Kahi-harkoista väliseinä?

Oletteko laittaneet alimmaisen harkkorivin alle bitumikermin??

 

KAHI-harkot ohjeessa sanotaan että maanvaraisen betonilaatan ja seinän väliin asennetaan bitumikermi?? Onko näin?

Vastaavani oli toista mieltä asiasta!

Maanvaraisen betonilaatan ja Kahi-harkon väliin on syytä laittaa bitumikermi.Vastaavasi on väärässä.

Kymyksessäsi on kaksi aivan eri asiaa.

No mitä mieltä se vastaavasi "toista mieltä asiasta" oli, sillä oikeita rakennustapoja on paljon, joten saattoipa vastaavasi olla myös oikeassa.

Mitenköhän alkuperäiseen kysymykseen pitäisi vastata jottei äänesteltäisi miinuksille!!!Vai hoitaako joku delegaatio noi älyttömät “äänestykset”.Samapa toi mulle…

Äänestyspisteistä ei kannata välittää eikä varsinkaan pahoittaa mieltään. Suotakoon kansalle sen haluamat halvat huvit.

Niin nii-in! täällä tuntuu olevan noita Järjen Jättiläisiä ylen sankoin joukoin. Ilmeisesti ne luulevat olevan kunnallis- tai valtiolliset vaalit, eurovaaleista puhumattakaan jatkuvasti menossa. Olkoon ja luulkoon, mutta onneksi luulo ei ole tiedon väärtti.

Niin…voihan se olla myös kirjoittajankin jonniinmoinen järjen mittari…

Meillä jätettiin bitumit pois väliseinän alta. Ei oikein riittänyt ymmärrys miksi lattialämmöllä lämpiävän talon ja kahitiilistä muuratun seinän väliin laitetaan eristeitä. Kertokaapa joku miksi?

Seinän ja tiiliseinän väliin kannattaa laittaa villa. Sen oma järki kyllä ymmärsi.

Kun siellä lattian alla suhteellinen kosteus on 100% ja se villa on oikeastaan turha ja tarkkaanottaen väärä aine, joten mielellään tiivis massa (raatoniakin on joskus), joka ei “johda” kosteutta eikä päästä siis myöskään muita kaasuja huonetiloihin.

Yleisesti kai kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita. Kyä kai se vähän kosteuden siirtymisen ehkäisemiseksi sinne laitetaan vaikkakin jos laatan päällä on jo sen verran kosteutta että kahi voisi sitä kapilaarisesti imeä, niin huolia on muitakin (?!)

Toinen mikä tulee mieleen on että jos laatta ja seinä vähän elää eri tahtiin niin bitumikermi toimii siinä laakerina.

Suunnittelijat piirtää sitä bitumikermiä vähän joka väliin. Ei kai siitä haittaakaan ole. Bitumikermin lisäksi aluspuut on yleensä piirretty kestopuusta. Varmuuden maksimointia.

Huomasin juuri tuon äänestysjutun. Piti heti kokeilla ja niimpä sain itseltäni yhden plus -äänen. Hauska juttu, nyt vaan kaikki äänestämään.

Miten helvetissä te teette pohjanne jos sinne väliseinän alle tarttee laittaa vielä kermi kosteuden nousun estämiseksi…?



Ja mitä tohon laakeri-ominaisuuteen tulee niin minä ainakin stoppasin konekuskin ja käskin kahville ja sora-autot topattiin tontin rajalle kunnes sain tärytettyä tarpeeksi sellasella 500 kg masiinalla.

Ne on kans sellasia työvaiheita johon sitä rahaa kannattaa hiukka kuluttaa. Tapettia saa sitte parempaa ja hienompia keittiökalusteita kun siihen on aika.

Joo, ei maxitin sivuilla puhuttukkaan kosketeuden siirtymisestä laatasta seinään vaan juuri siitä että tuo bitumi laitettaisiin siksi että maanvarainen laatta elää…

No mihinkähän se maanvarainen laatta eläissään liikkuu? Useimmiten painuu alaspäin joitain millejä, mutta seinä tulee mukana? Muihin suuntiin? en ymmärrä?

Mutta selviää varmaankin tämäkin juttu.

no pitäähän laattaa valaessa laittaa ne solumuovitkin seinien vieriin että tulee elämisvaraa. Kai se laatta sitten voi lämpötilojen vaihdellessa jotenkin liikkua. En tiedä sitten onko enemmän teoriaa vai käytäntöä.

"ei maxitin sivuilla puhuttukkaan kosketeuden siirtymisestä laatasta seinään vaan juuri siitä että tuo bitumi laitettaisiin siksi että maanvarainen laatta elää..."

Se pitää paikkansa täysin, että laatta elää eli pinta-ala supistuu ja laajenee, mutta supistuminen suurempaa vuosien saatossa, mutta se on toisaalta sellaista kuin se kuuluisa "hyttysen kusi anlantissa".

Se elää yleensä jo enemmän siinä pystysuunnassa eli laatan paksuus on taas edellä mainitulla tavalla, mutta se painuminen onkin aivan toinen juttu, sillä siellä alla on sitä kokoonpuristuvaa ja imevää (kosteutta) laatua olevaa "pehmosta".

Bitumin käyttö edellä olevassa tarkoituksessa on täysin tarpeetonta, mutta jotakin pitää tietenkin mainosliituraitojen sanoa, jotta se vaikuttaisi pätevältä ja uppoaisi kuin veitsi sulaan voihin.

Se bitumi sinne kahitiilien alle tulee laittaa juuri ja oikeastaan vain ja ainoastaan kosteuden kapillaariseen estämiseen. Se antura siellä hiekassa on 100 %:n suhteellisessa kosteudessa.

Eihän ne liituraidat myönnä tietenkään, että kahi imee kosteutta kuin paraskin pesusieni, vaan ne kertovat oikeastaan siis aivan humpuukia peittääkseen todelliset syyt. Kyllä ne tietävät itsekin, mutta mitään ei myönnetä, koska se totuus saattaa pienentää menekkiä.

On huomattava, että esim. kevytsoraharkon (maxit sitäkin tekee/myy, mutta eri jepet) kapillaarinen kosteuden nousu on huomattavasti pienempää kuin kahissa.

Lyhyesti: 1) kahiseinän alle sekä 2) kahiseinän ja laatan väliin bitumia tai jotakin muuta vastaavaa (ei missään tapauksessa siliconia) ainetta esim uretaanivaahdotus, jolloin tapetaan monta kärpästä (= luuloa) yhdellä iskulla eli mm. a) kapillaarinen kosteuden nousu, b) mahdollinen radonin nousu, c) muitten alapohjan hajujen ja kosteuden nousu huonetiloihin, d) vaikuttaa myös talon tiiveyteen jne.

Tämä bitumi tai uretaanivaahdotus kahin tai muun tiilen ja laatan välissä on ehdottomasti välttämätön silloin, kun talossa on vain ulos vetävä/puhaltava ilmanvaihtosysteemi (ei siis järkevää LTO:ta)

PS! Muistakaa myös, että valmistajien sivustoilla olevat ohjeet keskittyvät vain ja ainoastaan omien tuotteittensa myynnin edistämiseen ja ne unohtavat sen ympäristön kokonaan siten, että se näyttää olevan kunnossa ja kertovat siitä ympäristöstö vain heille edullisella tavalla. Valitettavan usein suorastaan harhauttavalla tavalla eli johtavat kokonaisuuden täysin vääriin ratkaisuihin. Näin myös siksi, että nämä eivät koskaan harhauttamisistaan joudu vastuuseen.

Otetaanpas esimerkiksi aika yleinen tapaus:Laatta valetaan alkukesästä ja kuvitellaan kesäilman kuivattavan sen hyväksi.Syksyllä myöhään vedetään laatan päälle tiivis muovimatto tai parketti jonka alla on parkettiliikkeen vaatima muovi. Jos nyt mitataan betonilaatan suhteellinen kosteus on se noin 92-95%!!Laatan kosteus säilyy vuosia samana oli alla sepeliä vaikka metri.Olisiko sittenkin syytä laitella väliseinien alle bitumikaista?!