu mielessä ?
Ohjetta ei voi antaa, kun rakenteet ei ole suhteellisen tarkasti tiedossa.