Tervehdys puuntuntijat!
Kuva on otettu terassin (=parvekkeen) alapuolelta jossa HOMESUOJATTU vaneri.. heh. Se nyt on päässyt tässä kastumaan syksyn ja talven mittaan kun puuttuu pellitykset. Vanerin päällä on vesieriste ja laatoitus. Vesi tuonne valuu laatoituksen päältä vanerin päätyyn ja alle.
Jos nyt vaikka seuraavan kuukauden aikana saa tuon pellitettyä ja sadevesikourut niin että veden tulo loppuu ja vaneri saa kuivua vaikka kesään saakka, kysymys kuuluu: millä myrkyillä ja päällysteillä tuo pitäisi käsitellä ettei päällä kävelijä heti tipu läpi?
(Koska se on muuten "valmis" eli pinnassa on tosiaan nuo laatatkin ja pinta-alaa on 55-60 neliötä, purkaminen ei tule kyseeseen, lahotkoon ja sortukoon ennemmin.)
Faneri kestää kastumistakin, kuvan perusteella näkyisi tyypillistä fanerin harmaantumista, ei siitä ongelmaa tule kun saat sen kuivaksi vaan.
Voithan nuo kohdat käsitellä siiten kun on kuivuneet vaikka homeen/ lahonestolla, sekä nuo kannakkeet.
Ahh, loistavaa, kiitos tuosta! Tuo asia nimittäin “ressaa” ihan kohtuullisesti ja vähän väliä näkee unia vinoista seinistä ja terassin purkamisesta ja ties mistä talon hajoamisesta
Tää on jo ihan offtopiccia, mutta kerronpa kuitenkin: taannoin näin unta, että olin tehnyt erilliselle autotallille pohjaa (todellisuudessa talli on talossa) ja jotain anturalaudoituksia. Sitte kattelin tuskissani, että tallin pohja on pahasti kallellaan yhtä kulmaa kohti ja kulma oli varmaan 60 cm alempana kuin vastapäinen kulma. Laskeskelin sitten, että paljonko sekin taas tulee maksamaan että saa oikaistua ja miten paljon maata tarvitaan siihen jne jne.
Tartuin lapioon ja säädin jotain siellä vajonneella kulmalla ja tilanne muuttui jotenkin sellaiseksi että siinä olikin yhtäkkiä jo aika jyrkkä rinne ja hiekkaa. Lopulta valuin sitä rinnettä alas ja hiekkaa tuli päälle ja aloin jäädä sen alle naamaa myöten kuin lumivyöryssä ja heräsin henkeä haukkoen…! Että tällaisia
Jos tuollaisia unia alkaa näkemään joka yö? on syytä pitää pieni tauko rakentamisessa.
Niinhän se on että kun haluaa olla tarkka ja huolellinen niin ne asiat tuppaa yölläkin mieleen tulemaan, joskus sitä on ehkä vähän liiankin tarkka ja haluaa varmistaa moninkertaisesti jotain kohtaa joka muutenkin toimisi.
Rakennusprojekti rassaa aikansa sitten helpottaa.
Home ei vaikuta rakenteen lujuuteen. Homeen saa pois klooripitoisella puhdistusaineella, esim. Klorin. Se sekä desinfioi että valkaisee pinnat. Kaikkia jälkiä ei välttämättä saa pois. Lisäksi, vanerin alapintaan jonka toisella puolella on vesieriste ja laatat, tiivistyy ilmasta kosteutta tulevaisuudessakin joten ensi vuonna vanerisi saattaa olla taas homeessa. Puuhan on luonnontuote ja homeekin on luontoa. Vapaasti ulkosalla oleva vaneri sensijaan ei homehdu koska se pääsee välillä kuivumaan. Kun vaneri elää kosteuden vaikutuksesta, myös laatat irtoavat ja homeongelma helpottaa.
Osa pinnasta ehdittiin syksyllä maalata samalla öljymaalilla kuin talokin ja ne paikat on ainakin silmämääräisesti ihan ok. Tarkoitus on noiden puhdistustoimenpiteiden ja kuivumisen jälkeen maalata loputkin.
Jännä nähdä tuleeko laatat joskus irtoamaan, useampi sanoo että tulee kuin että ei tule, itse uskon ilman perustetta siihen että ei.
Mä ilmottaudun niiden joukkoon, jotka ennustavat laattojen irtoavan.
Ok On ne nyt joitakin kuukausia kestäny ainakin. Laatat on “normaaleja” ulkolaattoja, kokoluokka 25 x 30 cm tms. Pohjalla on kaksikomponenttivesieriste ulkokäyttöön ja kiinnitys Litokol:n jollain “perussementillä” johon veden sijasta käytettiin LatexKol lateksijudanssia. Laatoitus ja saumaus tehtiin vielä ikävästi lumisateiden aikaan, pakkastakin jo tuppasi olemaan. JOS ne siitä irtoavat, niin huomaan sen kenties haljenneista saumoista vai mistä? Tuskin laatat näkyvästi ilmaan nousevat kuitenkaan?
Olen “PM” kanssa samassa “kastissa”; kyseenalainen tuo laattojen pysyminen; eri rakennusosien erilainen käyttäytyminen säävaihteluissa ja kun lisäksi ottaa nuo asennus- saumausolosuhteetkin huomioon!!
Koska vanerin päällä on vedeneriste = joustava rakenne ja mikäli laatat on kiinnitetty esim. saneerauslaattalaastilla = joustava rakenne, ilmoittaudun niiden joukkoon, jotka ennustavat laattojen pysyvän paikallaan. Mielestäni rakenteen ongelmana on vanerin alapinnan ja kantavien rakenteiden muodostamat kolot ja niiden mikroilmasto. Kostea ilma luultavasti seisoo koloissa aiheuttaen homeongelmia tulevaisuudessakin. Olisiko mahdollista järjestää sinne jonkinlaista tuuletusta poraamalla reikiä yms?
Paikka on kyllä niin tuulinen, ettei ilma noissa lokeroissa seiso, mikäli tarkoitat ton kahdeksan tuuman lankun ja vanerin muodostamia “lokerikkoja”. Lankkujen jako on 60 cm. Mut kunhan saa ulkoreunat pellitettyä ja sadevesikourut siihen niin sittenhän ton pitäisi aika hyvin olla turvassa suoralta vesikontaktilta, siis puuosien. Tietty kelit (=ilma) on täällä Lounais-Suomessa aika kosteat aina, merikin on tossa ihan lähettyvillä.
Noin yleisesti kosteus on lisääntynyt ja kun talvella ei ole kunnon pakkasia lisääntyvät kaikki ulkovuorausten “homehtumiset”. Siinä onkin maalitehtailla työkenttää kehittää uusia sopivia maaleja/käsittelyjä.