Hyvä rakentamistapa

Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa rakentamiseen, mutta….

Kun me rakennamme minkä tahansa talon jossa on rakennuslupa, tulee käyttää ns. hyvää rakennustapaa. No mikä se hyvä rakennustapa on? Tekniikan tohtori Juhani Pirinen on määrittänyt tämän asian näin, ”Lisenssiaattitukimus, HYVÄN RAKENNUSTAVAN MUKAINEN PIENTALOJEN KOSTEUDEN HALLINTA ERI VUOSIKYMMENINÄ”, lainaus Pirisen tutkimuksesta:

  1. Luokan hyvä rakentamistapa

Rakentamistapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevaa rakennuslakia ja rakennusasetuksia, muita rakentamista ohjaavia lakeja sekä Suomen rakentamismääräyskokoelman määräyksiä.

  1. Luokan hyvä rakentamistapa

Rakentamistapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevia RT-ohjekortteja, rakennusalan yleisiä latuvaatimuksia RYL-1961, RYL 80, RYL 90, tai Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisemia suunnitteluohjeita, eli RIL-ohjeita…

  1. Luokan hyvä rakentamistapa

Rakennustapa, joka noudattaa rakennusaikana voimassa olevia rakennusalan oppilaitosten käyttämiä alan oppikirjoja tai muuta sellaista kirjallisuutta, joka on toiminut suunnittelijoiden ja rakentajien oppaana. Esimerkkinä näistä ovat Tekniikan käsikirjat, Rakennustekniikan käsikirjat, VTT:n julkaisut ja Rakentajan kalenterit.

  1. Luokan hyvä rakentamistapa

Rakennustapa, joka noudattaa rakennustarvikevalmistajan julkaisemia ohjeita, rakenneratkaisuja ja kirjoja.

Näinhän se asia pääsääntöisesti menee. Pirinen on tarkastellut asiaa näiltä pohjilta ja tehnyt erinomaisen tutkimuksen. Jos talon vaurioita, rakennusvirheitä tai puutteita joudutaan käsittelemään oikeudessa, esim. asuntokaupan riidoissa, on ohjeiden pätevyysjärjestys pääsääntöisesti edellä mainitun kaltainen. MISSÄ NETTITIEDOSTOT?
Toki lait ja asetukset sekä rakentamismääräyskokoelma ovat netissä. Olen usein esittänyt tällä palstalla perehtymään em. asiakirjoihin, mutta vastaukset ovat yleensä tylyjä, ”Ei niitä kukaan lue eikä niitä ymmärretä”. No ainakin tuomarit niitä viime kädessä lukevat jos ei rakentajat halua lukea! Ja kuten tänään asiaa eräässä kohtaa mainitsin ovat suunnittelijat ja työn vastaavat työnjohtajat niitä henkilöitä, jotka osaavat lukea ja tulkita näitä määräyksiä ja ohjeita ja se on myös heidän velvollisuus hoitaa asia näin.

HYVÄÄ UUTTAVUOTTA KAIKILLE

BT

Arvon BT etkö muista mitä hetkeä aikaisemmin olet toisaalla maininnut, nimittäin

"Jokainen saa tieitenkin tehdä oman talonsa miten haluaa,...."

jaa, mutta nuohan ovatkin Juhani Pirisen ajatuksia, että sillai...sehän onkin eri asia.

Tuon listan soveltamisjärjestys tukeutuu mielestäni melko löyhästi varsinaiseen hyvään rakentamistapaan. Se on vain kuvaus siitä, mitä painoarvoa asioille annetaan juuri esim joissain oikeustapauksissa jne.

Antaisin suuren painoarvon jokaiselle 4 kohdalle. Lait ja asetukset antavat rakentamiselle löyhät raamit, jotka perustuvat koettuihin rakennevirheisiin ja lujuusteknisiin tarkasteluihin. Esimerkiksi rakentamismääräyskokoelmassa todetaan usein, että määräyksistä voidaan poiketa, mikäli käytetään jotain muuta hyväksi havaittua tai kokeellisesti todettua ratkaisua. Sanamuodolla viitataan taas noihin kolmeen muuhun kohtaan.

Tarkoituksenani on tuoda esille se seikka, että hyvään rakentamistapaan kuuluu asioiden kokonaisvaltainen hallitseminen ja ko. lähdeteosten hyödyntäminen ja ohjeiden noudattaminen.

Hyvään rakentamistapaan kuuluu myös se, että rakennushankkeen osapuolet tuntevat rajansa ja tuovat ne muiden osapuolien tiedoksi. Ammattilaisten tulee huomata, mikäli maallikkorakentaja on hukassa ja kertoa asiasta hänelle. Eli palauttaa maan pinnalle.

Pirisen esille tuomat asia ihan ok, mutta en sanoisi “löysät” vaan teoreettiset (“teoria ja käytäntö ei mene aina käsi kädessä”). D.A.:n kanssa pitkälle samaa mieltä; " hyvään rakentamistapaan kuuluu asioiden kokonaisvaltainen hallitseminen ja ko. lähdeteosten hyödyntäminen ja ohjeiden noudattaminen." kuin myös tuo kyky palauttaa “maalikkorakentaja maantasalle” .Tuohon kun vielä lisää laadulliset tavoitteet, työtavat, menetelmät, esteettisyys tekijät (viimeistely) jne… niin silloin ollaan lähtökohtaisesti oikeilla raiteilla kun puhutaan “hyvää rakennustapaa” noudattavasta rakentamisesta.