Törmäsin ensimmäistä kertaa elämässäni sähkövaraajaan. Malli on Jäspin Sähköovali (1800 litranen). Kun en näihin ole ennen paneutunut niin olisi pari kysymystä:
Kaksi ensimmäistä johtuu siitä, että kiertovesipumppu pitää outoa ääntä.
1. Mikä on normaali paine, joka varaajassa pitäisi olla? Maksimi näyttäisi olevan 1,5bar. Nyt mittari melkein nollilla... tarvinnee jonkinlaisen paineen jotta vesi pääsee säätimelle ja sitä kautta kiertovesipumpulle? Pumppu on varaajan yläpuolella.
2. Mistä näkee paljonko varaajassa on vettä?
3. Mielestäni kytkennät on jotenkin pielessä... Eli kyseessä on 2-tariffi asetelma. Yösähköllä tempaisee kyllä varaajan kuumaksi esim. 70 astetta. Mutta vaikka olen säätänyt päivätermostaatin 40 asteeseen, pitää päivälläkin varaajan yläpään asetetussa 70 asteessa korventamalla päivävastusta vaikka mielestäni voisi hyvin antaa sen pudota alemmas (lattiaan lähtevä vesi on 24 asteista). Kamppeessa on ohjauspiirissä 4 toimintokytkintä ja ne on asetettu nyt asentoon 0000. En löydä mistään dokumentaatiota mitä eri asennot tarkoittaa... eli onkohan konffattu oikein vai pitäisikö olla jotenkin toisin, että ei korventaisi päivällä vastuksia ennen kuin lämpötila putoaa alle asetetun päiväarvon? Käyttövesi lämpiää eri boilerilla.
Vinkeistä kiitollinen, p
lisääppä painetta (vettä) varaajaan,kylmävesiputkessa on kaksi täyttöventtiiliä peräkkäin, niin siitä, seuraa painemittaria, ettei paine mene yli 1,5 baarin, muuten varolaitteesta alkaa tulla vettä. pumpun outo ääni johtuu juuri tuosta veden vähyydestä, kun on vielä asennettu vesipinnan yläpuolelle. käyttöohjeet löytynee netistä hakusanalla, ainakin minä löysin ne kun suunnittelin yhteen omakoitaloon tuollaisen lämmitysjärjästelmän. veden lämpötila kerrostuu isoissa varaajissa, jos alapäässä on vaikka 40 asteista vettä, niin yläpäässä voi olla 60-70 asteista vettä, jos ei ole kierrätyskumppua pintojen välillä, eikun nettiä vaan kiusaamaan kaukoran sivuilta.
Tuo veden lisäämisen tarve tietysti vähän huolestuttaa. Etenkin kun vesikiertoinen lattialämmitys kaiketi on kohtuullisen suljettu järjestelmä.
Eli veden puutteessa herää kysymys
- mahdollisesta vuodosta
- veden tilavuuden muutoksesta (jos varaaja on 85 astetta vs. 40 astetta - äkkiseltään ajatellen ei tilavuuden kait pitäisi paljoa muuttua ennen kuin alkaa höyrystymään)
- jostakin muusta, mistä?
Voihan olla, että olen avannut lämmön tarpeessa jonkin jakotukin haaran, jota edellinen omistaja ei ollut koskaan ennen käyttänyt ja nyt putkiston ‘tilavuus on kasvanut’.
Lisää sitä vettä, kuten edellä oli, seuraa sitä painemittaria ja kun se neula on sen n. 1,4-5 lopeta, venttiili kiinni. Siellä painesäiliön päällä on yleensä se varoventtiili ja päällä neulaventtiilin hattu, ota se pois ja naina sitä neulaa sormella, sieltä tulee ensin ilmaa. Paina sitä reilusti että tulee vettäkin, samanaikaisesti painemittarin neula pitäisi laskea vähän, lisää vettä siihen 1.5. Muista tämä, jos lasket ilmaa jostain esim. pattereista, pysäytä kiertovesipumppu aina, muuten siinä voi käydä päinvastoin, sinne verkostoon menee sitä ilmaa.
Normaali omakotitalon lämmitysverkoston paineeksi riittää 1 bar. niin silloin kun varaaja lämpiää niin siellä on tilaa vielä veden laajentua ilman, että varoventtiili aukeaa. Jos paine laskee kun vesi jäähtyy, niin tarkista paisunta-astian esipaine, voi olla väärä tai ei ollenkaan.
lämmitysverkostoon riittää 1 bar ihan hyvin.
se, että vettä on välillä vähän johtuu sitä että lämmin vesi höyrystyy. Jos höyrystymistä on tapahtunut paljon ja vettä on vähän, on olemassa räjähdysvaara. Eli ilmat nipasta pihalle ja sitten vettä sisään kunnes painetta on reilut 1 baria.
Veden mukana menee aina ilmaa sinne putkistoon, ja siinä menee jokunen viikko täytellen että putkisto on täysin ilmattu.
voihan olla etta paineen varaaja on tullut tiensäpäähän ja sen takia paine pudonnut
Nuo edeltävät keskustelut on minulle ihan hepreaa. Minulla olisi tällainen kysymys: varaaja tiputtaa joka ilta noin puolenyön aikaan vettä litran-pari siitä jostain, mistä menee sellainen kuparinvärinen putki varaajaan. Meillä menee yösähkö päälle klo 22 eli tuolloin se on varmaan lämmittänyt veden valmiiksi. Onko normaalia, uskallanko kääntää niitä ruuveja tiukemmalle.
Piti sanoa vielä, että varaaja ei ole vanha. Noin 3 vuotta.
jos ylivuodosta tiputtaa niin paineenvaraaja on joko liian pieni tai sen esipaine on väärä.
Selvennetääns hiukan vedenlämmitys asioita !!
On oikeastaan vain kaksi tapaa lämmittää hanasta tulevaa KÄYTTÖVETTÄ: ns. kierukka ja kuumavesi boileri. Öljykattiloissa ja erillisissä varaajissa on yleensä kierukat,jonka läpi kylmä vesi kulkee. Kierukan ympärillä oleva kuuma vesi,joka myöskin kulkee pattereissa ja lattialämmitysputkissa kuumentaa käyttöveden nopeasti kattilan tai varaajan lämpöiseksi (n. 80-90 ast.) Veden kuumetuessa,se laajenee voimakkaasti ja aiheuttaa paineen nousua!! Järjestelmässä oleva VAROVENTTIILI päästää ylimääräisen paineen (veden) pois,yleensä latt. iakaivoon tai haihdutus astiaan. Käyttöveden varoventtiilin aukeamispaine on n. 10 bar. Kierukan jälkeen kuumaan käyttöveteen sekoitetaan hiukan kylmää vettä sekoitusventtiilissä(ns.osydelux),jotta vesi ei olisi liian polttavaa eli n. 55 asteiseksi(tämä ventt. usein viallinen). Sitten vesi tuleekin putkea pitkin hanoille!
Kuumavesi boilerissa sen sijaan käyttövettä on koko säiliöllinen (yleensä 300 L) jonka sähkövastus sitten lämmittää ,aina tarpeen mukaan tai yösähköllä(kello-ohjaus). jälkimm.tapauksessa on tärkeää että,säiliön termostaatti on sääd.tarpeeksi korkealle(n. 90ast.) jotta lämmintä vettä riittää myös illaksi.Sek.ventt. sitten säädetään säiliöltä tuleva vesi 55 asteiseksi.Varoventtiili tiputtaa vettä tässäkin tapauksessa tarpeen mukaan,varsinkin jos vettä on käytetty paljon.
Toivottavasti tästä oli apua jollekkin!!
Veden lisäyksestä öljykattilaan tai varaajaan!!
Yleisin syy veden lisäämistarpeesta kattilaan/varaajaan,johtuu viallisesta PAISUNTA-ASTIASTA!! Kattilan/varaajan sisällähän on ns. patteri/lattialämmitysvettä x määrä(kattila n. 200 l,varaaja 1500-5000 l ) Kun esim. öljypoltin lämmittää kattilavettä 80stä 90 asteeseen,veden paine nousee.Tämä paineen nousu ei tulekaan varoventtiilistä pois,vaan paisunta-astia hoitaa painevaihtelun,siten että kasvanut paine painaa astiassa olevaa kumikalvoa jonka toisella puolella oleva vastapaine (ilma) myötäilee! (erityisen suuri paineen vaihtelu on puulämmitteisessä kattilassa,jossa on yleensä lisänä varaaja)Jos paisunta-astian kumikalvo on rikki,niin paine ei pääse tasaantumaan astiaan(se on täynnä vettä),jolloin lämpötilan laskiessa paine putoaa lähes nollaan, jolloin yleensä lisätään vettä .Paisunta-astian voi tarkastaa avaamalla siinä olevan korkin(samanlainen kuin autonrenkaan venttiili) ja painamalla siinä olevaa neulaa,jos tulee vettä se on rikki,jos ei tule mitään,niin lisätään ilmaa eli esipainetta......Astian vaihto on putkiasentajan hommia!!!!!!
Paisunta-astioiden(kin) laatu on heikentynyt viimevuosina hurjasti!! Itselläkin jo kolmas astia 7 vuoden aikana!!! Kestävyys paranee siirtämällä astia mahd. kauas ja mahd.pitkän paisunta putken päähän jolloin vesi ei tule niin kuumana astialle.Myös vaihto kokoa isompaan auttaa jolloin paisunta kapasiteettia on enemmän!
Huom!! Jatkuva veden lisääminen kattilaan/varaajaan ruostuttaa putket,patterit ja kattilan/varaajan ennen pitkään. Jos vika ei ole p.astiassa tai 1.5 bar varoventtiilissä ( ei käyttöveden varov. joka on 10 bar), niin vuotoa pitää etsiä muualta esim painekokeella!!!
Joidenkin markkinamiesten ja teoreetikkojen mielestä ilmaa ei saisi lisätä p.astiaan,vaan erikseen myytävää p.astian täyttöainetta!!?
jo eikös ne käytä jotain typpeä siellä paisunta astiassa?
sitten kun alias Hanakulma sanoi että painevaraajien laatu on heikentynyt rajusti,ja ehdottaa että se pitää viedä kauaksi jotta ei tule kuumaa vettä sinne. miksi ihmeessä se vesi pitää ottaa siihen kattilan kuumimmasta paikasta???
ottakaa nyt hyvät ihmiset se esim patteriverkostolta palaavasta putkesta jolloin se olisi mahdollisimman kylmää vettä mitä sinne paineastiaan menee.
monesti näkee niitä että painevaraaja on haaroitettu kattilan päältä ja aina kun kattilaa lämmitetään kunnolla(esim puukattia) niin kaikkein kuumin vesi menee sinne varaajaan ja haihtuu kattilahuoneeseen turhana lämpönä.
Noo jos sen ottaa paluu putkesta, niin mitäs sitten kun ouman tempaisee säätimen kiinni? Miten se paine sitten tasaantuu? Oikeesti siis kysyn kun en tiedä.
säätimen ja kattilan välistä esim,siis palaavasta putkesta
Nii joo... Mutta meillä on öljy kattila ja säädin on suoraan kattilassa kiinni. Ja käsittääkseni paluu vesi ei mene enää takaisin kattilaan vaan takaisin kiertoon.( vai meneekö?) Kattila ollut n. 2 vuotta ja jo vuoden kohdalla vaihdettiin paisunta uuteen. Ei pudottanut heti paineita kokonaan alas, vaan alkoi painamaan ilmaa lattialämmitykseen joka on otettu samasta yhteestä kuin paisunta-astia. Siinä oli vähäksi aikaa ihmettelemistä että mistä sitä ilmaa tulee.