Konesaumatun peltikaton teko ja syystalven sää

Tarkoituksena olisi saada uudisrakennus säältä suojaan eli vesikaton alle ennen talven tuulia ja tuiskuja. Vesikatoksi on ajateltu konesaumattua peltikattoa. Mutta onnistuuko tällaisen peltikaton teko kokemustenne mukaan sanotaan nyt vaikka lokakuun lopussa/marraskuun alussa, jolloin päivälämpötilatkin ovat jo pakkasen puolella ? Jos katon teko pakkasessakin onnistuu, näkyvätkö olosuhteet työn jäljessä eli onko varauduttava siihen, että katto ei laadultaan ole samanlainen kuin kesähelteissä tehty ?

Ellei konesaumatun peltikaton teko enää näin myöhään syksyllä onnistu, on kattomateriaalin suhteen harkittava kai muita vaihtoehtoja, sillä kyllähän seinien suojaksi pitää jonkinmoinen vedenpitävä kate saada. Mitä materiaalia itse suosittelisitte, jotta lopputulemana olisi vanhaan pihapiiriin maaseudulle kattoaan myöten hyvin istuva punamullalla maalattava puurakennus ?

Onnistuu pakkasessa, riippuu ihan saumauskoneesta kulkeeko märällä pellillä. Kuuraisella pellillähän ei kukaan kävele ainakaan kovin hyvin. Ei kait siihen sää vaikuta minkä lainen siitä tulee, ainoastaan työtahti on eri. Pitäisi onnistua näin syksyllä aivan hyvin, koska omaa kattoanikin aletaan tehdä aikaisintaan ensiviikosta ja on muuten konesaumakate.

Periaatteessa voisi kuvitella että syksyllä tulee paras lopputulos. Ei liian löysäksi tai kireäksi saumattu. Näin ainakin teoriassa.

Tulkoon nyt pari asiaa tässä selväksi, kyllä konesaumakaton voi tehdä vaikka keskellä talvea, kun vain ottaa huomioon pari seikkaa. Pellin pinta on tehtaalla kulkenut eri altain läpi ja siihen on jäänyt öljyä ja lievästi sanoen se on jo märkänä liukas, saati jos siinä on vielä lunta. Jos on pakkasta, siinä meinaa jäätyä näpit, kun paljain käsin takoo 2.000 naulaa lemmareihin, kyllä sitä joskun toivoi ettei anoppikaan joutuisi tänne.

Ja se saumaaminen, jos on kysymyksessä vähänkin suuresta katosta kysymys kannattaa vuokrata tai lainata sähkökäyttöinen saumaaja ja senkun antaa mennä. Jälki on kaunista ja suoraa, rissojen säädöllä saadaan sauman kiukuutta muuttaa.

Siihen piipunjuuren tekoon kannattaa pyytää ammattimies, ettei mene yö unet tulevina vuosina. Se läkkärin hinta on halpa sen surun keskellä jos se vuotaa. Ja muista, yhtään naulaa ei tarvitse lyödä pellin läpi, tai jos ollaan aivan tarkkoja, yksi joka riviä kohden, harjalle , sekin jää sen käännöksen alle.

Taas hyviä neuvoja jaossa näköjään SOTKU SIIMA “ja muista yhtään naulaa ei tarvitse lyödä pellin läpi,tai jos ollaan aivan tarkkoja,yksi joka riviä kohden, harjalle, sekin jää sen käännöksen alle” Mikä v…un saumakatto se on jos se on naulattu kiinni pääli/ulko puolelta? Silloin siitä tulee susi saumakatto ja täyspäiväinen profiili peltikatto ja siihenkin aika huono kun se naula siellä elää ja nousee ylös ja syö pellin puhki ja kun siinä ei ole edes tiivistettä niin se vuotaa heti alkuunsa.Kun on siellä sauman alla osittain piukassa paikassa niin tulee ns. kapilaari ilmiö .