Voi pyhä yksinkertaisuus mitä menivät päättämään:
"Ympäristöministeriö on antanut 30.6.2008 asetusmuutoksen, jonka
perusteella sähköistettyjen uudisasuntojen palovaroittimien tulee
jatkossa olla sähköverkkoon kytketty. Vaatimus koskee myös vapaa-ajan
asuntoja. Palovaroittimien sijainti suunnitellaan ja varoittimet
asennetaan huoneistokohtaisesti rakennusvaiheessa.
Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet pysyvät
toimintakuntoisina varmemmin kuin paristokäyttöiset. Samalla
hyödynnetään sähköalan ammattilaisten ammattitaito palovaroittimien
sijoittelussa. Sähköverkkoon kytkettyihin palovaroittimiin siirtyminen
ehkäisee osaltaan putoamisvaaraa, joka syntyy
paristonvaihtotilanteissa. Myös paristojäte vähenee.
"
Vai pysyvät ne varoittimet paremmin toimintakuntoisina verkkoon kytkettynä...? Tähän ei usko edes lainlaatija sisimmässään, kun kuitenkin piti säätää vielä että:
"Laitteen virransyöttö varmistetaan esimerkiksi paristolla tai akulla."
Ei se jäte taida mihinkään vähetä, kun kuitenkin joudutaan paristoilla varmistus hoitamaan... Lisäksi verkkoon kytkettynä laitteet ovat alttiita esim. ukkosvaurioille. Ja sähkökatkosten aikana tarvitaan kuitenkin tuota varavirtaa paristosta. Lisäksi tietysti verkkovirtavedot jo sinänsä muodostavat oman uuden palonalkumahdollisuutensa.
Kehitys kehittyy, valitettavasti vain joskus taaksepäin...
Hmm… mun mielestä toi on ihan tervetullut muutos asetukseen, ja ei sitä 230VAC tarvi tuonne varoittimelle viedä vaan 12V tasajännitettä jonka virransyöttö varmistetaan UPS-tyyppisellä ratkaisulla, tuohon ei silloin ukkosetkaan vaikuta jos tuo 230VAC/12VDC muunnin on tarpeeksi hyvä. Samalla nuo palovaroittimet voi verkottaa toisiinsa jolloin useampi kerroksissa rakennuksissa jos alakerrassa syttyy tulipalo soi kaikki talon palovaroittimet yhtä aikaa.
Mitähän tämäkin touhu taas maksaa…Täytyy pitää seminaareja/koulutuksia asian tiimoilta…Kai siihenkin joku erillinen tarkastus/paperi taas pitää olla…Laitteet pitää standardisoida/testata…Laitteet alkuvaiheessa varmasti kalliita, koska ne on pakollisia…suunnittelun kustannukset?
tai rakentaa 9v järjestelmän ja käyttää nykyisiä varoittimia?..
Kauan tässä menikin. Itse olen vuosikaudet kironnut, että on se kumma, kun pitää nykyaikanakin omakotitaloon laittaa lukuisia pariston varassa olevia sähkölaitteita jotka piippailee vuorotellen pariston virran vähyyttä.
Tälläisissä asioissa toki pitäisi olla parin vuoden siirtymä aika, jotta laitteistojen suunnittelu saadaan hiottua järkeväksi ja sarjatuotanto siihen malliin, että hintakin saadaan alas. Ja tietysti vanhat sähkömiehen jäärätkin ehtisivät sisäistämään tämän.
Laitteen ei tarvitsisi olla kuin Upsillinen 9V muuntaja, josta saa vedettyä piuhat nykyisille ja uusille palovaroittimille. Nuo paristot pitäisi kieltää kokonaan palovaroittimista, koska Upsilla on helppo pitää tuollaista virran kulutusta päiväkausia sähkökatkonkin aikana ja toimisi ukkossuojana samalla. Sähkötön mökkikäyttö tietysti eriasia.
Milläs ne UPSit toimii?? Kyllä ne UPSissakin olevat akut tarvitsee vaihtaa ihan samalla tavalla kuin paristotkin ei tosin yhtä usein.Veikkaan että, joka ei nykyiselläänkään jaksa pitää varoitinta toiminta kuntoisena ei sitä tule tekemään jatkossakaan.Ja UPSi suojaa ukkoselta sen perään kytkettyjä laitteita mutta voi itse särkyä helpostikkin.
Juhis sanoi:
"Kyllä ne UPSissakin olevat akut tarvitsee vaihtaa ihan samalla tavalla kuin paristotkin ei tosin yhtä usein."
Niinpä, niin.. ei todellakaan, eikä lähellekkään yhtä usein. Itsellä on rajummassa tietokonekäytössä toiminut vuosia.
"UPSi suojaa ukkoselta sen perään kytkettyjä laitteita mutta voi itse särkyä helpostikkin."
Helposti? Itselläni ei ole hajonnut kertaakaan.. ehkä vain tuuria. Ja eikö se ole kuitenkin parempi, että parin kympin upsi hajoaa, kuin palaa koko talo. Ja jos toisin aattelee, niin pienen upsin hinnalla menee paristoja joka vuosi. Itsellänikin 3 makuuhuoneessa, eteisessä ja olkkarissa palovaroitin. Lisäksi häkävaroitin. Eli 6 varoitinta yhteensä.
Hyvät paristot on nykyään pirun kalliita. Helpompi vaihtaa kaikki kerran vuodessa, kun kiipeillä vähän väliä kun aina seuraava alkaa valittamaan patterin vajautta keskellä yötä. Onneksi tähän tulee muutos. Helppohan tuollainen järjestelmä olisi itsekkin rakentaa jälkiasennuksena.
Siinäpä se pointti onkin. Jos luottaa siihen että siellä se UPSi huolehtii että sähköä riittää ja huoltoväli eikun vain venyy ja toiminnan se vähäinenkin kokeilu unohtuu. Itse olen yrittänyt testailla varoittimet säännöllisesti sen jälkeen kun sellainen on kerran pelastanut jatkoajalle.
Samanlaillahan se varoittimen toiminta testataan säännöllisesti virtalähteestä riippumatta. Omaa tyhmyyttä jos ei viitsi testata. Siihen ei paristokaan auta. Ja Upsithan luonnollisesti näyttävät valolla toimintansa ja piippaavat ollessa akun varassa. Mutta se siitä, koska mikään ei vielä viittaa siihen, että tuo uusi pykälä tekisi palovaroitinjärjestelmästä mitenkään järkevää.
juu ja sitten on vielä tämmöisiä mökkejä jossa käytetään sähköaä vain siellä ollessa. Ukkosen takia otan virrat pois pääkytkimestä ja varoittimen syksyisillä ja keväisillä käynneillä vien mennessäni. olisiko minun jätettävä sähkö päälle sen varoittimen takia vai kosteudessa vaihdettava paristoja alvariinsa??
Hienoa, että kansalaisten turvallisuudesta pidetään huolta, ei enää hengenvaarallisia patterinvaihtokiipeilyjä! Pihakivetysten pakolista sulanapitojärjestelmää odotellessa…
Ei kai sitä varoitinta tarvita jos ei mökillä ole ketään? En itse näe tuota paristonvaihtoa suurena ongelmana- keväällä kun otetaan mökki käyttöön vaihdetaan paristot kumpaankin varoittimeen. Mökki kylmillään talvet - silloin kun käydään talvikaudella, esim joulu, uusivuosi, hiihtoloma, pääsiäinen, olen testannut varoittimet ja hyvin toimii. 2 9V paristoa/vuosi ei mielestäni muun mökkeilyn kuluihin verrattuna oikein ole merkittävä asia.
Mahdollisten teknisten vikojen vuoksi katkon sähköt mittakeskuksen pääkatkasijasta talveksi - eli jos olis verkkovirralla toimiva hälytin sen pitäis sietää olla 2-3 kuukautta ilman sähköä vaurioitumatta.
Rakentamismääräyskokoelma osa E4 vuodelta 2002:
"Seuraaviin tiloihin tulee asentaa sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet:
– majoitustilat, joissa on enintään 50 majoituspaikkaa, – hoitolaitokset, joissa on enintään 25 vuodepaikkaa, – päivähoitolaitokset, jotka on tarkoitettu yli 25 hoidettavalle, – P2-luokan 3–4-kerroksiset rakennukset sekä – erityisryhmien asunnot, esimerkiksi vanhustentaloissa."
Ja nyt siihen on lisätty kohta:
"asunnot huoneistokohtaisesti"
Eli ei se nyt ihan niin uutta ja ihmeellistä ole kuin jotkut edellä manasivat...
Onko joku löytänyt hyviä vaihtoehtoja?
Löytyykö ihan suoraan 230V:n kytkettäviä?
Nythän nuo palovaroittimet on asennettava suojelemaan henkilövahinkoja.
Jos mökki on tyhjä, ja mökin arvo “muutama euro”, mitä sitä suojelemaan. Kunhan vaan muistaa laittaa siellä ollessa varoittimen paikoilleen, ja ei kun turvallista oleskelua.
Löytyykö ihan suoraan 230V:n kytkettäviä?
Nykyisin taitaa olla vain 9-24VDC malleja markkinoilla, enkä usko että niitä suoraan 230VAC jännitteeseen kytkettäviä malleja tulekaan. Yleensä varoittimet kaapeloidaan johonkin jossa on teholähde (9-24VDC) josta varoittimet saavat sähkönsä.
Tietenkin joku voi keksiä pistorasiaan kytkettävän varoittimen, kaikki on mahdollista.
Osasyy lienee sekin, että varoittimissa tulee olla akkuvarmennus joka on aikas paljon helpompi toteuttaa matalaan tasajännitteeseen…
Onhan noita ollu jo iät ja ajat suoraan 230 jännitteellekin.
juu löytyi niitä suoraan 230V ja oli patterilla varmistus ja vielä sai linkitettyä yhteenkin siten että kun yksi huutaa niin kaikki huutaa. Kulkuvalokin löytyy ja toimivuuden osoittava vihreä ledi on niin kirkas että sen valossa näkee kävelläkin.
Onko, jollakin tietoa näistä sähköverkkoon kytkettävistä palovaroittimista onko niitä myytävänä myös palokalusto myymälöissä vai pelkästään sähkötarvike liikkeissä. Mitä yleensä maksaa tämä s-verkkoon liitettävä p-varoitin. Onko varmennus paristolla vai akulla.Huomenna on 112 päivä!.Kertokaas kokemuksia näistä palovaroittimista.