Hei, olemme remontoimassa 1,5 kerroksista taloa, jossa alakerrassa keittiö, olohuone ja kylpyhuone/wc, ja yläkerrassa aula/makuuhuone ja toinen makuuhuone. Ilmanvaihto on painovoimainen ja pinta-ala 95m2. Tällä hetkellä korvausilma tulee sisään olohuoneen, keittiön, aulan ja makuuhuoneen ikkunan päälle sijoitetuista korvausilmaventtiileistä(yhteensä neljä 70mm venttiiliä). Poistot ovatkin vähän haasteelliset, eli niitä ei ole jatkuvassa käytössä. Ilman poisto on tapahtunut tähän asti keittiön liesituulettimen(läpivienti seinässä),keittiön tuuletusikkunan, kylpyhuoneen ikkunan ja yläkerran makuuhuoneen oven avauksella. Pöly jäljiltä voi päätellä että ilmaa poistuu myös yläkerran aulan kautta. Taloon on tulossa laajennus vuoden päästä, jolloin ilmanvaihto katsotaan kumminkin kuntoon, mutta tarvitsen tulevalle vuodelle ilmanvaihdon jonkunlaiseen kuntoon. Taloon tehdään keittiöremontti, jonka yhteydessä liesituulettimen hormi vedetään katosta läpi. Olen suunnitellut, että laittaisin PAX Calima-mallisen(hyvät säätömahdollisuudet) puhaltimen wc/kylppärin ulkoseinään ilmaa vaihtamaan. Toinen vaihtoehto on asentaa katon läpi huippuimuri kylpyhuoneeseen. Tarvitseeko keittiössä olla liesituulettimen lisäksi toinenkin poisto? Oman hankaluutensa asiaan aiheuttaa välikaton puute, eli kylpyhuoneen ja keittiön putken läpiviennit ovat asennettava joko lähelle räystästä, tai yläkerran, jo valmiiksi tukkoisiin huoneisiin. Jaksaako yksi koneellinen poisto imeä ilman yläkerrasta alakerran “likaiseen” tilaan.
Kyllä mä lähtisin jo tässä vaiheessa tutkimaan mahdollisuuksia laittaa koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Varsinkin jos ilmanvahtokoneelle löytyy tila nykyisestä rakennuksesta.
Olisiko esim. Mitsubishi VL-100 oikein sijoitettuna mitään…? En usko että tilanne ainakaan pahenee ? Siitä voisi ehkä olla jatkossakin hyötyä sen mahdollisen “vöyreämmän” koneen kaverina…?
Pelkkä ilmanvaihtokone ei tarvitse mitään tenistä tilaa. Mulla on Enerventin Pingviini ihan normaalin komeron yläosassa. Talo on 2½ kerroksinen omakotitalo ja Pingviini on riittänyt koko talon ilmanvaihtoon. Ja lämmityskin hoituu suureksi osaksi ilmanvaihdon jälkilämmityksellä.
Yleisestä kiinnostuksesta johtuen katselin tuota Pingviiniä…! Varmaan tarkoituksensa täyttävä laite; se valmistus on tosin tämän vuoden alussa näköjään lopetettu; ja luultavasti siitä syystä että kehitystä aina tapahtuu, ja suunnittelijainsinöörien on sitä jatkuvasti seurattava ( ) !
Vastaavat mallit ovat varmaan vielä parempia ja tehokkaampia ?
Tietysti on parasta jos asennetaan systeemi, joka kattaa koko huushollin. Tuon “Mitsun” heitin kehään mielestäni suht. hyvänä “toistaiseksi” ratkaisuna, kun sitä tuossa alussa mielestäni etsittiin.
Kurioosaa: Noista tilapäisistä, “toistaiseksi” ratkaisuista muljahti mieleeni kun tein velipojalle saunan; siitä on jo yli neljäkymmentä vuotta aikaa, taisi olla ensimmäinen isompi rakennusurakka elämässäni. Päätetty oli, että juhannusaattona on saunan vihkiäiset, ja mahdotonta sitä oli muuttaa, kun saunavieraat oli jo pyydetty, ja viinat varattu…!
Juhannusaattoaamuna oli sauna lauteita vaille valmis; mutta huomattiin ettei ollut sitä “oikeaa” laudepuuta? Aikaa oli vähän ja maalikyliin matkaa…
Puretun mökin; jonka materiaalista muuten tehtiin koko “reesninki”; ulkoseinässä oli leveää kuusilautaa ulkovuorina, ja niistä tietysti oli parhaat säästetty.
Niistä halkaisin ja höyläsin. Oli kai puolisen vuosisataa ollut kuivamassa, niin ei pihkakaan enää tirissyt. Näpsäytin vinkkelilauteet jopa oikein jiirin kanssa ja kuudelta illalla päästiin kylpemään. Muistellakseni 13 vuotta näin väliaikaisesti toimivat, ennenkuin tuli ne lopulliset lauteet. Senverran oli kyllä stressiä, että lääkettä piti ottaa , ja juhannuspäivä menikin kansan terveyden parantamiseen…!
Siis vähän näitä kierrätyksen ja uusiokäytön uranuurtajia tässä ollaan…
Taidan päätyä mitsubishiin tämän asian kanssa. Ainoa epäilys vaan on, ettei kone riitä pyörittämään ilmaa yläkerran makkareissa asti.
Eihän se ilma tietysti kierrä jos on seiniä ja laipioita välissä. Sinne on järjestettävä venttiileillä tai ilmansiirtimillä kiertoa. Ja eihän nuo niin hirveän kalliita ole, täällä on hinnat jossain 700-800€ kieppeillä, että jos pistää tosiaan toisen sinne yläkertaan…? Vaikeaa taitaa olla samalla rahalla päästä parempaan tulokseen…? Säästäähän siinä jonkunverran kun ei tarvitse putkia pahemmin vedellä!
Ja sitten jos se päivä tulee, että tarpeettomaksi jäävät, niin aina niistä myymällä eroon pääsee…