Täystiilitalo, tehty 1969 ja piirustusten mukaan ulkoseinän tiilien välistä löytyy 100mm eristettä.
Sisäpuolen pintaremppaa olisi tulossa ja samalla voisi ulkoseiniä lisäeristää sisäpuolelta.
Osa huoneista saa paneeliseinän ja osa huoneista tapetit.
Mikä olisi hyvä vaihtoehto?
Itselle tuli ekana mieleen Finnfoam tai vastaava levy ulkoseinään sisäpuolelle ja päälle paneeli / gyproc-levy.
Mitään isoa tai raskasta ei ole tarkoitus tehdä.
Sisäkattoihin voisi samalla laittaa lisäeristystä, kun tuon tasakaton takia sinnekkään ei ole isompia määriä eristettä mahtunut.
Onko ajatuksessa järkeä ja pieneneekö lämmitysenergian tarve?
Sisäpuolisessa eristämisessä on omat riskinsä.
Jos laitat vaikka sisäpuolelle 50 polyuretaania, muuttuu seinän lämpöjakauma oleellisesti niin, että kun
ulkona on pakkasta esim -20 astetta on sisäeristeen alla tiilen pinassa lämpötila noin +4-astetta. Silloin vanha 100 mm:n eriste on melkein kokonaan pakkasen puolella. -10 asteen pakkasella ko lämpötila on noin +8-astetta. Jos sisäpuolisessa eristeessä on vuotoja kondensoituu tiilen pintaan sisäilmasta kosteutta!
Sisäpuolinen eriste jäähdyttää vanhan rakenteen. Tämä on ongelma ko tyypin taloissa jos halutaan lisälämpöeristää.
Pelkällä pintaremontilla et saa seiniäsi eristettyä. Hae säästöä lämmitysjärjestelmän uudistamisella tai leivinuunin lämmittämisellä. Jos ulkoseinien eristyksiä haluat muuttaa niin ne on tehtävä kerralla oikein kuten betonitohtori kirjoitti. Itse tekisin tuon eristämisen purkamalla sisäkautta pintalevyt ja vanhat eristeet pois ja lähtisin siitä rakentamaan uudestaan. Vaivalloista ja aikaa vievää.
Täystiilitalo!!
Joo hyvä huomio HTT. Täystiilitalohan yleensä tarkoittaa sitä että tiili on myös sisäpinnassa.
Noin vanhassa talossa on (ehkä) parasta purkaa ulkopuolen tiiliseinä ja korvata tiiliseinän osuus kantavana rakenteena puutolpilla. Mahdollisesti pilalle menneet eristeet voi samalla vaihtaa. Lämpörappauseriste on hyvä ratkaisu, koska seinän paksuus ei kasva vaikka lämmöeriste kasvaakin 150 mm.
Tai laittaa tiililaattaa niin pysyy ulkopuoli samannäköisenä mutta pystyy lisäämään eristeen määrää.
Kannattaa aloittaa se lisäeristäminen yläpohjasta, huomattavasti edullisempaa, helpompaa ja hyödyllisempää.
edit
tasakattoisessa tarkoittaa tehokkaampia eristeitä, esim uretaania villan tilalle.
Liipataan taas sen verran likelle, että sohraampa sivusta yhden kyssärin verran
nykyisin yläpohjassa levyvillaa 10cm ja puhallusta, ilmeisesti lasi tms villalla päällä noin 30cm. lattiaremontin yhetydessä tulee noin 100m2 10cm paksua mineraalivillaa, joka oletettavasti on ihan ok kunnossa. Voinko latoa nämä purettavat villat tasaisesti tuon puhallusvillakerroksen päälle? meneekö joku fysiikka sekasin? Toki on mahdollista ettei niitä käyttökelposina saa purettua pois mutta mietimpähän vaan kun kaatikselle ajetaan jo muutenkin ihan tarpeeks maksullista kamaa, niin sais edes jostain kuluja pois… tuuletusta ei tuolla määrällä saa pieleen kun on ykstaso talo ilman käyttöullakkoo tms…
Sinne vaan!
Yleensä rakennuksissa pitää kiinnittää huomiota sisävaipan tiiveyteen. Ulkoseinissä lattian ja seinän rajakohdan, ikkunoiden ja ovikarmien rungon välinen tiivistys. Yläpohjassa höyrysulku pitää olla ehdottoman tiivis ja tietenkin ulkoseinissä rankarakenteissa.
Ilmanvaihto pitää järjestää hallitysti, mieluummin koneellinen molempiin suuntiin lämmän talteenotolla. Painovoimainenkin toimii kun se on suunniteltu oikein.
Lisälämmöneristämisellä saavutetaan lämmityssäästöjä, mutta se ei juurikaan auta, jos vaippa vuotaa! Jos ulkovaippaan lisätään lämpöeristettä paksunee samalla vaipan kylmä osa, johon vuotojen aiheuttama kosteus kondensoituu herkemmin. Tämä on tärkeä asia.
Parina edellisenä pakkastalvena oli runsaasti omakotitaloja, jossa yläpohjan eristeet olivat jäässä höyrysulkuvuotojen takia.
Lisäeristys ulkoseinien sisäpuolelle ei siis kannata.
Osa huoneistaa saa paneelit ja uskaltaako alle laittaa edes tuulensuojalevyä vai pitääkö jättää seinän ja paneelin väliin ilmarako?
Katon lisäeristys!
Voiko sisäkattoon paneelin alle laittaa esim. Finnfoam-levyä tai vastaavaa, vai pitääkö eristäminen tehdä ullakon puolella.
Pitää tyytä lämmittämään isoa leivinuunia, polttamaan enemmän puita pannuhuoneessa (vesikiertoinen puulämmitys) ja vinguttamaan ilmalämpöpumppua. Onneksi puita ei mene kuin reilu 30 mottimetrikuutiota vuodessa.
“lattiaremontin yhetydessä tulee noin 100m2 10cm paksua mineraalivillaa, joka oletettavasti on ihan ok kunnossa. Voinko latoa nämä purettavat villat tasaisesti tuon puhallusvillakerroksen päälle?”
Levyt voi latoa räystäiden lähelle n. 2 metrin kaistaleena. Toimivat samalla tuulenohjaimina, niin ettei kylmä ilmavirtaus räystäältä jäähdytä eristeitä.
“Osa huoneistaa saa paneelit ja uskaltaako alle laittaa edes tuulensuojalevyä vai pitääkö jättää seinän ja paneelin väliin ilmarako?”
Tuulensuoja ja ilmarakokin ovat aina ulkopuolella!
"lattiaremontin yhetydessä tulee noin 100m2 10cm paksua mineraalivillaa, joka oletettavasti on ihan ok kunnossa. Voinko latoa nämä purettavat villat tasaisesti tuon puhallusvillakerroksen päälle?"
Levyvilla puhallusvillan päällä painaa puhallusvillaa tiiviimmäksi/lyttyyn nimellispaksuus pienenee, mutta lisättyn levyvillan parempi eristyskyky kompensoi muutoksen puhallusvillassa.
Ps. Vinnille vaan jos fysiikka kestää?
Täytyy hiukka reenata tuota fyysiikkapuolta eka niin eiköhän se siitä kiitosta vaan vinkkaajille! tavote ei ollutkaan juurikaan lisäeristehyötyä saada vaan hukata nuo villat johonki helposti… tuonne ne soppii hyvin!
Minkähänlaista eristettä lienee käytetty 1974 rakennetussa täystiilitalossa. Joko silloin oli tiilimateriaalin väliin laitettu SPU-eriste?
Keskustelusta päätellen lisäeristäminen on hankalaa sisä-/ tai ulkopuolelle.
Onkohan järkevää ostaa 1974 rakennettu täystiilitalo?
Ei siellä ainakaan tuota spu-eristettä ole.