Tarkastuskaivot on tehty rumpuputkesta, tai sen tapaisesta, jossa on kevyempi rakenne kuin esim. Uponorissa. Putken mitat ovat erikoiset: sisähalkaisija n. 265 mm ja ulkohalkaisija n. 290 mm, joten siihen ei löydy valmiina hyviä kansia, kuten valurautakansia.
Houkuttelevaa olisi tehdä putken yläpäähän jatkos, jossa halkaisija muunnetaan 315 mm vahvuiseksi, johon saa paljon erilaisia kansia. Onko kenelläkään vinkkiä miten, millaisella sovitusholkilla tms. tällaisen voisi tehdä, ja mistä tarvikkeita saa?
Teleskooppikaivoissa nousuputkena käytetään 315-millistä sileäpintaista putkea, jonka seinämävahvuus on luokkaa 10-12mm. Sopisi juuri 290-millisen putken päälle. Ja normaali edullinen muovikansikin käy näihin suoraan. Alkujaanhan näissä teleskooppikaivoissa onkin valurautakannet.
Itselläkin on noita pelkkiä putkia varastossa. Ilmeisesti tarvitset vain lyhyitä pätkiä. Yhdestä ylijääneestä, yleensä 80-100 cm nousuputkesta tekisi jo useamman. Kankitavarana tuota myydään 6 metrin pätkissä.
LVI-liikkeistä näitä saa tilattua valmiita nousuputkia valurautaisine kansineen, mutta ei halvalla.
Kiitos vinkistä, uskon että toimii hyvin. Ja jos myisit noin metrin pätkän, niin ostaisin mielelläni. Missä päin varastosi sijaitsee?
Täällä on mietitty täsmälleen samaa ongelmaa, joten lyhyen jämäpätkän saattaisin ostaa minäkin...
Ja toinenkin ongelma samaan aihepiiriin liittyen. Eli rumpuputkesta tehtyjen tarkastuskaivojen pohjatkaan eivät vaikuta olevan tiiviit (huonosta pohjan sovituksesta johtuen), vaan kaivoihin valuva vesi imeytyy kaivojen pohjista tuonne talon nurkille... Pelkän salaojaveden kanssa tämä ei ehkä olisi ongelma, mutta kun nykymääräyksistä poiketen salaoja- ja sadevesijärjestelmä on yhdistetty. Salaojaputki on siis vain yläosastaan rei''itetty ja reiättömän alaosan olisi tarkoitus johtaa salaoja- ja sadevedet kunnan hulevesijärjestelmään. Onko mitään ideoita, voisiko tarkastuskaivon pohjaa (ja salaojaputkien läpivientejä kaivoon) yrittää tiivistää jollain aineella. Vai onko ainoa järkevä vaihtoehto kaivaa nurkat kokonaan auki ja laittaa sinne kunnolliset tiiviit tarkastuskaivot. Havaittuani tuon ongelman sadevesiä ei enää viedä noihin kaivoihin vaan ränninpätkillä pihalle kauemmas talosta. Ja ajatuksena on, että sadevesille voisi myöhemmin vetää omat erilliset putkensa, varmuuden vuoksi...
Putken mitat ovat erikoiset: sisähalkaisija n. 265 mm ja ulkohalkaisija n. 290 mm, joten siihen ei löydy valmiina hyviä kansia, kuten valurautakansia. "
Ei se valurautakansisto saa tukeutua siihen putkeen, vaan tuki otetaan reikäkannen laipalla "maaympäristöstä". Siis kansiston laippa saa ja pitää olla halkaisijaltaan suurempi sitä putkea, kunhan reikäosakansi on halkaisijaltaan pienempi.
Taisi tulla etikettivirhe, kun ei täällä saisi mitään myydä. Lähinnä esimerkinomaisesti mainitsin, kun maarakentajilta noita usein löytyy.
Turun läheltä romuni löytyvät, joten jos natsaa, niin yyveellä voidaan hoitaa asiaa eteenpäin. Mutta ei käydä täällä kauppaa.
Mobilen ongelma lakkaa olemasta ongelma, jos sadevedet johdetaan omaan umpinaiseen putkistoonsa ja puretaan asiallisesti. Ei tarvitse salaojien tarkastuskaivoja vaihtaa eikä tiivistää. Toisaalta, jos vesi häviää alle putkenpohjien, tulee mieleen että onko ne salaojat riittävän syvään asennettu.
Pitänee joskus kaivella tuo yhdeltä nurkalta auki, niin saa varmistettua mikä on salaojien korkeus anturaan verrattuna. Veden katoaminen voi kyllä selittyä silläkin, että perusmaanpohja lienee varsin läpäisevää (louhikkomaista). Ja jos tuo veden katoaminen johtuisi poikkeuksellisen hyvästä maan läpäisevyydesta, niin silloin viimeistään voi lakata murehtimasta salaojista…