Aaumme uudehkossa (rv 2003) talossa, mutta kellarikerroksen suihkun seinässä alareunan laattoihin (väriltään muuten vaaleat), kolmeen niistä, on tullut tummentumia. Mistä tietää onko laatan alle päässyt kosteutta tai vuotaako putket tai onko vielä muita vaihtoehtoa?
Laatan alle voi ja saakin mennä kosteutta, koska vesieristys on laattalaastin alla. Jos tumma alue pikkuhiljaa kasvaa voi se olla myös mikrobikasvustoa joka johtuu yleensä puutteellisesta ilmanvaihdosta. Mutta katsomatta on vaikea päätellä muuta tässä vaiheessa.
Terve! Olen Skanskalle muutamassa kylpäreissä vaihtanut tummentuneita laattoja. Jos sillä alla on vedeneriste, ei se sillä vuoda. Laatat tummuu sentakia kun kosteutta tiivistyy seinän alaosassa, laatan ja vedeneristyksen välissä. Osa syy on; kun uudis rakentamisessa ylensä tai ainakin pitäis saada kunnon silikoni sauma lattian ja seinän välisessä raossa. Ja kun se asennetaan se laitetaan yleensä aivan kiinni vedeneristemassassa ja silloin kosteutta ei pääsee valumaan lattian kautta (laatan alle) ja kaivoon. Sen takia se tummuu. Yleensä vain halvat ja huonot lasitettu laatassa on tämä ongelma. Esim. kuivapuriste laattoja ei tummuu.
http://www.asuntomessut.fi/asumistieto/vinkit/silikoni/fi_FI/saumat/
Pukkilan sivuilta löytyy tietoja, Tästästä tummumisesta ei paljon kerrota sielläkään, ja sehän on aivan luonnollista, eihä valmistaja voi omia tuotteitaan moittia.
Tämä linkki on täältä Rakentaja sivulta.
Tummentumia voi yrittää poistaa todella happamalla puhd. aineella tai hyvin emäksisellä puhd. aineella.
Alle kymmenvuotiaassa puutaloasunnossamme on suihkunurkkauksessa tummentumia ja kosteusmittari näyttää kohonneita arvoja kahdessa alimmassa laattarivissä.
Vaihdetaanko laatat tai lattian ja seinän välinen silikonisauma vai miten tämä korjataan? Meneekö vesieriste uusiksi?
Talon rakentanut rakentaja on ehdottanut saumasuojaa ja tuuletuksen tehostamista! joka nimim. ''Laatoitusfirma'' vastauksen perusteella tummentumissa vain pahentaisi asiaa! Lämmityskauden alkaminen ei ole poistanut tummentumia ja rakentajaa on asiasta informoitu. Sen jälkeen asia ei ole edennyt mitenkään!
Kyse on siitä,että laatan ja vesieristeen väliin on jäänyt kosteutta. erään suuren suomalaisen laattavlmistajan mukaan siihen on kaksi syytä.
- Laatan huokoinen runko aine, imee herkemmin kosteuden laattaan.
- Työvirhe, laatta ei ole kokonaisuudessaan laastissa kiinni, jää huokosia joihin kosteus kertyy ja imeytyy laattaan joka tummenee kosteuden vaikutuksesta.
Ei ole kuulemma vaarallista, esteettinen ongelma.
Se silikoni sauma on hyvä tarkistaa, ettei silikoni vastaa seinän vesieristeeseen, sekin vaikeuttaa kosteuden kulkeutumista kiinnityslaastissa.