Lieden kytkentä

Miten kytkeä liesi kun entinen oli liesiuuni ja uusi on pelkkä liesitaso.

rasialta tulee: harmaa, ruskea, musta, musta

Liesi: Kelt/ vih(maa), sininen, ruskea

Eli entisessä oli kolme vaiheinen liitäntä ja uusi tulee kaksi vaiheiseksi...

nuilla lieden kaapeleilla kytketään vain yksi vaiheisiksi 20 tapin taa, eli sun pitää vaihtaa kaapeli liedelle jotta saat kytkettyä 2 vaiheiseksi, "normi toimitus" kutsu sähkäri paikalle jottet tapa ittees tai muita.

taitaapi olla vanha torppa kyseessä kun, vielä harmaata käytetään N johtimena, mutta no hätä.

poista liesitason 3-nap johto, tilalle kumikaappelia 4x2,5 ta 5-napasta, kunpaa löydät.rasiassa mytistelet kumikaapelin kevin ja sinisen siihen harmaaseen johtoon, mustat sitten vaikka mustiin, niin että ruskean jää irralleen, teippiä vähän sen niskaan ja mytistee sinne rasian pohjalle. tasossa sitten on omat paikkansa siniselle N ja

keville maad merkki, kattele kytkentä ohjeesta miten 400 v 2v kytketään, voi joutua poistamaan jonkun lipenterin riviliittimiltä, jos olet epävarma tai epäilee taitojasi, soita sähkäri paikalle.jos kutsut yli innokkaan urakoitsijan , niin se myy sinulle uuden keskuksen, uudet johdot ja muutenkin lisää sinulle huolta ja murhetta.

se ylimääräisen sulakkeen löytämiseksi on sitten sellanen keino, laita levyt päälle ja löysäile sulakkeita, se joka ei rätise tai kipunoi, nii poista se pohjineen. pohjan saat irti kun työnnät peukalon vaan sinne sulakereikään ja pyöräytä, ei se asentanutaan sähkäri ole siihen pohjaavainta viitsinyt käyttää,hyvä olisi olla pääkytkin sitten nollilla, mutta nuista johtimen väreistä päätellen se voi olla jo ohitettu, joten varo.

ohjetta ei ole tarkoitettu yleiseen käyttöön vaan tee se itse tosimiehille.

Juuri näin on hyvä toimia mutta muista laittaa mustat (sellaiset sorastetut) kumirukkaset käteen kun mytistelet niitä mustia johtoja, harmaassa käy nahkarukkanenkin. Onnea ja menestystä! Kyllä se sähkärikin tietysti olisi hyvä vaihtoehto.

Jos ei noilla “Kipunan” ohjeilla pääse hengestään niin ei sitten millään. Jos ja kun haluaa henkikultaansa varjella, niin sähkömies asialle.

Kaksivaiheiseksi? Kyllä se niin menee, että kevi on se maa, sininen nolla ja vaihe se ruskea. Paras on jos oikein veikkaa, että kyseessä putkitettu asennus, kutsua se sähkäri ja vetää koko nippu keskukselle asti ja tehdä maadoitus sinne.

on teillä ohjeita… Miksiköhän aina ihmisten jotka eivät osaa/saa tehdä tiettyjä töitä haluavat niitä välttämättä aina tehdä…

Siksi, että aina oppii kun osallistuu.

Luin eräästä tutkimuksesta, että kun tekee jonkin työvaiheen seitsemän kertaa, ei suoritus enää sen jälkeen parane.

Veikkaan tuohon itse tekemisen syyksi sitä, että liesi joka arvaten on noin satasen kapine pitäisi saada kiinni, niin sähkäri ottaa siitä toisen mokoman matkoineen, ja se suorite josta maksetaan lieden kytkemisessä on aika naurettava, jos nyt ei niitä piuhoja uusita. Lisäksi sitä sähkäriä ei ehkä ole aina niin helppoa saada.

Suhtautukaa kunnioituksella vanhoihin asennuksiin, joissa ei ole nykyistä värijärjestelmää. Värit on minun kokemuksen mukaan eri sähköasentajilla olleet eri käytössä. Jos et ihan oikeasti tiedä mitä teet, niin kutsu paikalle sähköasentaja. Isättömiä lapsia on maailmassa jo nyt liian paljon.

Onhan noita ihme asennuksia tullut vastaan- itselläni oli kylpyhuoneen lampussa käytetty 3*1,5 N johtoa ja ruskea oli kytketty suojamaaksi.

Kaveri taas teetätti vierasmajan sähköt sähkärillä- pari vuotta myöhemmin hänen piti tehdä muutoksia ( hänellä on itselläkin sähkärin paperit mutta on muissa hommissa) ja huomasi että majassa ei ollut senttiäkään muun väristä johtoa kuin KeViä :slight_smile:

Itselläni oli lieden takapellissä selkeät ohjeet sekä yksi, kaksi että kolmevaihekytkentää varten. Itse asennus oli sitten tosin tehty nollaamalla lieden sisällä.

“aina oppii kun osallistuu.

Luin eräästä tutkimuksesta, että kun tekee jonkin työvaiheen seitsemän kertaa, ei suoritus enää sen jälkeen parane.”

Veikkaampa, että jos ja kun joutuu useita kertoja saman asian tekemään uudestaan sen kuntoon saattamiseksi etenkin sähköisten asioiden kyseessä ollessa, pääsee kyllä hengestään jo ennen 3 - 4 kertaa.

"Luin eräästä tutkimuksesta, että kun tekee jonkin työvaiheen seitsemän kertaa, ei suoritus enää sen jälkeen parane. " Tämän asenteen kyllä tunnistaa päivittäin kun tuolla teeseitsemiesten asennuksia yrittää selvitellä. On varmaan jäänyt se seittemäs kerta vielä tekemättä ja tullut hätäillessään jo kuudennen jälkeen tilattua ammattimies paikalle. Miksi ihmeesä pitää leikkiä hengellään ja yrittää sitkeesti tehdä sellaista mihin ei taito eikä kokemus anna eväitä. Eilen juuri kävin paikalla kun oli"joku" laittanu kesämökin syötön mittauskeskukselta 0,75 mm2 kumiroikalla suoraan pääsulakkeiden jälkeen. Asennus oli kuuleema väliaikaiseksi tarkoitettu mutta nyt kun uusi ostaja oli niin halunnut niin myyjä lupasi tarkistuttaa oliko asennukset oikeaoppiset. Tekijää ei tosin enää muistettu mutta kyllä sillä "kuulemma oikeen paperit oli".

Jos ei näillä ohjeilla opi teesiä “sähkö on sinistä ja sattuu”, niin ei sitten millään! Oikeasti kohden vastuutonta antaa ohjeita sulakepohjan vaihtoon tällä palstalla, ja vielä peukalolla? Ymmärrän vielä pistorasian ja valokatkaisijan vaihdon omatoimisesti, mutta vetäisin kuitenkin rajan siihen taululle, eli sinne EI mitään räpellyksiä iteksiin. Vaikka pääkytkin toki nollassa, tuleehan sinne taululle kuitenkin se syöttökaapeli jostain, ja joku erkki sitä onnistuu kuitenkin sorkkimaan… Ja ne seuraavat sulakkeet mitkä ehkä palaa, on jotain muuta kuin 25A. Kaikkea kun ei vain voi/kannata tehdä itse.

vanhemmissa taloissa on aina se “pääsulakekaappi” jossain, sieltä ku ruuvaa kaikki sulakkeet irti nii ei tuu enää taululle ja mittarille sähköö ja voi turvallisesti vaihtaa sen sulakepohjan…

“pääsulakekaappi” on muuten sähkölaitoksen aluetta, ja saattaapi olla sinetöitykkin. Posliinivarokekannet saattaa myös olla vanhoissa ulkorasioissa hyvinkin haurastuneita ja siinä vaiheessa kun sen tajuat makaat maassa niiden alumiinitikkaiden vieressä pienet värinät päällä.



Sähkötyöt on ihan ehkäpä hyvästäkin syystä luvanvaraisia töitä. Tämä tarkoittanee suomennettuna sitä että maallikko ei sitä hellaa saa kytkeäkkään vaikka ehkä olisi netistä ohjeet löytänytkin. Rasialle tulee kolme vaihetta ja niistä kun kerralla ottaa kahdesta kiinni ei ominavuin enää välttämättä irti päästäkkään.


Ainakun ollaan normisähkön puolella (ei vikavirtaa suojana), niin liikutaan 35ma (milliamppeerin) yläpuolella on kammiovärinän saaminen suurena vaarana olemassa. joten leikitään sähköiskun pahemmalla puolella aina kun ollaaan sähkötaulu tai ilman vikavirtasuojausta olevissa kytkennöissä.Putkimies kelpaa, mutta sähkömies ei aina kelpaa.Onkohan vaaran arvioiminen kohdallaan.

Ei ole muuten yksi eikä kaksi kertaa kun on lähdetty korjaamaan viallista liettä joka sulakkeen irroituksesta ja tee-se itse remontista huolimatta lähettänyt omistajan vähintään päivystykseen… Se kun ei riitä että ottaa vanhoissa tauluissa sen keskimmäisen tulpan irti minkä kohdalla lukee liesi 4x2,5 jne… niitä sulakkeita on tuolloin yleensä kolme.

Joo, ei kannata tumpelon mennä ropaamaan. Sinänsä nämä amishommat eivät paljoa vaadi, mutta se vähän pitää olla hallussa. Tappaa se sähkö

sähköasentajankin jos sopivasti sattuu kulkemaan.

STUKin sivuilta löytyy kaikki sähkötapaturmissa kuolleet. Kannattaa lukea. Joukossa on muutama tee-se-itse-henkilökin…