Kuukausi sitten muurattu schiedelimme kastuu vintiltä ja kastelee myös ympärillä olevat villat. Piippu on hatutettu ja pellitetty ja aluskate liimattu tiiviisti kylkeen, eli sadevettä tuo ei voi olla. Kaksi viikkoa sitten valettiin lattiat ja kosteus oli melkoinen (nyt enää vaivaiset 70%). Voiko olla että sisältä kosteus nousee harkon läpi vintille ja tiivistyy kylmään harkkopintaan? Höyrynsulku on liimattu myös tiiviisti ja tarkastettu moneen kertaan, joten siinäkään ei ole rakoja joista suoraan höyry menisi ylös. Kohta olisi kiva tilata puhallusvillat, mutta tuo piipun kastuminen pitäisi saada hallintaan sitä ennen.
Jos ongelma on tuo mitä epäilen, auttaisiko piipun pinnoitus (oikaisu) sisätiloissa, ettei vesihöyry menisi niin hanakasti harkkoon? Muita hyviä ideoita tai mahdollisia syitä piipun kastumiseen?
Äkisti tuntuu siltä, että kastepisteolosuhteet vallitsevat piipun yläosan kohdalla. Syynä voi olla vintin huono tuulettuminen. Kaikki aukot auki alhaalla tai lämmön nouseminen huonon eristyksen takia piipun kylkeä pitkin joko johtumalla tai ilmavirtauksella. Piipunpää tukittu? Katsele nämä kohdat. Kosteus on saatava kuriin ennen puhallusvillan laittoa.
Vintti tuulettuu kyllä hyvin. Siellä suorastaan tuulee, koska joka puolella seinän ja katon välissä on n. 10cm suora rako räystään alle, ja räystäänaluslautojakaan ei asenneta kuin ensi kesänä rappauksen jälkeen. Piipun päätä ei ole tukittu, siellä on valmistajan ohjeiden mukaiset tuuletukset. Lämpö ei pääse nousemaan piipun kylkeä ilmavirtauksella, koska höyrynsulku on tiivis, tuota harkkoa pitkin johtumistahan jo edellisessä viestissä epäilin, mutta kuinka sen voi estää? Jos johtuu huonosta eristämisestä (lämmöneristämisestä), niin kaipaisin vinkkejä eristyksen parantamiseen, Nyt yläpohjassa 100mm villa ja piipun ympärillä tuen ja piipun välissä reilu 50mm.
Mitä tarkoitit tuolla "kaikki aukot auki alhaalla"? Iv-putkia laittaessa on huoltoluukku sisältä vintille ollut muutamia tunteja päivässä auki, mutta virtaukset vintillä ovat senverran kovat että en usko noiden höyryjen viipyvän tilassa niin pitkään että piippuun kondensoituisivat.
Auttaisikohan tuo piipun oikaisu sisätiloissa ja kuivien villojen vaihto sitten piipun ympärille? Ei viitsisi tuotakaan kovin montaa kertaa tehdä, jos joku olisi jo aikaisemmin ollut samassa tilanteessa ja tietäisi miten homma tulee hoidetuksi kerralla ja hyvin.
Oletko katsonut muodostuuko piippuun kuuraa, on aika tavallinen ilmiö tähän vuodenaikaan. Kun lämpötila sahaa jatkuvasti pakkaselta plussalle ja ilman kosteuskin on suuri, muodostuu kaikille kylmille pinnoille jää hilettä ja kun tämä sulaa niin siitä tulee yllättävän paljon vettä.
Onko se piippu päivittäisessä käytössä lämmitetäänkö? onko se sisäpiipullinen vai yhden elementin harkko piippu? luulen että lämmityksen myötä ongelman pitäisi hävitä, kun kosteustasapaino saavutetaan.
Sisäpiipullinen ja kaksi reikäinen. Toiseen rööriin tulee pellettikattila joskus kunhan keretään ja toisessa on nyt vajaan viikon ollut kiinni vanha kiuas. Muutama pesällinen illassa on puita polteltu. Sisällä lämpötila 17 ja ilman kosteus 70. Kaksi ilmankuivainta jatkuvasti päällä. Pitää varmaan vaan kokeilla vaihtaa kuivat villat piipun ympärille ja toivoa että ne kuivana pysyisivät. Lattiavalujen kosteus alkaa olla hallinassa, koska ilman kosteus on lähtenyt nopeaan laskuun, mutta tasoitushommat varmaan nostaa sitten kosteuden taas muutamaksi päiväksi. Pitää toivoa pakkaskelejä että korvausilma olisi mahdollisimman kuivaa.