Kysyisin, sopiiko kipsilevy ja tapetti kesämökin sisätilojen viimeistelyyn, kun mökki on osa talvesta ja kesästä kylmillään?
Mitä vähempi siellä on sitä kosteudelle (homeelle) altista, sen parempi !
Ymmärrän pointin, mutta kyselen käytäntöjä ja vaihtoehtoja. Jos haluaa tapettia, niin mikä materiaali pohjalle?
Onko seinärakenne sama kuin ympärivuotisessa lämmityksessä oleva?
“Onko seinärakenne sama kuin ympärivuotisessa lämmityksessä oleva?”
Valitettavasti ei ole, mutta siinä joutuu kompuroimaan eli tekemään kompromissejä. Rakennetta olisi pystyttävä kääntämään riippuen siitä onko kylmän vai lämpimän oltava sisäpuolella. Kipsilevy ei ole paras eikä oikeastaan edes hyväkään kysyjän tapauksessa.
Siinä tapahtuu näin suunnilleen hieman oikaistuna, siis oikaistuna:
Kun se viileys astuu sisään, niin kosteus astuu myös ja asettuu siihen kipsilevyn pintaan, jolloin sopivassa lämpötilassa siihen syntyy hometta, joka on myös jo mikrobeina ja itiöinä (esim. mykotoksiini) siinä levynpinnassa. Kun lämpötila taas tulee sopivaksi, niin silloin sitä hometta syntyy. Sitä syntyy melko nopeasti. Esimerkiksi katsokaapa ruoka-aineita, joissa on ensin nähtävissä ”vähän” hometta, mutta hetkessä sitä on jo paljon.
Näitä homeitiöitä on valitettavasti kaikkialla, paitsi steriileissä paikoissa. Kaikki aineet homehtuvat jopa timanttikin. On sanottava tarkennettuna, ettei hifistelijä pääse näennäistiedoillaan hifistelemään, etteihän timantti itsessään homehdu, vaan sen pinnassa olevat epäpuhtaudet, jotka ovat sen homeen ravintoa.
En puutu nyt mitenkään esim. “vihkitimantteihin”, sillä niissä pätee aivan toiset lait, joita ei voi useinkaan - edes koskaan - järjellä mitenkään selittää.
Home kasvaa ja voi hyvin sopivan ravinnon, kosteudenja lämpötilan avustamina. Jos jokin noista puuttuu, niin homettakaan ei synny/kasva/lisäänny. Tarkennettuna vielä happamuus eli pH ja happi vaikuttavat myös. Homeen ravintoa eli eliksiiriä ovat pölyn lisäksi mm. lähes kaikki eloperäinen matsku, kuten pahvi kipsilevyssä, tapetti liimoineen ja sen semmoinen selluloosaperäinen aine ja ”sokerina pohjalla” yllätys-yllätys puu.
Kun laitatte kipsilevyä seinään/-iin, niin silloin on syytä olla sisäilma vähintään noin 10 plusasteessa ja tuuletuksen on pelattava.
Minä en suurin surminkaan, koska ilmeisesti elän vielä, pitäisi asuttavaa huonetta/huoneistoa ”vaihtolämpöisenä”. Sanottakoon, että en ole niin pihi, että pidän asuttavaa huonetta/huoneistoa ”vaihtolämpöisenä”. Tällainen ”vaihtolämpö”-hommeli on niitä hölmöjen hommaa. En tietenkään tarkoita tällä, että kysyjä olisi/on sellainen, vaan ne muut, jotka eivät itse osaa ajatella, eivätkä edes viitsi.
Yleisesti: älkää ihmeessä uskoko noita rakennusmateriaalien ym. valmistajien ja -myyjien sanomisia sellaisinaan, sillä ne sanovat/kehuvat/puhuvat usein homeelle otollista “potaskaa”. Toiset vähemmän ja toiset enemmän eli sitä “täyttäpotaskaa”. Kyseenalaistakaa ne terveellä tavalla, sillä niillä on vain ja ainoastaan lähinnä se oma kukkaro välittämättä Teistä mitenkään ja hyvinvoinnistanne. Puntaroikaa ja ihmetelkää ja valitkaa sitten se vähiten huono ratkaisu.
Jos mökki on jossain erämaan takamailla, niin silloin voi ehkä haistaa /haistattaa homeen; Tässäkään kun ei oikein ole selvillä että tehdäänkö uutta vai tehdäänkö vanhaan pintaremonttia ? Rakennusmääräykset koskee tänä päivänä myös kesämökkejä, eikä niitä “vaihtolämpöisiä” mökkejä saa enää tehdä; vaan ne os suunniteltava ympärivuotiseen käyttöön t.s seinät ja muut sen mukaan, ja ne vanhatkin rötisköt remontoida ajanmukaiseksi; ! siis yksinkertaisesti rakenteet siihen kuntoon että siellä pystyy pitämään jonkunlaista lämpöä talvellakin. Toimenpiteet tapauksesta riippuen… Se vanha hirsimökki; tai lautamökki, jossa ei ole kuin tervapahvia ja kymmenen senttiä sahanpurua eristeenä, kestää sitä vaihtolämpöisyyttä parhaiten. Mitään täysin tiivitä kalvojahan siellä ei saa esiintyä ainakaan ! Kostuu minkä kostuu, ja kuivaa sitten kun lämmitellään, tai kevättuulen ansiosta. Mutta eihän se oikein hyväksi ole, aina siellä joka kerta jossain jotain negatiivista tapahtuu … Mieluiten siis peruslämpöä , tai ainakin jonkunlaista ilmankiertoa /-vaihtoa !
Lienen täällä kommentoivista ainoa, jolla on omakohtaista kokemusta. Kyllä cyproc-levy soveltuu hyvin sisätilan viimeistelyyn ja myös tapetoituna, talvella ei ole ollut minkäänlaista lämmitystä. Mökki on ollut kylmillään talvet eikä ole esiintynyt minkäänlaista näkyvää merkkiä homeesta 15 vuoden aikana. Eristeenä on 10 cm styroxia. Mökissä ei ole kylläkään pakkasilla yövytty vaan kyseessä on vain kesäkäytössä ollut rakennus.
Kysyjä! älä tee niin kuin muut tekevät, vaan tee niin kuin hyvä tulee.
Olen pohtinut ulkosaunan sekä vierasmajan tekoa. Pohdin 100mm ekovillaeristystä ja siihen ilmansulkupaperin, joka mahdollistaa höyrynläpäisyn sekä rakenteen kuivumisen kumpaankin suuntaan. Kipsilevy/tapetti oli ajatustasolla ja tässä kyselin käytäntöä sekä kokemuksia.
Vielä ei ole päätöksiä tehty ja vinkkejä otetaan vastaan.
Kiitoskia vastauksista.
Viime kesänä levytetty (painovoimainen ilmavaihto) “vaihtolämpöiseen” tilaan. Jo syksyllä oli alkanut tulla voimakkaasti “harmaarokkoa”, jolloin isäntä oli lisännyt lämpöä, jotta “rokko” ei olisi pahentunut. Kun lämpöä oli alettu ylläpitää noin kympin tienoilla, niin rokko oli pikkuhiljaa lieventynyt. Ohessa pari kuvaa tämän hetkisestä tilanteesta. Näkyy kuvissa heikosti.
“…kun puut ovat ilmaisia puita omasta metsästä”
Ei oo, siis ei oo, ne maksavat eli on hinnoiteltava sen verran kuin niistä saisi myytäessä.
Siis “yleisesti ottaen ja periaatteessa” : Mitä vähempi siinä kylmillään pidettävässä mökissä on erilaisia kerroksia sen parempi ! Täysin tiiviitä kalvoja kuten esim. muovia ei saa olla ollenkaan. Poikkeuksena tietysti jos eristetään vain uretaanilevyllä tai XPS: llä. Tavallinen “styroksikin” imeskelee. Halpakorjauksen tapauksessa ehkä pelastuksena juuri tuo että ei lämmitetty ollenkaan talvella. Olipa miten oli, niin ilmankierto /tuuletus tärkeintä ! Tapetoitu kipsilevykin äkkiä muodostaa liian tiiviin pinnan; toimii kyllä jos kipsilevy asennetaan ilmavasti rimoituksella (tuuletus levyn takana) Siis kuten aikaisemmin; “puhdas” hirsirakenne mielestäni paras ! Huomioida sopii myös että nykyään voi sinne erämaamökkiinkin järjestää suht. pienellä investoinnilla sähköä joka pyörittää pientä tuuletinta tarvittaessa ja huolehtii ilmanvaihdosta; joka siis on tärkeintä !