2004 rakennetussa omakotitalossani on vesikiertoinen lattialämmitys. Olen ostanut talon rakentajalta 2008. Mikä tällasilla pakasilla on nyrkkisääntönä lämpötila, jonka alle ei saa lämpötila seinissä laskea, kun sisällä on noin 21 astetta? Onko esim. nolla plus miinus 3 astetta normaali? Meillä lattianrajassa muutamia pieneköja alueita jossa on ihan nollan tietämissä ja seinissä kohtia, joissa lämpötila laskoo liki kymmeneenasteeseen, ollen muualla n. 17-20. Khh:n oven vieressä 5 astetta pakkasella. Onko ihan ok?
Entäs esim. pesuhuoneen lattia. Lämpötila laser-laitteella mitattuna tasaisesti 30astetta, kunnes noin 30cm päässä seinästä tipahtaa alle 20 asteen. Onko Ok?
Entä mitä maksaa lämpökamera kuvaus ja onko hintansa väärti? Voiko sen perusteella viedä asiaa eteenpäin? Mitä pitäis tehä?
Kiitos.
Periaatteessa pakkaslämpötiloja ei saa olla sisätioissa. Mutta asia pitäisi tutkia hieman tarkemmin.
Lämpökameralla saa selvilla vuotokohdat, mutta rakenteen sisään sillä ei näe, joten muu tutkiminen kameran jälkeen on helpompaa.
Rakenteissa on todennäköisesti vuotokohtia, jotka jäähdyttät vuotoalueen. Yleensä vuodot saa kuriin tiivistystoimenpiteitää.
Muutoin on huono antaa ohjeita kun ei tiedä tarkemmin kohteesta.
Jos paikkakunnalla on lämpökameroita, niin ei pitäisi olla hirmuisen kallis operaatio. Kysele hintoja
"Periaatteessa pakkaslämpötiloja ei saa olla sisätioissa. "
Aijjaa…?
Onhan tuo päivänselvää että rakenteissa on jotain perseellään. Kyllä seinät ja nurkat pitää olla reilusti lämpimän puolella.
Joko on eristystilanteessa hutiloitu tai alajuoksun alta viheltää. Riippuu vähän rakenteesta.
Kysyin tuota kamerakuvausta. 250euroa maksais, ei siis ihan kauhea hinta. Mutta siihen lisäks alipainetesti ja kuvaus lisää 610euroa. Sitte se jo on vähän kalliinpuoloinen kun matkoineen ois noin tonnin.
Kauankos rakentajalla on vastuu talosta? Onko se kymmenen vuotta? Käytetyn myyjällähän vastuu on kaksi vuotta mutta tämän talon on meille myyny rakentaja ite, joka on asunu tässä noin neljä vuotta.
“Muutoin on huono antaa ohjeita kun ei tiedä tarkemmin kohteesta.”
Voi antaa!
“Periaatteessa pakkaslämpötiloja ei saa olla sisätioissa.”
Ei saa olla, eikä se ole vain periaatteesta kiinni.
“Mutta asia pitäisi tutkia hieman tarkemmin.”
Ei tarvitse tutkia, vaan korjata!
“Rakenteissa on todennäköisesti vuotokohtia, jotka jäähdyttät vuotoalueen.”
Rakenteissa on vuotokohtia ja eristystä puuttuu sekä on kylmäsiltoja, eikä ainostaan todennäköisesti.
“Yleensä vuodot saa kuriin tiivistystoimenpiteitää.”
Erinomainen havainto ja neuvo!
“Kauankos rakentajalla on vastuu talosta? Onko se kymmenen vuotta?”
Se on vähintään viisi vuotta, jos kyseessä on ns. “Ok-talo” ja eräissä tapauksissa 10 vuotta.
Ne kamerakuvaukset kannattaa maksaa kuin kärvistellä loppuelämänsä.
Mitähän tarkoitat alipainetestillä? Jos tarkoitat (siis jos) ilmanvuotolukua, niin siitä ei ole ollut määräyksiä ko. aikana, mutta jos tarkoitat ilmanvaihdossa olevaa alipainetta, niin se on toisaalta turha suorittaa “harakanpesään”. Ensin talojltiseltakin osalta tiiviiksi ja sitten vasta.
Nuo pakkaset “sisätiloisa” saattavata aiheutua myös siitä, että korvausilma tulee sieltä sun täältä, jos ilmanvaihto ei ole kunnossa saatikka, jos talossasi on ns. täysin järjetön systeemi eli pelkkä poistyöntävä tai poisimevä, niin silloin Halleluja! Amen!
Kyllä ilmanvahto pitäis olla kunnossa. Venttiilien sijoittelusta en tiedä onko oikein mutta kamareissa on tulo ja imu ja takkahuoneessa ja ruokailutilassa vain tulo. Pesutiloissa imu, saunassa molemmat.
Kyseessä on Omakotitalo. Mitä tarkoitit “eräissä tapauksissa 10 vuotta”?
Alipainetesti oli uutta ja meni osittain ohi kun hän sen selitti. Mutta siis kaikki tulokavat (ilmanvaihto kone, savuhormi, ikkunat) suljetaan tiiviisti ja puolituntia imetään alipainetta jollain koneella taloon. Sen jälkeen tehdään uusi kuvaus ja kertoi, että sitten paljastuu ihan kaikki virheet eristyksessä yms. koska korvausilmaa alkaa tulla sieltä, mistä se helpoiten siteen sisään pääsöö.
Tuota vastuuaikaa kyselen siksi, että jos tätä vielä siirtäis tuleviin talviin. Ku ei jaksais nyt alkaa taistella. Ei talossa silti kylmä ole mutta selvästi muutamia vuotokohtia ja pienehköja alueita joissa kylmä.
Jos olet ostanut talon yksityiseltä tai yrittäjältä,kauppa menee maakaaren piikkiin ja siellä myyjän vastuu on 5 vuotta salaisen virheen osalta.Mutta virheen tulee olla merkittavä.
Ai, kuvittelin että rakentajalla olisi 10 vuotta vastuu. Vanhan talon, esim -70 luvulla rakennetun. myyjällä yksityisellä ihmisellähän vastuu on vain kaksi vuotta, sen tiedän kyllä mutta rakentajan vastuun luulin pidemmäksi kuin viisi vuotta. Mutta selvä, aikaa on vielä. Tämän talon on tehnyt alan yrittäjä itselleen.
niin, mutta kun sen talon olet ostanut käytettynä. silloin se myyjän takuuaika on sen 5v. jos olisit ostanut yritykseltä rakennettavan tai uuden, takuu olisi 2v ja tahallisten/vakavien jms. virheiden varalle 10v.
Maakaaren mukaan myyjällä ei ole 5 vuoden takuuaikaa,vaan on 5 vuotta vastuussa piilevästä, merkittävästä virheestä.
Uusilla gryndaus asunnoilla ei ole mitään takuuta,ostajan suojaksi on laadittu asuntokauppalaki.
Piilevien virheiden osalle on tuo 10 vuoden vastuu,joka alkaa kun huonesito luovutetaan taloyhtiölle.Silloin ei vielä välttämättä ole joka huonesistolla omistajaa,myymättömät omistaa vielä rakennusliike.
Finlexissä käytetyn myyjällä (ei rakentajalla) kerrotaan vastuun olevan kaksi vuotta.
kiinteistökaupat = omakotitalot muunmuassa menee maakaaren mukaan (5 vuotta). Osakehuoneistoissa aika on 2 vuotta.
Mutta eihän se siis ole mikään “täystakuu ilman kilometrirajaa” vaan vian todella pitää olla piilevä ja myös merkittävä suhteessa ostohintaan.
Lue se maakaari.
Toki myyjän kanssa voi yrittää neuvotella kaikenlaista pienemmistä ja isommista asioista ja korvauksista.
Mutta jos meinaat reklamoida, niin se pitää tehdy heti tai ainakin aika pian sen jälkeen kun olet ongelman havainnut.
Meillä myös huomattu viime aikoina kylmiä kohtia lattioissa, lähinnä ulkonurkissa. Yhdessä nurkassa esim. +2 astetta, kun muu huonelpö +21,5, laattalattia. Olemme rakennuttaneet talon rakennusfirmalla avaimet käteen-pakettina 3 vuotta sitten. Kuuluuko tälläiset “vaivat” rakennusfirman korjata vai onko ihan oma häpeämme?
Lukekaapas lakimiehen vastaus noista vastuuajoista tuolta Rakennusoikeudellisista kysymyksistä “29.10.2009 Myyjän vai rakennuttajan vastuu?”.
Avaimet käteen-paketissa, onko rakennusfirma rakennuttaja vai myyjä?
Rakennuttaja on talopaketin ostaja eli rakennushankkeeseen ryhtyvä.
Myyjä on talopaketin myyjä jolle lasku maksetaan!
"Myyjä on talopaketin myyjä jolle lasku maksetaan! "
No no! Valitettavasti se ei aina tai paremminkin ehkä harvoin on noin yksinkertainen, sillä aina on tiedettävä kunkin "asian" myyjä ja varsinkin talo "paketissa" ja myöskin "avaimet käteen"-tapauksessa.
Ja meidän tapauksessa rakennusfirma tilasi ja osti talopaketin talomyyjältä. Ja me maksettiin rakennusfirmalle sitä mukaa kun talo valmistui.
lattialämmitys oisko se syy siihen,että lämpötilaerot on paikallisia
siellä ja täällä.
Olisko +9 astetta ollut aikoinaan asuinlämpötilassa minimi nurkissa? Jos sen alle meni, sai kunnan vuokrataloissakin korjattavaksi.
Ulkomuistista heitin. Nykyään pykälät ovat varmasti tiukempia.