Paljonkohan maksaa vetää sähköt tontille, kun sähkölinja menee noin 100-150 metrin päässä suunnitellusta rakennuspaikasta?
Rakennamme järvenrannalle, kauanko teillä on mennyt poikkeusluvan saannissa? Onko mitään mahdollisuuksia, että pääsemme kesällä rakentamaan kun lupaa ei ole vielä haettu?
Kysymyksesi ovat niin paikakuntakohtaisia, että kannattaa niitä selvittää siellä paikkakunnalla (ja asiantuntijan johdolla).
Tuohon hintaan vaikuttaa sulakekoko. Sähkölinja menee sen verran lähellä että hinta on 1000-2000 egeä sulakkeen koosta riippuen. Kesäksi kyllä pääsette rakentamaan kun laitatte heti paperit vetämään!
Kiitos kiitos. Olen vasta alkanut ottaa selvää asioista, niin on vielä ihan hukassa. Ja kun miehen työkaveri oli sanonut, että heille olisi 500m tullut maksamaan 100 000 markkaa niin alkoi vähän pukkaan hikeä otsalle, vaikken ihan suorilta tuota uskonut.
Kiinteistövälittäjä taas sanoi, että poikkeusluvan kautta hakeminen voi viedä vuodenkin, tänään kyllä meinasi, että puolessa vuodessa pitäisi olla selvä.
Nyt ei muuta kuin varmistamaan talopaketin valinta ja rakennustarkastajan puheille!
Jos haluatte kertoa kokemuksia rakentamisesta (talopaketin) niin mielellään luen niitä, kuten jo sanoin, oon ihan pihalla vielä kaikesta. Meille tulee todennäköisesti Kastellin 1,5 kerroksinen ja yläkerran jätämme vielä kylmäksi (vai kannattaako tehdä heti vaikkei lapsia vielä ole). Vesikaton laitto ei kai ole mahdoton itse tehdä?
Hei!
Miksi joudutte hakemaan poikkeamislupaa? Minkälainen kaava alueella on, ja mitä siinä määrätään rakennuspaikastanne? Toivon, että haette poikkeamista vain esimerkiksi ylitettävän kerrosalan suhteen, jolloin teillä siis olisi jo lupa rakentaa omakotitalo?
Rantarakentaminen nimittäin on nykyään todella tarkkaan säädeltyä, ja siksi vain harvat omakotitalon poikkeamisluvat ranta-alueelle (alle 200m rannasta) menevät läpi. Pitää myös huomioida, että vaikka kunta myöntää luvan rakentamiselle, voi alueellinen ympäristökeskus kumota sen. Ja siihen ei kunta enää voi sanoa mitään.
En halua tällä pelotella, luvan saanti riippuu tietenkin paljolti siitä, missä päin Suomea rakennatte. Meille kävi poikkeamisluvan kanssa juuri noin kun kerroin, ja nyt talo tönöttää tasan sen 200m (omasta) rannasta.
Yleisesti ottaen poikkeamisluvan kanssa menee se puoli vuotta, mikäli kukaan ei valita asiasta. Ensimmäinen askel on tietenkin aina rakennustarkastaja, hän osaa valaista asiaa paljon!
Sähköliittymä maksoi meillä 2500€ (3x25A, Fortum), siihen päälle tulee sähkökeskus ja sen asennus (oisko ollut 800€), maakaapelia se 100-150m (kaapelin hintaa en kyllä muista millään) ja tietenkin kaivuut. Meillä siis sähköä vedettiin 100m, ja ainakin se matka oli kaivettava kokonaan maakaapelilla, eli ei ilmavetoja. Ei siitä sentään ihan 100 000mk tule…
meillä OLI KANS VAIKEUKSIA POKKEUSLUVAN KAMSSA.MEILTÄ LÄHTI HAKEMUS YMPÄRISTÖKESKUKSEEN JOSSA SE OLI VUODEN SIT VALITETTIIN HALLINTO-OIKEUTEEN JOSSA VUOSI JA VIELÄ LOPUKSI KORKEINPAAN HALLINTO-OIKEUTEEN JOSTA LOPULTA SAATIIN LUPA RAKENTAA TALO JÄRVENRANNALLE.MUTTA MIKS ETTE HAE SUUNNITTELUTARVERATKAISU?(MEILLE TALO MYYJÄ SANO NIIN JA SE OLI OIKESSA) NYT VAAN KUNNANJOHTAJAN PUHEILLE KOSKA SE ON SE JOKA PYSTYY VAIKUTTAMAAN JA AUTTAMAAN KAIKKEIN HELPOINMIN JOS SE HALUAA.kUNNILLA ON SUURIN VALTA ANTAA RAKENNUSLUPIA OMAAN KUNTAANSA JOS NE HALUAA JOS NE EI HALUA NE LÄHETTÄÄ NE LAUSUNNOLLE YMPÄRISTÖKESKUKKSEEN JOSTA KAIKKI TULEE MELKEIN KIELTEISENÄ.JA KUNNAN VALTUUTETUT KANNATTAIS SOITELLA LÄPI. JA KERTOA TULEVASTA RAKENNUSKSESTA JA NOPEASTI KUN TUNTUU ETTÄ SUOMEN RRANNAT ON JO RAKENNETTU TÄYTEEN. KAAVALLA SAA KANS PALJON AIKAAN JOS ALUEELLA EI OLE KAVAA MUTTA KAAVAN LAATIMINEN MAKSAA JA VIE AIKAA. ONNEA HANKELLE JA PITKÄÄ PINNAA JA VAUHTIA KINTTUIHIN JOS KESÄLLÄ PITÄS RAKENTAA.
Tuohon Mantan vastaukseen vielä viitaten:
-
poikkeamislupa tarvitaan, jos alueella on voimassa oleva kaava ja halutaan poiketa näistä määräyksistä
-
suunnittelutarveratkaisu tulee kyseeseen silloin, kun alueella ei ole kaavaa tai se on vasta valmisteilla. Yleensä jos kaava on valmisteilla, ei suunnittelutarveratkaisua myönnetä, vaan silloin joutuu odottelemaan kaavan valmistumista (ja kannattaa tietenkin yrittää vaikuttaa sen sisältöön)
-
on totta, että kunnanisät kannattaa ainakin pienillä paikoilla ihan soittaa läpi, niissä nimittäin luvastanne päättää kunnanhallitus (ellei kunnalla ole kaavoitus- tai rakennuslautakuntaa)
-
silti…vaikka kunnasta lupa heltiää, niin nykyisen kaavoitus- ja rakennuslain mukaan päätös on lähetettävä tiedoksi ympäristökeskukselle, joka sitten sanoo joko kyllä tai ei. Useimmiten asia on niin, että omakotitaloa ei saa enää sijoittaa ranta-alueelle (paitsi jos kaavaan on merkitty oikeus rakentaa). Ei, vaikka kaavassa olisi merkintä loma-asunnon rakennusoikeudesta.
Asiaa helpottaa, jos tontilla on olemassa vanha asuinrakennus tai jos ranta on erittäin harvaan rakennettu. Mantalla kävi tuuri, että tuollaisen kierroksen jälkeen lupa heltisi. Itsellämme ei ollut aikaa (=varaa) odottaa vuosikausia päätöstä, joten vedimme asian pois hallinto-oikeudesta.
Kärsivällisyyttä siis peliin, ja rutkasti onnea matkaan!
Itse haimme juuri poikkeuslupaa Orivedelle. Tontti ulottuu rantaan saakka, mutta talo tulee noin 150m päähän rannasta ja välillä on vielä yleinen tie.
Poikkeuslupaa emme olisi tarvinneet muuten, mutta kun haimme samalla rantaan luvat saunalle ja varastolle.
Lupa laitettiin vireille lokakuussa jolloin kaupunki käsitteli luvan ja puolsi sitä ympäristökeskukselle. Päätös tuli aika tarkalleen 2.5kk päästä paperien saapumisesta ympäristökeskukseen (lupa ympäristökeskukseen 27.10, lupa myönnettynä 16.1)
Paikalla ei ollut vanhoja rakennuksia, vaan se oli ja on vieläkin peltoa.
Paikallinen rakennustarkastaja sanoi että keskimääräinen käsittelyaika on ollut ~3kk ja ympäristökeskukselta tullut lappu kertoi ajan olevan ~5kk.
Rakentaja-Jaska:
“Poikkeuslupaa emme olisi tarvinneet muuten, mutta kun haimme samalla rantaan luvat saunalle ja varastolle.”
Eli oletettavasti teillä oli kaavassa omakotitalon rakennusoikeus kyseiselle paikalle, koska ette olisi tarvinneet poikkeamislupaa? Saunat ja varastot ovat eri asioita, niihin nyt heltiää lupa lähes aina (hassua kyllä). Ja myös poikkeamislupien aikataulut ovat eri luokkaa, kun kyse ei ole asuinrakennuksista.
Tämä nyt menee tällaiseksi jossitteluksi, kun emme vielä edes tiedä alkuperäisen kysyjän poikkeamisluvan tarvetta :o) !! Mutta mukavaa kun välillä sivutaan itsellekin tuttua aihetta!
viittaus nimimerkille tah
-meille sanottiin ymppäristökekskukseta suoraan että silloin kun kunta ei itse osaa päätää se kysyy meiltä neuvoa .ja kaikkii alueethan on periaatteessa kaavoitettu jotkut esim haja-asutusalueeksi maatalousmaaksi metsämaaksi ja tällöin haetaan poikkeamislupaa poikeata itse asiassa kaava ei minun mielestä ole mikään hyvä asia jos ei olla lähellä taajamaa tai taajamassa,kaava yleensä tuo rasitteita maanomistajalle tiet viemäröinti rakennusten ulkomuotosanellaan ja väritys päätetään.jos kunta laatii kaavan se yleensä haluaa maanomistajalta rahaa tai maata riippuen alueen suuruudesta ja tulevasta rakennusoikeudesta.kyllä melkein joka kunnassa on kys lautakunnat mutta lautakuntien esitykset menee aina kunnanhallitukseen päätettäväksi puolesta tai vastaan .mutta olis ihan kiva kyllä kuulla marenkin kanta tähän asiaan ja niin tosiaan miksi he sitä poikkeamis lupaa tarvitsevat ja miten kävi (ps meillekkin rakennustarkastaja sanoi että kyllä te siihen saatte rakentaa eikä meinannu uskoa ku tuli kielteinen päätös)
Ranta-alueella kaava (yleis- tai asemakaava), joka vahvistaa luvan omakotitalolle, on kyllä mielestäni poikkeuksetta hyvä asia. Esim. omalla kohdallamme yleiskaava ei asettanut talolle väritys- kerrosluku- tms. vaatimuksia, ainoastaan rakennusala ja rakennuspaikka oli määrätty. Viemäröinnin joutuu joka tapauksessa hoitamaan huolella ranta-alueella, ihan jo siitäkin syystä, ettei tarvitse uida omassa p*ssaan… Tietenkin suunnittelutarveratkaisunkin voi saada, en sitä kiellä, mutta helpointa on jos alueella on yleis- tai asemakaava, jossa lupa on.
"Meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena."MRL 72§
Ja kyllä, kunnat voivat kysyä neuvoa ympäristökeskukselta jo omassa päätösvaiheessaan, mutta kuitenkin lopullinen päätös menee aina tiedoksi ympäristökeskukselle, ja heillä on oikeus valittaa päätöksestä.
Meidän kunnassa esimerkiksi ei ollut kyseisiä lautakuntia, joten asian päätti yksin kunnanhallitus. Meidän tapauksessa haimme lupaa rakentaa n.150m päähän rannasta, vaikka rakennuspaikka oli merkitty 200m päähän. Lupa siis heltisi kunnasta, mutta ympäristökeskus valitti asiasta hallinto-oikeuteen. Eli kyllä se melko tarkkaa on.
Yleiskaavan laadinnasta ei veloiteta maanomistajia. Jos asemakaava tai kaavamuutos laaditaan maanomistajan aloitteesta ja sillä tavoitellaan yksityistä etua, voi kunta periä maanomistajalta maksun kaavan laadinnasta.
Jotta sellasta, korjatkaa jos olen väärässä. Kantapään kautta olen oppinut näitä asioita, joten en ole siis mitenkäänpäin asiantuntija…
Paikalla johon rakennamme ei ollut kaavaa.
Rakennustarkastaja sanoi että jos olisimme rakentaneet vain talon niin ei olisi tarvittu poikkeuslupaa, mutta nyt kun halusimme samalla luvan vielä rantaan saunalle niin poikkeuksen tarvi. Oli siis sitä mieltä että yleinentie olisi katkaissut rantarakentamisen ja talo itsessään sitä ei oli tarvinnut, vaikka on siinä 150m päästä rannasta.
Meille kiinteistövälittäjä sanoi, että pitää hakea poikkeauslupaa koska kyseessä on rantarakentaminen. Eihän hän välttämättä kyllä mistään mitään tiedä. Noh, eilen kuitenkin sovittiin talopaketista, niin edustaja aikoi selvitellä porukkansa kans olisiko oikoteitä luvan hakemiseen.
Tontti, jolle (toivottavasti) rakennamme sijaitsee haja-asutusalueella, eikä sielä ole kaavaa. Viereiselle tontille on kyllä rakennettu uusi talo paljon lähemmäs rantaa, kuin mihin me rakentaisimme. Tontti on merkitty muistaakseni maatalousmaaksi (tms?).
Meidän pitää hakea lupa myös kahden hevosen tallille, jossa on heinävarasto ja autotalli samassa, johtaako tämä nyt siihen, että poikkeamislupa on välttämätön?
Kyllä siihen tarvitaan poikkeamislupa, jos kyseessä on rantarakentaminen. Harvoin kuulee tällaisia tapauksia kuin tuossa Rakentaja-Jaskan esimerkissä; meidän ympäristökeskuksemme kanta nimittäin oli, että ranta-alue on 200m rannasta -oli siinä välissä sitten tie tai kokonainen kylä. Eli tällöin kunta ei voi mielivaltaisesti myöntää rakennuslupaa kaavoittamattomalle alueelle.
Oma esimerkkini sijoittuu Turun lähialueelle ja meren rantaan, joten jos rakennatte kauas ruuhkakeskuksista niin varmasti siellä asiat sujuvat paremmin ja huomattavasti jouhevammin. Jos naapuriinne on juuri rakennettu omakotitalo, niin maanomistajien tasapuolisen kohteluun vedoten se oikeus kuuluu todennäköisesti kyllä teillekin.
Sitten rantarakentamiseen vaikuttaa vielä sellainenkin hassu asia kuin “kantatilamitoitus”, eli alkuperäisen kantatilan rantaviivan pituus, ja kuinka paljon siitä on jo käytetty rantarakentamiseen. Eli tietty pituus rantaviivasta on määrätty jätettävän vapaaksi (ei rakennuksia läh.200m), ja jos tonttinne alkuperäisestä kantatilasta on lohkottu mökkitontteja, ovat nämä mökit voineet jo käyttää kaiken rantarakentamisoikeuden. Nämä on tosi omituisia juttuja, kannattaa lukaista maankäyttö- ja rakennuslaki, niin siitä saa edes jotain osviittaa
Muistakaa, että poikkeamisluvan jälkeen pitää vielä hakea rakennuslupa ennen kuin voi lyödä talon pystyyn!
Onnea matkaan, ja ilmoitelkaa miten projektinne edistyy!
Muistakaa nyt ihmiset se, että poikkeuslupa ei tipu automaattisesti! Se on poikkeus ja rakentamista ei missään nimessä kannata sen varaan suunnitella. Mitä tulee itse asiaan… Tässä ketjussa on jo liikaa “asiantuntijoita”… Alkuperäiselle suosittelen, että hankit ammattilaisen auttamaan sinua poikkeusluvan anomisessa. Onpa jotain mahdollisuuksia mennä läpi…
älkää nyt ostako vaan mitään ennen kun lupasiat on kunnossa kyllähän ne teille myy mitä vaan talopaketista lähtien ja tonttia ei kannata ostaa ilman ehtoa että sille saa rakentaa koska jälkikäteen on vaikea saada rahoja takaisin.jos teillä olsi maatilatila elinkelpoinen sellainen olisi rakennuslaissa pieni porsaanreikä mikä voisi helpottaa tuota rakentamista mutta se tarkoittaa että saisitte elantonne täysin maatalaoudesta ja tilan koko pitäisi olla isonpi kuin "tontti"-se on totta että kantatilamitoitus otetaan käyttöön eli jos samalle kantatilalle on jo annettu lupia se tullaan tässä huomioimaan mutta kylläminusta sille kunnanjohtajalle kannattais soitella ja kysellä mitä mieltä se on rakentamisesta tai rakennustarkastajalle,niin kuin edellinen sanoi toivotaan että olisi jossain muualla ku ruuhkasuomessa voi olla mahiksia niin ja totta kai maanomistajientasapuolinenkohtelu on kova sana eli jos naapuri niin miksi en minäkin.ilmoittele mitä kuulu.
Joo, ei tietenkään olla vielä ostettu tonttia. Siinä on ehto, että jos ei elokuun loppuun saada rakennuslupaa talolle ja tallille, niin kauppa raukeaa.
Ja ollaan rakentamassa aika lailla tasan 30km päähän Suomen keskipisteestä, että siinä mielessä asiat hyvin, että kunnanisät tekee mitä tahansa pitääkseen tämän tuppukylän asuttuna.
Pitää nyt ootella mitä Kastellin asiantuntijat lupajutuista sanoo ja sitten suunnistaa rakennustarkastajan paikkeille.
Marenki
Me rakennamme juuri Kastelli taloa. Kastellilla on erittäin hyvä ohjeistus. Tuo heidän "Kastelli-talon rakentamisopas" on hyvä opas ja kannattaa lukea. Jos ymmärtää mitä siinä kerrotaan, eikä vielä hirvitä, niin kyllä se tiilikaton asentaminen sujuu ensikertalaiseltakin. Mutta jos et ole vielä tehnyt sopimusta, niin et ole kirjaakaan saanut. Suosittelen joka tapauksessa niin tiilikaton kuin muidenkin vaiheiden tekemistä itse, jos se on ajallisesti mahdollista. Asennushinnat ovat aika kovat. Meille tulee runkoasennus, aluskate ja ikkunat tehtaalta. Itse jatketaan sitten villoista ja tuulensuojalevyistä eteenpäin.
Niin, säästäishän siinä vajaat 5000 euroa, jos jatkas itse heti pystytyksen jälkeen. Aluksi suunniteltiin, että jatketaan itse siitä ulkoverhouksen laitosta, koska ollaan molemmat töissä ja voi käydä raskaaksi tehdä iltaisin niitä villoituksia ja höyrynsulkumuovijuttuja (sanasto hyvin hallussa mulla…), mutta toisaalta taas se viis tonnia on monen kuun palkka. Aluksi oli suunnitelmissa tehdä itse niin paljon kuin mahdollista, mutta sitten välillä mietittiin että ammattilaiset tekis lämmitysvalmiiksi asennukset, mutta nyt taas tuntuu että itse pystytyksen jälkeen… Paljo on miettimistä.
Voiko muuten sitä poikkeamislupaa hakea ilman piirrustuksia? Kun rakennuslupa pitää hakea erikseen?
poikkeamis luvassa et tarvitse velä talon piirustuksia mutta asemapiiros pitäs oll ,miten rakennukset tulisi sijoittumaan rannasta käsiittäkseni näin on