Eli seuraavanlainen ongelma: Olemme remontoimassa vanhan v. 1962 rakennetun talon kellarissa sijaitsevia pesutiloja. Laitamme mm. lattialämmityksen ja eristämme ulkoseinät. Sokkelia emme rupea eristämään ulkopuolelta eikä se oikein onistuisikaan, joten eristäminen joudutaan tekemään sisäpuolelta. Ongelmana on kuitenkin se, että kellarin seinissä on ulkopuolella vanha bitumisively, joka näyttää toimineen kohtuullisen hyvin. Nyt kuitenkin betoni jäisi kahden tiiviin kerroksen väliin, sisäpuolisen eristyksen ja ulkopuolella olevan bitumin. Ulkopuolelle olisi tarkoitus laittaa patolevy ja samalla poistaa vanha bitumi jotta anturan kautta nouseva kosteus pääsisi jotain kautta pois seinästä. Eli millä poistan vanhan bitumisivelyn sokkelin ulkopinnasta?
Sisäpuolinen eristäminen on riskirakenne. Mikrobovaurioituminen melko varmaa. Miksi et eristä ulkoa, koska kuitenkin avaat vierustat?
Näin on ja sanottakoon vielä "Mikrobivaurioituminen on varmaa", koska sitä ei tehdä oikein eli ei eristetä ollenkaan.
Kun eristät sen ulkopuolelta oikein, niin sitä bitumisivelyä ei kannata/tarvitse edes poistaa, koska silloin sillä ei ole väliä onko sitä ollenkaan vai ei.
Kiitokset vastauksista! Mutta kertokaapa myös miten sokkeli eristetään ulkopuolelta oikein. Jos laitan eristeet patolevyn ulkopuolelle, kuten näytetään yleisesti tehtävän, niin sokkelin maan yläpuolinen osiohan jää eristämättä ja on se kylmin kohta talvella. Mitä tällöin pitäisi tehdä sisäpuolelle? Lätkäisenkö vain kaakelit betonia vasten vai kuinka vai teenkö verhomuurauksen tms? Ja entä jos haluan paneloida pukuhuoneen?
Aiempi rakenne oli seuraavanlainen ulkoa sisään päin:
pesuhuoneen seinissä bitumi (alkaa reilusti maan pinnan alapuolelta), betoni 15-20 cm, mineraalivilla 5 cm, tiilinen verhomuuraus, koolaus, panelointi
pukuhuoneessa bitumi, betoni 15-20 cm, mineraalivilla 10 cm (puurunkoinen rakenne), tervapaperi, panelointi
Parocin sivuilla neuvotaan tekemään kuten aiemmin pesuhuoneessa oli tehty, sillä lisäyksellä että ulkopuolelle tulee eristys ja patolevy.