Projekti on alkutekijöissään mutta kysyisin että kuinka kalliiksi arkkitehdin käyttö tulee? Meillä on nimittäin yksi ihan hyvä valmis malli (harkkotalo), johon ei tarvitsisi tehdä muutoksia, paitsi kuraeteisen verran.
Tietysti riippuu varmasti kuinka monimuotoista haluaa, melko monimuotoinen on haaveissa ja valmis mallikin on sellainen. Asuinneliöitä 140 ja kokonais 170.
Lähinnä pohdimme tätä siksi, että tonttia kun valitsemme niin mietinnän alla rinne, loiva rinne tai tasamaa. Valitsemamme malli kävisi tasamaalle tai pienin muutoksin loivaan rinteeseen.
Arvoisat rakentajat, tähän ei ole yksiselitteistä vastausta mutta onko ajatuksia?
Mitä sitä turhaan arkkitehtiä ottaa jos kerran valmis malli on jo täysin miellyttävä…
Jos taas mikään valmis malli ei käy tai ei miellytä niin sitten arkkitehti kannattaa ottaa. Ainakin meidän tapauksessa arkkitehti osasi piirtää kyllä talon joka on meille kuin “nyrkki silmään”.
Hintaa tulee 1000 ylöspäin, riippuen mitä kaikkea se teille piirtää. Pelkät luonnokset vai kaikki muutkin kuvat…
Itselläni Lammin harkkotalo ulkorakennuksineen piirrätettiin arkkitehdillä. Itse käytin mallinnukseen ja tilojen suunnitteluun edullista 100$ arkkitehtisoftaa joka pystyi rendaamaan kaksiulotteiset kuvat 3D:ksi. Arkkitehdin rooli oli kääntää piirtämäni alustavat mallit oikeiksi suunnitelmiksi, ohjata suunnittelua sekä puristaa kokonaisuudesta hukkaneliöt pois. Muutamalla hukkaneliön hinnalla saa arkkitehdin ostettua joten suosittelen.
Privaatisti voin antaa kommentteja käyttämästäni tahosta.
-pekka
---
Rakennushankkeemme kotisivut,
http://capeja.googlepages.com/
http://capeja.blogspot.com/
Samanlaista palvelua antaa myös ammattitaitoinen suunnittelija. Meidän tapauksessamme pääurakoitsija ja pääsuunnittelija puristivat näitä hukkaneliöitä pois. Muuten tosin löysimme mallitalon pohjan josta lähdimme eteenpäin. Meiltä jäi n. 15 hukkaneliötä pois.. nopeesti laskettuna ~30 000 euroa...
Jonkun mielestä asuntovaunussa on käytetty neliöt tosi tehokkaasti. Toisen mielestä siellä on vaan ahdasta.
En kiistä ammattilaisten taitoja, mutta ehkä ei kannata budjetoida niitä säästöjä mihinkään muualle…
Tontin valintaan panostaisin, sijainti lienee merkittävin talon arvoon vaikuttava tekijä. Erityisesti jos talo on “pakko” olla tietyn mallinen voi sopivan tontin löytäminen olla vaiketa, ainakin etelässä.
Tuossa “MH”:n kommentissa on yksi ydin asia, mikä omakotitalon yms. suunittelussa on otetava lähtökohtaisesti huomioon eli ensin tontti ja sitten lähdetään suunittelemaan sille soveltuvaa rakennusta; maan pinnanmuodot, ilamansuunnat, sisääntuloyhteydet, kaavalliset määritteet jne…On aivan liian paljon esimerkkejä, joissa asiassa on lähdetty “perse edellä” eli on löydetty, etsitty tuo “unelmien talo” ja sitten vasta tontti ja lopputulos, jos sitä edes tulokseksi voisi sanoa, on että oleskelutilat ovat koilinen - itä suuntaan pääsisäänkäynti aivan jossain muualla missä sen pitäsi sisääntulotiehen nähden olla jne… Talotehtaiden kauppiaat, erkkitehdit, suunnittelijat yms. “viis veissaavat” asialle hyvä jos tontilla käyvät. Heille muut asiat ovat paljon tärkeämpiä kuin mainitut asiakkaan etua ajavat asiat (ja nehän kriteerit tiedetään). Tämä on ikävä kyllä useassa talotehtaan toimituksissa tosiasia, jos ja kun asiakaan etuja ei ole ajamassa asiaa tunteva taho esim. hyvissä ajoin otettu asiansa osaava vastaavatyönjohtaja.
TKT:n kanssa tismalleen samaa mieltä siitä, että talo on valittava ja suunniteltava OLEMASSA OLEVAN tontin mukaan. Muuttujia on niin paljon, että tontin etsiminen jo valitulle talolle voi olla helpommin sanottu kuin tehty.
Mutta itse kysymykseen:
Jos rakennatte itse, niin jonkunhan ne kuvat on piirrettävä. Jos taas ostatte talon talotehtaalta, niin nehän piirtää teille just sellasen talon kuin haluatte “kaupantekijäisiksi”. Mitään yksiselitteistä hintaa arkkitehtityölle on mahdoton antaa, mutta selvää on ainakin se, että mitä enemmän teillä on antaa arkkitehdille jotain valmista (oli se sitten itse tehtyä, tai talotehtaan papereista kopioitua), niin sitä halvemmalla pääsee. Missään tapauksessa arkkitehdin palkkio tuskin muodostuu kohtuuttoman suureksi kokonaiskustannuksiin nähden. Parhaan käsityksen tästäkin tietysti saa, kun pyytelee samoilla reunaehdoilla tarjouksia riittävän monesta paikasta. Huolelliseen suunnitteluun (myös arkkitehtisuunnitteluun) kannattaa joka tapauksessa panostaa - ei sitten pakertaessa ohimosuoni repeä niin herkästi. Ja varsinkin ostotyömiehiä käytettäessä pilkuntarkat suunnitelmat säästävät useita tuhansia euroja.
“Meiltä jäi n. 15 hukkaneliötä pois… nopeesti laskettuna ~30 000 euroa…”
Ohhoh, paljonko teidän talon rakennettujen neliöiden hinnaksi muodostui? 3000-4000/m2? Vai enemmän?
Jämerää ollaan kaavailtu. Luultavasti tulee tuo arkkitehdin käyttö siis kyseeseen, kun ollaan hakemassa tonttia nyt paikasta jossa lähes kaikki rinnetonttia. Minkälaiseen apuun voimme näissä asioissa luottaa jämerän suunnalta, lupaavat mainostaessaan että kaikki palvelut löytyy. Kannattaako samasta firmasta ottaa vastaavatyönjohtaja?
Meillä ei ole tuttuja, jotka olisivat rakentaneet kivikodin, että pääsisi näkemään eri arkkitehtien kädenjälkeä. Luulisi talofirman auttavan arkkitehdin valinnassakin?
Homma tulee menemään niin että teemme itse vain apuhommia: sisätöitä, pihatöitä jne. kaikkeen muuhun pitäisi löytää hyvät tekijät.
Me ollaan ihan vihreitä näissä hommissa, kuitenkin päädyttiin siihen että rakentaminen kuitenkin kannattaa. Monia esittelyitä kierrelleenä, tuli fiilis että sitä omaa “unelma taloa” ei löydy valmiina, ainakaan sillä hinnalla millä se pitäisi saada. Tie on varmaan kivinen mutta eihän sitä mitään elämässä helpolla saa. Haluaisin vain luottaa että jämerän (tai lammin) kaltainen firma, todella auttaisi meitä löytämään hyvän arkkitehdin, pystyttäjiä jne.
Mitä sanotte, voiko näin olettaa?
Jämerän nettisivuilla on skaba, jonka palkintona on unelmien Jämerä-talon suunnittelu. Jämerän nettisivut: “Vastanneiden kesken arvotaan Jämerä -verkoston arkkitehdin pääpiirustukset (arvo noin 5000 eur) sisältäen maximissaan 3 luonnosvaihetta.” Eli tuosta saa näköjään vähän osviittaa sille, mitä arkkitehti työstään ottaa. Pitäneekin ottaa takaisin aikaisemmin sanomani “kaupantekijäisistä”.
Työmiehistä on tosi vaikea mennä sanomaan - niitä kun löytyy ihan laidasta laitaan. Talotehdas (jos yleensäkään työmiehiä välittää) vakuuttelee tietysti aina omien työmiestensä ammattitaitoa ja huolellisuutta maakunnan parhaaksi, mutta totuus on valitettavasti usein toinen. Se hyvä puoli tehtaan omien työmiesten käyttämisessä SAATTAA OLLA, että talotehdas ottaa vastuun myös asennuksesta, jolloin mahdollisen reklamoinnin yhteydessä asioita on EHKÄ helpompi hoitaa.
Jos olisin itse teidän tossuissanne, niin kävisin kyselemässä lähistön kivitaloasukeilta heidän mahdollisesti käyttämistään työporukoista, vastaavista jne. Paras suositus, jonka työporukka voi saada, on huolella tehty torppa ja tyytyväiset asiakkaat. Tietysti asiakkaiden vaatimustaso ja asiantuntemuskin vaihtelevat, joten asukkien tyytyväisyyteenkään ei voi sokeasti luottaa, mutta se onkin sitten kokonaan toinen asia…
Viira, harkkotoimittajan voi kyllä olettaa antavan ihan kelvollisia arkkitehtivinkkejä, mutta vastaavaa työnjohtajaa en kyllä suosittelisi ottamaan talotehtaan kautta. Silloin on riskinä, että vetää kiistatilanteissa tehtaallepäin, ei teillepäin. Pystytysporukankin kanssa on vähän niin ja näin. Mieluummin luottaisin tuttavien/samalla seudulla rakentavien/itse hankitun luotettavan vastaavan sanaan ja kokemuksiin. Noita harkkotoimittajia on kritisoitu siitä, että hankkivat asiakkaille vastaavia ja pysytytysporukoita, että saisivat kaupat aikaan, kun vaikuttaa asiakkaallepäin helpolta paketilta ostaa. Työn laatu on sitten ihan mitä on.
Omakin projekti on aivan alkutekijöissä, mutta minusta sinulla on pieni ristiriita siinä, että haluat monimuotoisen talon mutta tarvitsee kuitenkin kysellä arkkitehdin hintaa… Jos kustannuksilla on väliä, kannattanee ennemmin etsiä ajattoman yksinkertaisia ratkaisuja.
Ainakaan arkkitehtisuunnittelusta (muutama tonni?) ei pitäisi liikaa tinkiä, rakennuskustannukset määräytyvät hyvin pitkälle juuri siinä. SAFA:n sivuilta löytyy tietoja pientaloarkkitehdeista. Talon toimittajaakaan ei ehkä kannata valita heti aluksi, vaan kilpailuttaa eri toimittajia luonnosten pohjalta.
Juuri näin; suunnittelussa ne kustannukset todellakin luodaan/syntyvät ja rakentamisessa ne “vain” toteutuvat.
TROX. Tosiaan tietopohja koko rakennus hommasta on vielä hyvin hataraa. Kyselen siksi, koska tontin valinnassa haluamme juuri huomioida sen että meillä olisi mieluinen malli ja mikäli säästö olisi suuri (ettei tarvitsi) käyttää arkkitehtiä niin kannttaisi tonttia katsoa vähän senkin mukaan mutta toisaalta jos arkkitehdin käyttö ei ole niin mahdottoman hintaista niin mielummin sitten niin ja tontin valintakin helpottuu.
Se että haluamme suht monimuotoista, ei tarkoita sitä että ei pitäisi hintoja kysellä. Emme ryhtyisi koko projektiin, jos talosta tulee “kantti kertaa kantti”, eli halumme siihen jonkun/joitakin jippoja ja näyttävyyttä. Tingimme mielummin neliöissä kuin ulkonäössä eli erkkeriä/kaarevaa seinää (vaikka maksaa). Ja silti ajatonta ja yksinkertaista mutta vähän jotain kuitenkin. Eli arvotamme asian näin.
Talon toimittajaa ei varmasti kannata valita “etukäteen”, jämerästä ollaan kuitenkin lähdetty ihan siporex rakenteen vuoksi ja siksi että ollaan saatu sieltä hyvää palvelua. En usko että ne hinnat hirveästi heittää esim.lammin tai jämerän välillä.
Tietopohjaa voi laajentaa hakemalla paikallisesta kirjastosta pinon rakennusaiheisia kirjoja Kaipa arkkitehdin tarvetta voi ajatella niinkin, että mitä epävarmemmalla pohjalla on talon valinnassa ja sen sovittamisessa tontille, niin sitä tärkeämpää on hankkia osaava suunnittelija.
“Kaipa arkkitehdin tarvetta voi ajatella niinkin, että mitä epävarmemmalla pohjalla on talon valinnassa ja sen sovittamisessa tontille, niin sitä tärkeämpää on hankkia osaava suunnittelija.”
Niinhän sitä luulisi. Väittäisin kuitenkin, että osaava suunnittelija kannattaa hankkia aina, vaikka rakennuttajalla olisi kuinka varma olo tahansa tai rakennus olisi kovinkin yksinkertainen. Suunnittelijan avulla rakennuksen ulkonäkö ja toiminnallisuus mukautuu rakennuttajan tarpeisiin.
Suunnittelijoiden tehtävänä on suojella rakennuttajaa itseltään, sillä itsevarmimmatkaan tapaukset eivät loppujen lopuksi osaa sanoa, mitä he tarvitsevat. Rakennusprojektissa mielikuvat ja markkinavoimat jylläävät niin lujaa, että prosessi on usein hieman nurinkurinen.
Ennen arkkitehdin töiden aloittamista tulisi hankkeeseen ottaa pääsuunnittelija, jonka kanssa näitä asioita voi käydä läpi (pääsuunnittelija voi olla myös arkkitehti).
Jos talosta putoaa pois vaikka 10 m2, ei se kuitenkaan pudota kustannuksia neliöhinnan vertaa…
Talossa on tietyt asiat, jotka hintaa tuovat; sähkötyöt maksavat 7m2 makuuhuoneeseen suurinpiirtein saman, kuin 10 m2 makuuhuoneeseen. Ilmastointi ei tule varmaankaan kalliimaksi jne. Yhtään vessaa tai suihkua ei tarvitse lisätä sen vuoksi että on hieman suurempi makuuhuone. Samaan huoneeseen tulee edelleenkin vain yksi ovi. Käyttömukavuudeltaan 10m2 makuuhuone on taas paljon parempi, kuin 7m2 huone.
Kyllä se on niin, että rakennuksessa ei maksa neliöt, vaan se, millä ne neliöt täytetään.
Niin, ja kyllä omakotitalossa on mukava olla hukkaneliöitä ja etenkin kuutioita. Ne vaan pitää olla sellaisissa paikoissa, että niistä pääsee nauttimaan. Miksi muuten siporex?
Tarjoan erittäin osaavaa Arkkitehtisuunnittelua; otan osaa Kansainväliseen arkkitehtikilpailuun Seinen Rannalla
Ikuisuuden Piirtäjällä 1000m korkea Kirkko 1000m ja kestoikä 10000vuotta
Samalla Osaamisella Rinneralot Paritalot Omakotitalot Merenrantatontit Haja-asutusalueet Tiukat Kaava-alueet
Arkkitehtisuunnittelu LVI-kuvat ja Asemapiirustukset Pääsuunnitteluvastuu osaavan Rakennusmestarin kanssa käy lisähintaan.
Erityisesti Isot lapsiperheet ja lisää tulossa
Mielestäni Suomalainen Rakennuslaatu on kaikin tavoin äärimmäisen ala-arvoista