Asuntomessuilla Kuopiossa 2010 oli yksi lämpörapattu Ok talo siis kivitalo rinteessä ja oli myös ainoa jossa hintalappu oli alle 300 000 euroa. Seinän U-arvo oli 0.16 mutta koska isoja ikkunoita tolkuttomasti oli silti vain C-luokassa lämpötalouden suhteen. Muistaakseni tuon runko oli papukivestä ( 240 mm ) ja eps oli pinnassa eristeenä 200 mm, jonka päällä verkko ja kolmikerrosrappaus.
Miksei tämä ole yleistynyt enempää ok-taloissa ? Kerrostaloissahan sitä tehdään melkein pelkästään.
Ainakaan itse en tuollaista rakennetta ottaisi edes ilmaiseksi.
Perustele mikset ottaisi.
Moni ottaa jopa koko styrsatalon…jossa hieman siteeksi betonkia rakenteessa.
Styrsatalossa ei ole minkäälaista desibeliarvoa ja sisäpintaan styrsaan kiinnittäminen ei liene kovin helppoa…ja palonarkakin tuote on koska styrsa ( eps ) sulaa jo +70 asteessa !
Pulikkataloon verrattuna lämpörappaus on todella hieno tapa rakentaa…kiveä pinnassa ja sisällä ja kondensioalttiita pintoja yksi vähemmön kuin eristeharkoissa.
Ainakin VTT testatut Thermisolin sammuvat laadut on vesihöyryn läpäiseviä ja koska lämpö pukkaa sisältä ulospäin ja rappaus on huokoista hötölaastia niin rakenne on VTT sertifioitu moneen kertaan. Lienee aukkojen vesipeltien paikat herkimmät jos vesi pääsee eristeiden väliin liian tiuhaan ihanassa suomen suvessa.
Syy miksi tuota ei enempää harrasteta on rappaustöiden tähtitieteelliset hinnat. Normaali kevytsoraharkkoisen rintamamiestalon tyylisen töllin EPS lämpörappaus maksaa pelkän raplingin ja verkotuksen osalta 20-30 tuhatta ja itse EPS vain nelisen tuhatta siihen päälle. On pojilla kalliit laastit ja verkot, ja pumpulla ruiskiminenkin on niin raskasta että. Ja sitten saat tapella korvauksista kun rappaus halkeilee taitamattomien asentajien takia. Hinta vain kuulostaa laadukkaalta.
Mitähän nykyaikana maksaisi vanhanaikainen ämpärillä kannettu, isolla sudilla ranteet muussina hierretty kalkkirappaus, varmaan 100ke!
PS. On muuten tuhat ja yksi rintamamiestaloa joiden sokkeli on näkyvältä osalta eristetty täysin läpäisemättömillä xps eristeillä vastoin parempaa ymmärrystä ja pinnoitettu kuitulevyllä. Tuo sertifioitu EPS rappaus on kuitenkin hieman järkevämmän oloinen.
Lämpörappausta saa ihan kohtuuhintaan…näin sen eteen vaivaa ja tarjous koskee koko maata ! Eli epseineen ja töineen verkotuksineen sama hinta kuin mitä mitä JALORA pyytää oulussa normaalista rappauksesta.
Normaalin rappauksen hinta ( muilla kuin em. firmalla ) on 45-65 euroa neliö alveineen. Lämpörappausta saa viimeksimainittuun hintaan, mutta alv tulee vielä päälle. Taloon kun laittaa hieman puupintaa ja isot ikkunat on rappaus esimerkiksi 6 000 - 10 000 euroa. Pienet puualueet on helppo maalata…verrattuna kokopuiseen pintaan. Esimerkiksi 250 mm kb rungolla ja 150 mm rappausta saaadaan. U arvoksi tulee 0,138…joka on miltei jo passiivitasoa.
Eräs urakoitsija Helsingissä sanoi ettei nykyään muulla rakenteella niitä enää tekisikään !
Esimerkiksi eräs mallitalo ( Elegant ) on 65000 ekkua vesikattovalmiina 500 mm kivellä siihen kb250 + 150 eps tilalle antaa 400 mm seinäpaksuudeksi ja hinta putoaa seinän osalta muutaman tonnin…mutta enemmän kuin mitä lämpörappauksen ero normaalirappaukseen. Eli olisi suorastaa huokeaa tehdä lämpörappausta kivitalossa jos miettiin nykyisiä U-arvovaatimuksia ( jotka ei vastaa lämmityskuluja oikeesti…mutta se on eri asia ).
Eli edelleen ihmettelen miksei ole yleistynyt…muualla kuin stadissa. Kaupanpäälle saa syvemmät ikkunapenkit ( koska ikkunan voi osittain upottaa epsiin ). Lisäksi ohuempi kivi kuivuu viikoissa…ja lämpörappaus voidaan tehdä saman suven aikana.
Itse joudun kenties jossain vaiheessa tekemään lisäeristystä noin 350 neliötä kevytsoraharkkoisen rintsikkamallisen talon ulkoseinää ja tuollaisessa saneerauksessa järkevämpi, suorastaan naurettavan halpa vaihtoehto on sisäpuolinen 40-70mm eristys xps eristeellä ja kipsilevytys. Vaihtoehtoisesti SPU jonka etuja on tosin todella vaikea nähdä.
Siinä ei ole muita riskejä ja haittoja kuin alkuperäisen kalkkirappauksen kiihtyvä rappeutuminen heikentyneen kuivumisen takia sekä lievä sisäpuolinen tilan menetys.
Toki se ei vastaa 100mm+ EPS rappausta mutta hintakin on murto-osa varsinkin kun sen voi itse tehdä.
Olen parisenkymmentä neliötä tehnyt ulkopuolista eristystä kylmien vinttikomeroiden lämpimän puolen seiniin Thermisolin sammuvalla seinälaadulla ja säästin täten sisäseinien repimisen niiltä osin ja sain 100mm paksuuden.
Olin erittäin tyytyväinen tulokseen ja tuotteeseen sillä ainakin S 60-laadusta voi selvästi puhaltaa läpi ihan huulituntumalla ja se todellakin sammuu vaikka koittaisit polttaa ohutta soiroa alhaaltapäin sytkärillä. Vastaava soiro routa tai lattialaatua polttaa näpit yhdessä suhauksessa.
Julkisivupalo ei EPS Seinä laadulla ole siis edes teoriassa mahdollinen kuin sille korkeudelle kuin itse palon aiheuttajan liekit ylettyvät (esim palava roskis). Ja se ei edes pala verkotetun suojarappauksen sisässä vaan sulaa steariinimaisiksi klönteiksi.
Käsittääkseni epäluulo EPS lämpörappausta kohtaan johtuu ruotsissa vuosikymmeniä sitten tehdyistä ja uudemmistakin kokeilurakenteista kuten aivan liian ohuen ja tiiviin EPS:n ja solumuovin laittamisesta vinolaudoituksen päälle suoraan jolloin eristeen sisäpuolelle syntyy kondensiota, eli talon muovikassiin pukemisesta.
Samankaltaisen tuloksen saisi poistamalla tuuletusraon julkisivulaudoituksesta ja laittamalla muovikalvon vielä väliin.
Paksu eristehän ei kondensoidu kuin ulommaisen sentin parin matkalta ja huokoisena materiaalina kaasun osapaine-ero kuivattaa eristeen ulkoilmaan kunhan rappaus on huokoinen.
En suosittelisi tuota sisäpuolista eristystä ollenkaan…mutta lykka till !