Kalliiksi tulee

Ollaan pystyttämässä pääkaupunkiseudulle n. 200 m2 kivitaloa autokatoksineen Tähän mennessä sovitut ja tehdyt toimenpiteet maksaneet/tulevat maksamaan jo 204000 euroa (tontin hinta ei mukana), vaikka kuinka on tingitty ja etsitty edullisinta, mutta laadukasta vaihtoehtoa. LVI-, sähkö-, sisustus-, julkisivu- ja pihatyöt tulee päälle.
En kyllä yhtään ihmettele enää omakotitalojen hintoja pääkaupunkiseudulla. Ihmettelen kuinka tällä palstalla kirjoittelevat ovat talonsa tehneet/teettäneet 1500 euron hintaan/m2. Mikä on mahtanut mennä meillä pieleen? Antakaa hyviä vinkkejä, että saadaan budjetti pysymään kurissa edes jatkossa!!!

tee niinkun minä ,älä tee budjettia vaan katsot kuinka pitkälle pääset rahoinesi.ei mulla ollut ku tontti omana siis maksettuna,nyt on kellarikerros muurattu ja tainnu louhintoineen suunnitelmineen liittymineen palkkakuluineen mennä 150 000te.

vielä pitäis panna kaksi kerrosta päälle...ja sanovatet kun runkotyö on valmis siis katto+ikkunat+ovet niin sen osuus sais olla 25% koko roskasta.

ratkaisu:lotto,elä 11o vuotiaaksi,toivotaikasauvaa millä vois kaiken peruuttaaja saada rahat takaisin ja sit vuokralle.

nimimerkillä usko ei ole loppumassa se on jo loppu.

Kertoisitko Liisa hieman tarkemmin mitä on tehty, mistä on tehty ja kenen tekemänä? Mikä on ollut oma osanne?

Tuossa vaiheessa lopullisiin kustannuksiin on vaikea enää vaikuttaa merkittävästi. Lvi-, sähkö ym. työt on tehtävä ja talo saatava valmiiksi. Sisustuksessa, pinnoissa ja pihoissa voi säästää jonkin verran. Kun suunnitelmat siirtyvät työmaalle, on budjetti tavallaan lyöty lukkoon.  

Liisa ihmemaassa sanoi näin:

"Ollaan pystyttämässä pääkaupunkiseudulle n. 200 m2 kivitaloa autokatoksineen...

Mikä on mahtanut mennä meillä pieleen?

...budjetti pysymään kurissa edes jatkossa!!!"

 

Ja kun kukaan ei vielä ole suoraan sanonut, niin minäpä sanon, suorapuheinen kun olen:

Te olette valinneet rakennettavaksi kalliin kivitalon ja senkin mielestäni perusperheelle mitoitettuna liian suuren. 200m2 ON ISO, joku 130-150m2 olisi heti kymmeniätuhansia euroja halvempi, helposti 50000euroa edullisemmin olisi rakentunut hieman pienempi...

"Kallis" on toki suhteellista, mutta jos tuossa kuvailemassasi vaiheessa rahat on loppu, niin olisi budjetoinnillenne sopivampi saattanut olla puurakenteinen talo, tai ainakin vähemmän neliöitä.

Jokatapauksessa oletan, että olette erehtyneet (???) kuvittelemaan (???) muutamien tämänkin palstan keskustelijoiden lailla, että talopaketin hinta (sisältö oli-mikä-oli) olisi jotakuinkin ½ lopullisesta hinnasta... tai ei ainakaan 3-4 kertainen olisi lopullinen hinta. Mutta niin se vaan on. Rakennustavasta tai materiaalista huolimatta ja tontinhinta päälle.

 

-Sepä tästä "tylytyksestä".-

Annan amatöörirakentajana kuitenkin vinkin loppubudjetin minimoimiseen:

1) Tehkää itse ominvoimin kaikki sisustus; seinät, katot, lattiat, maalaukset, listoitukset jne. ja nekin halpoja tarjouseriä etsien, mahdollisesti jopa kierrätystavaraa käyttäen. Jos mahdollista, jättäkää jokin osa sisustasta myöhemmin tehtäväksi... kuten käyttöullakko usein puutaloissa jätetään, tai autokatos/talli... senkin ehtinee myöhemmin valmiiksi tehdä... jos rahaa on.

2) Tehkää julkisivupinnat itse. Ohjeita/edullisia tapoja "pinnoittaa" julkisivut löytyy netistä, tältäkin palstalta. Onnistuu omatoimirakentajaltakin, oletan.

3) Pihatyöt, nekin itse tehden... vaikka lapio-kottikärry tyyliin, jos pennit (centit) on ihan loppu eikä bobcat -vuokraan ole rahaa (=n. 100e/vrk). Ja kyselkää ILMAISTA täytemaata pihojen pohjaksi; ainakin savipitoista löytyy varmasti ilmaiseksi tontillenne tuotuna. Vain pintaan ostettua multaa ja/tai hiekkaa/sepeliä, mitä teille nyt onkin suunnitteilla.

 

Näillä vinkeillä olettaisin säästyvän kymmeniäkin tuhansia, tuhansia nyt ainakin... enempää tuskin voi pihtailla, kun sähkö ja LVI työt on kuitenkin teetettävä/tehtävä ammattilaisen voimin. Tietenkin esim. sähkösuunnitelmissa/-varustuksissa voi tinkiä. Kaikki minimiin, ei "herkkuja", niin muutama tonni säästyy siinäkin.

Et maininnut yhtä suurta kuluerää, eli kaapistot ja keittiö?

Niidenkin valinnassa voi säästää... keittiökalusteet maksaa helposti 15000e, mutta esim. kierrätyskeskuksista etsien tai 2-laatua ostaen voi säästää tuhansia.

 

-Oli miten oli, niin itsekin parhaillaan rakentavana otan osaa ja ymmärrän harmistumisen ja hädissään olon jos tuossa rakentamisen vaiheessa rahat loppuu.-

"Antakaa hyviä vinkkejä, että saadaan budjetti pysymään kurissa edes jatkossa!!!"

 

No jos vaikka alkuunsa yhdistäisitte puolisonne kanssa "erilliset/omat rahat" yhdeksi "perheen rahaksi", niin budjetin tekokin voisi olla helpompaa...?

En halua piikitellä, mutta miten näin on päässyt yleensä käymään? Jos alkaa rakennuttamaan, niin pitäisi tietää mitä se tulee maksamaan. Tuosta on myös ollut usein puhetta, että kivitalo MAKSAA, joten miten siihen on päädytty? Noille asioille nyt ei enää mahda mitään, mutta jatkossa kannattaa tehdä tosiaan kaikki mahdollinen itse, ja pyrkiä halpoihin/keskiverto valintoihin koneissa ja muissa varusteissa. Kiintokalusteet joltain yksityiseltä kaverilta, ja siinä säästyy jo tonneja. Peruskamaa keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen ja taas säästyi tonneja. Ulkovaloissa muuten säästää helposti 600-1000e.

Ilmeisesti tämä euroaika on sumentanut monen rakentajan rahantajun, ja näitä tarinoita kuulee liian usein. Eilen just emännän kans käytiin tapetteja katselemassa, ja eipä tahdo löytyä mieleistä tapettia alle 200mk per rulla! Euroina hinta ei tunnu missään, mutta kun kääntää markoiksi niin...Sama homma oli meillä väliovissa, joissa valitsimme 50e kalliimman oven ja laatoissa otetaan ne mitkä haluttiin, vaikka hintaa tulee tuhansia markkoja enemmän. Meillä nämä valinnat ja sitä kautta mahdollinen budjetin ylitys sisustuksen osalta on tietoinen valinta, koska olemme laskeneet että rahat riittää. 

Toivottavasti saatte asiat järjestymään.

Ja vielä lohdutukseksi...

Teillä on varmaan kasassa jo ainakin 2/3 osaa kustannuksista, eli ei tuon pitäisi mennä yli 300,000 euron!? Kannattaa nyt kuitenkin olla tarkkana

Niin
Miksi ihmeessä pitää rakentaa niin jumalattoman kokoisia taloja, itse rakennan vajaan 190 neliön puutaloa. Siitäkin jo suunnitteluvaiheessa nipistettiin metrejä sieltä sun täältä kun todettiin että maksaa liikaa.
Meillä haettiin puut metsästä (ei omasta)pantiin sahalla (oma) laudoiksi ym sopivaksi tavaraksi.Omana työnä kaikki muu paitsi sähkötyöt (ei rakennusalan koulutsta).Alle 100 k€ pitäisi hinta jäädä.Laadusta emme ole tinkineet.Kampanja tarjoukset ovat joskus oikein hyviä, kannattaa seurailla.Kiire jos on niin sehän vasta maksaakin.Nyrkkisääntö:mitä enemmän ukkoja sitä enemmän lompakko kevenee.

Kyllä talossa pitää tilaa olla. Kaikenlainen nipistäminen johtaa vaan keinotekoisiin ratkaisuihin.

Tilakin on suhteellinen käsite. Meille on valmistumassa 173m2:n talo, jossa 6-henkiselle perheelle on tilaa ihan riittämiin. Vitsi on siinä, miten toimiva pohjaratkaisu on ja miten ne neliöt on käytetty.

Alkuperäisen kirjoituksessa ihmettelen vain sitä, eikö tullut tehtyä lainkaan kustannusarviota? Kivitalo maksaa ja minusta henk.koht. nuo 200 neliön talot alkavat olla jo brassailua. Pienempikin varmaan riittäisi, tosin en kyllä teidän perhekokoanne tiedä... Kiva olla jälkiviisas, mutta tuossa vaiheessa ei varmaan kamalan paljoa enää pysty säästämään. Mikä teidän alkuperäinen budjettinne oli? Mitä on rahaa jäljellä?

Ja Ompulle ihan vaan ihmetyksen vuoksi, että mitä tekemistä omilla rahoilla on rakennusbudjetin laskemisen kanssa? Meillä on kyllä omat/erilliset rahat, mutta rakennusbudjetti on yhdessä laskettu ja yhdessä sitä seurataan. Ei kai erillisillä tileillä ole tämän asian kanssa mitään tekemistä... No, ei liene tärkeää, mutta ihmettelenpä vaan.

"Ja Ompulle ihan vaan ihmetyksen vuoksi, että mitä tekemistä omilla rahoilla on rakennusbudjetin laskemisen kanssa? Meillä on kyllä omat/erilliset rahat, mutta rakennusbudjetti on yhdessä laskettu ja yhdessä sitä seurataan. Ei kai erillisillä tileillä ole tämän asian kanssa mitään tekemistä... No, ei liene tärkeää, mutta ihmettelenpä vaan."

 

=>

Nooh... viittasin kommentillani vain kysyjän "Liisa Ihmemaassa" toisessa keskusteluketjussa mainitsemaan perheensä mielestäni hieman erikoiseen rahapolitiikkaan...

Ei sinällään tosiaan vaikuta siihen, että jos ja kun raha loppuu, niin se loppuu. Yhteinen ja oma raha.

Ihmetellään vaan, vaikka kaikki ja maailman tappiin; joka tapauksessa;

-Elämä on...-

Valtsu:

"Omana työnä kaikki muu paitsi sähkötyöt (ei rakennusalan koulutsta).Alle 100 k€ pitäisi hinta jäädä.Laadusta emme ole tinkineet."

Kehtaatkohan laittaa samaan pöytään meidän toteutuneiden kustannusten kanssa oman rakennusprojektisi lopulliset toteutuneet kustannukset. Meilläkään ei tingitty, ei sitten mistään, tosin ei prameiltukaan. Silti kokonaiskustannukset pihoineen päivineen (pl tontti) aivan TÄYSIN valmiin talon osalta n 225 000 euroa. Joku olisi voinut tehdä erilaisia valintoja sisustuksessa, sähköistyksessä tmsv, mutta ei tuota alle 170 000 euron tehdä. Uskallan väittää että lopullinen hintasi  Ompunkin aiemmissa keskusteluissa mainitsemalle TOIMIVALLE omakotitalolle lähestyy ennemminkin 200 000 euroa kuin 100 000 euroa.

Liisalle - Mahtoikohan teillä olla heti rakennusprojektin alusta lähtien asiansa osaava vastaava mestari vai oliko tutun tuttu pullopalkalla ?? Veikkaan että jälkimmäinen vaihtoehto on lähempänä totuutta. Rakennusprojektiinhan kuuluu oleellisena osana kustannusarvio, jonka teossa asiansa osaava vastaava pystyy auttamaan. Talotehtaidenkin puolelta voi saada jonkinlaisen arvion jolla jo välttää tuon teidän budjetinylityksen. Jos kustannusarviota ei ollut tehty kunnolla, karkaa kulut aivan varpisti käsistä - se vaan on niin. Nyt onkin ikävämpi alkaa karsia niistä pintaan jäävistä materiaaleista. Iso, hieno kivitalo ja keittiössä lastulevyovet etc.

Toivottavasti asianne kuitenkin järjestyy - sitä toivon vilpittömästi. Samoin kuin sitä, että muut aloittelevat rakentajat vihdoin ymmärtäisivät rakentamisen kustannukset ja palauttaisivat jalat maahan.

Meillä samoin kuin Liisalla kivitalo, koko vain 150 asumisneliöitä, lämmintä tilaa tosin 190 m2. Rahaa on nyt mennyt aika tasan 200 00 ja talo on valmis. Ensi kesänä tehdään vielä terasseja, mutta näitä ei ole koskaan suunniteltu, vaan ovat jo vähän niinkuin laajennuksia. Piha on tehty tuohon rahaan myös.

Kustannusarviona koti-optimi, valvojan kanssa tätä asiaa ei hoidettu. Apua olisin kyllä kaivannu, mutta koitin selvitä. Kustannusarvio piti paikkaansa, tosin 15% alitukseen ei päästy, mihin pyrittiin. Kustannusarvio oli laskettu mielestämme juuri tuon verran korkeaksi, eikä siinä varmuuden vakuudeksi oltu huomioitu omaa työtä. Itse olin 6kk poissa omista töistä ja raksalla töissä. Ammattilaiset tekivät kaikki ammattityöt, itse teimme kaikki aputyöt, hiukan laatoitusta ja kirvesmiehen ns paskoja hommia kylläkin lisäksi. Mutta  6kk ihan ympärivuorokautisesti.

Budjetin koossa pysyminen vaati todellakin ponnisteluja ja paneutumista. Ja budjetin ylitys tehtiin lämmitysmuodon vaihtamisen vuoksi. Sinänsä tämä ratkaisu ei kaduta, mutta jossakin vaiheessa tuntui pahalta, kun laina raha loppui.

Selkeästi suurin rahasyöppö on suunnittelu. Enkä tässä tarkoitua suunnittelijan palkkaa, vaan suunnitteluvaiheessa tehtäviä ratkaisuja. Ja kyllä tuo koko on yksi suurin. Toinen on rungon monimutkaisuus ja erikoiset rakenteet.

Kustannusarvion ylityksessä, kannattaa edellä olevien kommettien neuvojen mukaan kyseenalaistaa juuri kustannusarvio. Ja sitä myötä talon koko. Onko lähdetty rakentamaan liian kallista?

Olen ihan amatööri, mutta sen olen oppinut, että kustannusarvio kanntaa karkeasti mieltää itselle päässä vähintään 1500 e/ m2 ja reippaasti 20% ylitys summaan päälle. Ja tontti kuluineen sitten erikseen. Ja mieluiten vielä pihojen viimeistelyyn oma budjetti, tarkoitan laatoista, istutuksia yms. Jos summat ovat liian isoja, niin sitten on talokin tai kannattaa vielä säästää muutama vuosi, että saa sitä kokoluokkaa olevan, mitä haluaa.

Tosiasiahan on se, että suunnittelulla sidotaan 90 % jopa enemmänkin rakentamisessa syntyvät kustannukset. Rakentajan on  tuotava lähtökohtaisesti suunnittelijalle riittävän selkeästi rahoitukselliset resurssit (raja-arvot) yms. reunaehdot. Jos teettää suunnitelmat esim. arkkitehdilla, niin ehdottomasti tilaajan toimesta tulisi jo luonnossuunnitelmista tehdä kustannusarvio esim. käytettävissä olevilla laskentaohjelmilla (antavat riittävän tarkkuuden) ja verrata sitä käytettävissä oleviin resursseihin (rahoitus) l. kustannussuranta on välttämätöntä, mikäli aikoo pysyä asetuissa puitteissa. Tämä pätee kyllä näihin talotoimittajienkin kautta hankittaviin suunnitelmiin / toimituksiin. Suunnittelijoilla on taipumus / tapa tehdä suunnittelemistaan rakennuksista “omannäköisiään” ja omaleimaisia luomuksia kalliitakaan ratkaisuja / ykstyikohtiakaan kaihtamatta. Tuntuu useastikkin, että heiltä puutuu kustanustietous  ja siihen liittyvä “vastuu” kokonaan. Rakentajan on kyllä turha enää sitten rakentamisen aikana “rypistellä kun jo housuissa”