Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa rakentamiseen, mutta….
Kun me rakennamme minkä tahansa talon jossa on rakennuslupa, tulee käyttää ns. hyvää rakennustapaa. No mikä se hyvä rakennustapa on? Tekniikan tohtori Juhani Pirinen on määrittänyt tämän asian näin, ”Lisenssiaattitukimus, HYVÄN RAKENNUSTAVAN MUKAINEN PIENTALOJEN KOSTEUDEN HALLINTA ERI VUOSIKYMMENINÄ”, lainaus Pirisen tutkimuksesta:
- Luokan hyvä rakentamistapa
Rakentamistapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevaa rakennuslakia ja rakennusasetuksia, muita rakentamista ohjaavia lakeja sekä Suomen rakentamismääräyskokoelman määräyksiä.
- Luokan hyvä rakentamistapa
Rakentamistapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevia RT-ohjekortteja, rakennusalan yleisiä latuvaatimuksia RYL-1961, RYL 80, RYL 90, tai Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisemia suunnitteluohjeita, eli RIL-ohjeita…
- Luokan hyvä rakentamistapa
Rakennustapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevia rakennusalan oppilaitosten käyttämiä alan oppikirjoja tai muuta sellaista kirjallisuutta, joka on toiminut suunnittelijoiden ja rakentajien oppaana. Esimerkkinä näistä ovat Tekniikan käsikirjat, Rakennustekniikan käsikirjat, VTT:n julkaisut ja Rakentajan kalenterit.
- Luokan hyvä rakentamistapa
Rakennustapa, joka noudattaa rakennustarvikevalmistajan julkaisemia ohjeita, rakenneratkaisuja ja kirjoja.
Näinhän se asia pääsääntöisesti menee. Pirinen on tarkastellut asiaa näiltä pohjilta ja tehnyt erinomaisen tutkimuksen. Jos talon vaurioita, rakennusvirheitä tai puutteita joudutaan käsittelemään oikeudessa, esim. asuntokaupan riidoissa, on ohjeiden pätevyysjärjestys pääsääntöisesti edellä mainitun kaltainen. MISSÄ NETTITIEDOSTOT?
Toki lait ja asetukset sekä rakentamismääräyskokoelma ovat netissä. Olen usein esittänyt tällä palstalla perehtymään em. asiakirjoihin, mutta vastaukset ovat yleensä tylyjä, ”Ei niitä kukaan lue eikä niitä ymmärretä”. No ainakin tuomarit niitä viime kädessä lukevat jos ei rakentajat halua lukea! Ja kuten tänään asiaa eräässä kohtaa mainitsin ovat suunnittelijat ja työn vastaavat työnjohtajat niitä henkilöitä, jotka osaavat lukea ja tulkita näitä määräyksiä ja ohjeita ja se on myös heidän velvollisuus hoitaa asia näin.
HYVÄÄ UUTTAVUOTTA KAIKILLE
BT