Remontoin 50-luvun puutaloa jossa maanvarainen laatta, keittiössä on luukku lattiassa josta pääsee pieneen "kellariin" joka toimii vesipumpun ja lämminvesivaraajan paikkana sekä viemäröinnin ja tuloveden läpivientinä sokkeli ulkopuolelle. Kesän aikana tehtiin salaojitus ja sadevesiputkistot, sekä laitettiin patolevyt ja routaeristys finnfoamilla (100mm). Tuon pienen kellari sokkelia vasten olevassa seinässä on nyt kelien kylmettyä alkanu esiintymään kosteutta, joka mitä ilmeisimmin on kondensoituu lämpimästä sisäilmasta ja kylmästä sokkelista. Koska tuo kyseinen seinä on osaksi maan pinnan yläpuolella, ei siellä ulkopuolella ole luonnollisestikaan eristettä. Sokkelin ulkopinnassa ei ole merkkejä kosteudesta. Mitenkäs mun kuuluisi toimia ongelman kanssa?
Onko tilan tuuletus nyt jotenkin tukittu, jos ei aiemmin ole kosteutta esiintynyt.
Tämä on ensimmäinen syksy tässä talossa, ilmanvaihto on hyvin minimaalinen ja kesällä kun ei mitään ongelmia ollut niin oletin sen olevan riittävä. Mietinkin jo että piikkaan ilmanvaihtoputkelle sokkeliin reiän mutta riittääköhän se yksistään?
Miksi kellarin seinissä ei ole lämpöeristystä? Vai onko?
Ei ole, ja sitä pitäisi varmaan kysyä edellseltä omistajalta miksi ei ole. Tuossa yön yli mietittyäni tuli semmoinen vaihtoehto mieleen että jos piikkaisin 100mm ilmanvaihtoputkelle reiän sokkeliin, ihan kellaritilan katonrajaan. Asentaisin putken niin että se kaataa hieman ulospäin ja sisäpuolelle jonkinlainen kosteuteen regoiva kanavapuhallin (esim http://verkkokauppa.starkki.fi/fi/kylpyhuonepuhallin-pax-passad-60) Ottaisin korvausilman huoneistosta ja laittaisin vielä pienen sähkökäyttöisen patterin seinään kylmimpien kelien varuilta. Tuolloin mun järjenjuoksulla pitäisi ilmankosteus tippua suht nopeasti. Kun seinä ois kuiva niin voisi hahmotella sitä eristeen asentamista. Mutta millainen eriste tuohon sitten olisi järkevin? Äkkiseltään tuntuu ettei sisäseinään kannattaisi laittaa mitään…?
Pahoin pelkään, että ajattelemallasi tavalla sisäilman johtaminen kellarin kautta vain lisää kondenssin muodostumista. Se loppuisi vasta kun nyt kylmä seinäpinta lämpiäisi lähelle huoneilman lämpötilaa. Kellari menettäisi käytettävyytensä ja siitä tulisi pelkkä lämpöhukka.
Tuuletusilma pitäisi ottaa ulkoa ja johtaa omaa reittiään myös ulos (katolle). Tiedä siitten miten vaikea se tässä tapauksessa on järjestää.
Savupiippu on kyllä tuossa suht lähellä, joten putkituksen vetäminen ilmanpoistohormiin ei ole täysin mahdotonta, joskin hieman hankalaa. Riittäisiköhän tällöin hormin oma imuteho vai pitäisikö jonkinlainen kanavapuhallin olla silti hormiin menevässä putkessa? Tällöinhän kaiketi pelkkä raitisilmaventtiili riittäisi sokkelissa tuottamaan korvausilmaa? Mutta entä sitten eristäminen? kuinka se kannattaisi toteuttaa?
En näe mitään syytä eristää huonetta varsinkaan sisäpuolelta. Lämminvesivaraajan lämpöhäviöt lämmittävät tilaa riittävästi, jotta piipun ilmahormiin syntyy tarvittava veto. Sen sijaan sekä tulo- että poistokanavaan on syytä laittaa säädettävät venttiilit, jottei synny liiaksi jäähdyttävää ilmavirtausta. Sopiva taso löytyy kokeilemalla, lähinnä tuloilmaventtiiliä kuristamalla. Sen jälkeen ei venttiileihin juurikaan tarvitse kajota.