hei meillä on maavarainen laatta alapohjana jossa ei ole kosteuseristettä normaali koolaus lastulevy/muovimatto koneellinen ilmanvaihto voisiko sitä käyttää hyödyksi lattian alapuoliseen tuuletukseen vai pitäisikö sinne rakentaa erillinen mitä tekisi? onko kokemuksia kertokaa ihmeessä
Kun maanvarainen betonilaatta on asennettu suoraan soran / maapohjan päälle ilman eristettä, (polystyreeni tai polyuretaanieriste), on tilanne tämä…<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Suunnittelun lähtökohtana pidetään, että maassa olevan ilmatilan suhteellinen kosteus on 100%, (RIL 155, RIL 107, jne…). Kun maan suhteellinen kosteus on 100% on myös ns. tasapainokosteusteorian mukaan myös sitä vasten olevan betonilaatan kosteus 100% tai lähes 100% riippuen siitä mistä kohti laattaa mitataan ja miten laatta pääsee kuivumaan. Sama pätee myös laatan päällä olevaa eristetilaa eli ”koolinkien välitilaa”, eli betonilaatta ja eristetila tasaavat taas kosteuden. En tässä vaiheessa selitä asiaa enempää, joten kommentoin Jukka Tapanille;
Ilmoittamasi rakenne on kosteusteknisesti riskirakenne. Sitä ei saada millään vippaskonstilla toimivaksi. On olemassa pari vaihtoehtoa korjaukseen.
- Asennetaan betonilaatan päälle polyuretaanieriste, esim. 50 mm ja valetaan uusi betonilaatta päälle.
- . Puretaan koko lattia pois ja asennetaan erite kapillaarikatkosoran päälle (soraa vähintään 300mm) ja valetaan uusi pintalaatta.
PS. Talon ulkopuolinen salaojitus ei vaikuta juuri lainkaan talona alla olevaan sorakerrokseen, jos se on kapillaarista maa-ainesta.
Palaan tarkemmin aiheeseen jos on tarvis…
Ystävällisesti Pertti Heikkinen
Jep. Ja lisähuomiona se, että kaikki työvalun päältä lähtevät puurunkoiset seinät on syytä laittaa lähtemään vaikka harkolla. Harkon ja työvalun väliin kapillaarikatko. Väliseinien kanssa tuskin on ongelmia, mutta ulkoseinien kanssa saattaa tulla.
Jos työvalun päältä lähtee muurattuja seiniä, homma menee hankalammaksi.
Onkos Heikkisellä kokemuksia/näkemyksiä Platonin systeemeistä? Siitä oli tälläkin palstalla juttua ihan äskettäin. Itsellä ei ole kokemusta, mutta sen voisi kuvitella toimivan.
PPP
Tarkoitatko lattian päälle asennettavaa vai sokkeli-platonia?
…eli tarkoitan sitä ilmastoitua Platon-lattiaa, jossa betonin ja nappulalevyn väli on koneellisesti tuuletettu.
PPP
Kyllähän Platonin tuotteet ja ideat ovat hyviä, mutta...
Pääsääntö rakentamisessa on, että rakenteet kuten lattia pitää suunnitella ja rakentaa niin, ettei niistä kosteutta tarvitse poistaa kikkailemalla. Jos kosteutta lattiasta ei voi muutoin poistaa niin voihan tätkin koettaa. Kyllä tuulettuva lattia toimii, mutta miten pitkään? Entäs pöly, mihin se kasautuu? Mitä tapahtuu, jos poistoilmapuhallus ei toimikkaan esim. yhden viikonlopun ajan. Kosteutta ja lämpöä levyn alla riittää. Miten käy mikrobikasvuston, ravinteita ainakin levyn alla riittää. Minä en halua mollata mitään systeemiä erikseen, vaan kuntotutkijana heitän ilman ajatuksia asiosita, entä jos näin käy, periaatteella.
No tottahan tuo on. Enpä kyllä usko, että yhden viikonlopun aika mitään tekee, mutta huonostihan siinä käy, jos pidemmäksi aikaa systeemi lakkaa toimimasta.
Oikeastaan nykyrakentamisessa luotetaan liikaa teknisiin vempaimiin. Ne ovat hyviä tasan niin kauan kuin ne toimivat. Nuo koneelliset ilmanvaihdotkin ovat hyviä hyvin toimiessaan, mutta pahimmillaan ne muuttuvatkin mikrobien jakeluverkostoksi…
Parhaat keksinnöt ovat yksinkertaisia.