Lisälämmitystä puukattilan lisäksi

Tällä hetkellä käytössä on högforsin efekta puukattila (vm. -68), lisäksi sähkövastukset lämminvesivaraajassa. Sähkön hinnan ollessa jatkuvassa nousussa, mietin ilmalämpöpumpun tai poistoilmalämpöpumpun hankkimista lisäksi. Talo on -68 ja laajennus -76, vanhemmassa osassa kellarikerros. Talossa vesikiertoinen patterilämmitys.

Tuntuu siltä että talvella ei joka päivä jaksa käyttää 5 tuntia kattilan lämmitykseen ja jotain perus sähkölämmitystä halvempaa ratkaisua hakisin, toki kattilaa tarkoitus edelleenkin puulla lämmittää, mutta lisäksi tarviis jotain ettei kaikki vapaa-aika kulu kattilan lämmittämiseen. Ehdotuksia?

 

No kaikkein helpoimmalta ja halvimmalta tuntuisi, että lisäät ilmalämpöpumpun johonkin sopivaan paikkaan. Jos ei ole entuudestaan koneellista ilmastointia (ei selviä kysymyksestä) niin poistoilmalämpöpumpun kanavointi aiheuttaa aika paljon vaivaa ja lisäkustannuksia.

 

Alkuun kannattaisi katsoa, kuinka nykyistä järjestelmää voisi tehostaa. Mihin lämpö häviää, eli löytykö jotain selkeää vikaa järjestelmästä tai talosta. Kun nämä on kunnossa, jatkaa pohtimista. Minkä kokoinen varaaja töllissä on?

Tällä hetkellä ei siis ole koneellista ilmanvaihtoa. Talo on L-kirjamen muotoinen, toinen osa tullut laajennuksen mukana. Lämmitettäviä neliöitä ilmeisesti kellari mukaan luettuna reilu 160 m2. Lämpöä häviää varmaankin huonon eristyksen takia, vanhemmassa osassa pelkkä purueristys. Välikatossa eristystä vain 20cm. Tarkoitus jossain vaiheessa puhallusvillaa lisätä 10-20cm,

Pilpin kanavointi kyllä on hankalaa tähän taloon, mutta varmaan onnistuu sekin. Kuitenkin tosi paljon helpommalla selviäis tuolla ilmalämpöpumpun hommaamisella. Toisaalta pilpillä saisi talteen poistoilman lämpöjä esim saunasta ja pannuhuoneesta mutta iso homma kyllä sen toteutuksessa olisi...

Jos ilmalämpöpumppua meinaisi niin mietityttää että saako tätä maantason kerrosta hoidettua järkevästi kun talo on tämän muotoinen vai pitäisikö molemmilla puoliskoilla olla omansa, talo siis laajennettu paritaloksi aikoinaan...

 

Kannattaa varmaan käyttää lämpöpumppukauppias tai pari paikan päällä tekemässä ehdotus. Osaavat varmaan sanoa, kuinka suurelle alalle lämpö vaikuttaa. Ylöshän lämpö menee helposti, mutta alaspäin hieman vaikeampaa ilman kiertopuhallinta. Tiedän, että jotkut ovat asentaneet taloonsa pienen puhaltimen kierrättämään ilmaa ylhäältä alas, jolloin saa lämmön leviämään tasaisemmin.

Semmoinen homma, että mitkään määräykset eivät kyllä salli pannuhuoneesta ilman imemistä lämpöpumppuun turvallisuus- ja paloriskin vuoksi.

 

Joo täytyy aluksi mennä talon pohjapiirustuksen kanssa ilmalämpöpumppukauppiaan luo ja kysyä mitä mieltä on, sen jälkeen kysyä jos tekee ilmaisen käynnin paikan päällä arvioimassa.

Joo tuo pannuhuonejuttu oli ihan vaan ajatus, vähän arvelinkin että joku tommonen paloturvallisuushomma siinä voi tulla vastaan ettei sitä voi toteuttaa. Mutta ajatuksena hyvä, sieltähän sitä lämpöä paljon tulee :)

Ihmetyttää se kattilan ikä, eikös se ole jo riski sinänsä. Paljon nuorempinakin niitä on puhjennut. Puupoltossakin hyötysuhteet ovat sentään 40 vuodessa parantuneet eristeistä puhumattakaan. Harkitsepa jo vaihtoa. Jos välikatolla tarkoitat yläpohjaa, 30cm lisäeristys,jos tilaa on tai vähempikin, auttaa jo kummasti. Ikkunat, ulkoovet??

Itselläni särähti korvaan tuo 5 tuntia päivässä lämmittäminen. Kuulostaa turhan vaivalloiselta tänäpäivänä. Olen antanut itselleni ymmärtää, että esim alapalokattilaan voi ladata puolimetristä puuta pöntön ylhäältä täyteen ja puut valuu pikkuhiljaa palon aikana pesään ja iso hyvin eristetty varaaja olisi yhdellä puunlaitolla kuumaa pitkän aikaa. Voin olla väärässä, mutta näin olen ymmärtänyt, kun asiaan olen koittanut perehtyä. Kokemusta ei vielä aiheesta ole.

Eristeiden lisäyskin helpottaa tuota lämmittämisen tuskaa, mutta itse järjestelmääkään ei kannata unohtaa. Hyötysuhteet ovat roimasti parantuneet vuosien saatossa.

Ilpistä ei paljoa iloa kun käyttövesi on kuitenkin lämmitettävä, Pilp voisi olla ihan hyvä tossa rinnalla, mutta ihan ensiksi kannattaa kuitenkin tuo kattila ja varaaja päivittää helpompaan ja parempaan.

Kattila on kyllä vanha kuin elämä, mutta lämmittää kuitenkin varaajan 90 asteeseen ylhäältä ja 70 asteeseen alhaalta. Toisaalta poltellut talossa olleita puita, jotka ovat aika lyhyitä ja muutenkin ei kunnon isoja klapeja mitä sinne menisi. Voi olla että kunhan kelien kylmetessä alkaa polttaa sitä 40-50 senttistä klapia alkaa lämmitys nopeutumaan.



Kattilan vaihto oli kyllä jossain vaiheessa suunnitelmissa, mutta pitäisi tehdä hitommoiset putkimuutostyöt pannuhuoneessa, nykysysteemi on aika sekava mutta opittu nyt sen kanssa tulemaan toimeen. Jo itse kattilan saaminen pannuhuoneeseen on temppu sinällään, kun pannuhuone on kellarissa ja portaikko hemmetin ahdas. Ainakin tämä talvi mennään nyt tuolla nykyisellä kattilalla. Varmaan talven jälkeen tietää paremmin mitä kannattaisi tehdä…



Täytyy kyllä eristyksiä koittaa parannella, parantamista on kyllä joka puolella taloa, aloitan varmaan vaihtamalla ikkunan ja ovien tiivisteet kun kuitenkin nopein ja helpoin homma.