Kylppärin seinien päällelaatoitus

Voiko kylppärin vanhojen seinälaattojen päälle kiinnittää uudet laatat? Vanhat lattialaatat ja lattiakaivo jäävät koskematta, niiden päälle ei laiteta uusia.

Onko järkevää sivellä vesieristettä lattia ja seinä -kulmiin ennen seinien päällelaatoitusta vai onko se kiellettyä?

Vanhat seinälaatat ovat hyvin kiinni ja vesieristys kunnossa. Vesieristys on todettu tehdyksi noin 10v sitten taloyhtiön toimesta ja kosteuksia ei löytynyt mittauksessa, tarkastajan raportin mukaan. Tarkastaja mainitsi että päällelaatoitus on mahdollinen, mutta ei kommentoinut enempää.

Jos (ja toivottavasti kun) vesieristys on todettu kunnossaolevaksi niin päällelaatoitus on järkeenkäypää toimintaa. Jos eristys on kunnolla tehty ja kunnossa, eikös nurkkienkin pitäisi olla kunnossa?



Tarkastajan raportti toki on joustava käsite…

miten meinasit laittaa vesieristeen lattia kulmiin jos et lattialle mitään meinaa tehdä??? Jos vesieristys on kerran alla kunnossa niin ei tarvitse, eikä saa vesieristää kulmia koska silloin siellä on kaksi vesieristystä päällekkäin.

Minkä ihmeen takia sinä säästät siinä ette piikkaa vanhoja laattoja pois eristä koko kylppäriä asianmukaisilla tuotteilla…???



Kun ja jos sen luukkusi myyt ja seuraava omistaja päättää tehdä remontin kylppäriin koska on niin pässin näköiset laatat ja alta löytyykin kosteusvaurio… Se olet sinä joka sen maksat koska olet sen typerän tupla laatoituksen tehnyt.

Raksa-konevuokraamoista saa hiomalaitteita ja piikkausvehkeitä todella edullisesti vuokralle joilla homma käy kädenkäänteessä.



Jos vuokraat koneet, palkkaat miehen/naisen tekemään likaiset työt, vesieristeet laatoituksen, voit nukkua yösi rauhassa vielä senkin jälkeen kun olet kämppäsi myynyt. Tähän meni ph:n koosta riipppuen alle 10 000€, kevyesti.



Kun taasen otat riskin ja lätkit sinne tänne laattaa ja luotat 10 v vanhoihin eristeisiin niin otat pahimmillasi kymmenien tyhansien eurojen riskitaakan itsellesi… Ei ole halpaa kun/jos toinen osapuoli ottaa juristin yms. ja remontti teetetään kaupungin parhaalla firmalla jolla myös tunnetusti maan kovin hinta.



Kannattaa miettiä.

Jos pohjat on kunnossa päällelaatoitus käy mainiosti.

Niin… No antaa mennä sitten vaan.

Minä en niin tekisi.

Eräitä näkökohtia päällelaatoituksesta….



Jos vanhojen laattojen alla on vesieristystä, ei päälle voi uutta rakentaa, (kaksoissulku). Jos vanha vesieristys on kunnossa voi sen suhteen päälle laatoittaa, mutta…


  • Kastuvaa laasti / saumamateriaalia on 2-kertainen määrä kuin normaalissa laatoituksessa
  • Em. kerrosten kuivumisaika on 2-kertainen
  • Em. rakenteiden tutkimuksissa on ongelmakohdaksi tullut lattian ja seinän rajakohta. Sauma yleensä tiivistetään silikonilla, joten alakulma on suihkun vaikutusalueella aina märkä laattojen välissä. No, tämä sinällään ei ole uutta, mutta jos vähänkin jää laastikontakti vaillinaiseksi, eli aukkoja laastissa, on takuuvarma homepaikka. Onko siitä sitten sisäilmalle mitään haittaa ei ole varmaa näyttöä, mutta hometta kyllä on löytynyt.
  • Päällelaatoituksissa esiintyy paljon ”KOPOLAATTOJA”. Johtunee likaisesta pohjasta johon laasti ei tartu kunnolla



    Tässä on muutamia näkökohtia. tehköön kukin omat johtopäätöksensä asian suhteen, minä en laatoittaisi. Myyntitilanteessa pitää kuitenkin myyjän asia mainittava, koska se ei ole yleisesti hyväksytty rakenne.

Yleisesti ottaen suurimmat ongelmat ovat kipsilevyseinissä,ei päällelaatoituksessa.

Niissä kipsilevyseinissä, missä ovat nykyaikaset vesieristeet kunnossa, ei ole mitään ongelmia. Jos ongelmia pitää eritellä, niin kaikissa niissä rakenteissa missä ei ole vesieristeitä on jonkin sorttisia ongelmia.

Kukas sen takaa,että vesieristeet ovat kestäviä ja kunnossa!!!1970-luvulla vielä RT-kortitkin suosittelivat laatoituksia kosteissa tiloissa lastulevyjen päälle,nykyisin tiedetään kuinkas kävi.Olkoot nykyajan “mömmöt”(vesieristeet) testeissä mitä tahansa ainut varmasti kestävä rakenne on kivimateriaali kosteissa tiloissa.Tuohestakin saatte minun puolestani tehdä kunhan ilmoitatte myydessä…

Myydessä ei tarvitse ilmoittaa mistä materiaalista alusta on tehty, vaan se pitää ilmoittaa onko vesieristeet kunnossa vai ei.

Kivimateriaali, (tiili betoni tai kevytbetoni) imevät vettä ja siirtävät kosteutta muihin rakenteisiin. Siksi nekin pitää vesieristää. Kivirakenteet eivät lahoa ja emäksinen betoni / laastirakenne ei niin herkästi homehdu kuin orgaaniset rakenteet, mutta muutoin ne eivät ole kosteusteknisesti yhtään sen turvallisempia kuin muutkaan materiaalit.

Todellisuudessa olen tarkistanut ja korjauttanut todella paljon liemillä vesieristettyjä kipsiseiniä,mutta yhtään kiviseinää ei ole sattunut kohdalle!!Mistähän se kertoo?!Teoriassahan monet asiat pelaavat hyvin,mutta käytäntö on se mikä täällä ratkaisee.Kipsilevyn käyttöä ei puolla mikään muu kuin teollisuuden voimakas mainostaminen ja rakentamisen helppous,käyttöikä onkin asia erikseen.Asia tuli osaltani käsiteltyä!