Parkettia ja laattaa laminaatin päälle.. tyhmää vai viisasta?

Tervehdys,

Auttakaapa noviisia ongelmassa joka syntyi asunnon vaihdon yhteydessä.

Uudessa asunnossamme on uuden veroinen laminaattilattia, mutta haluaisimme muuttaa sen perketiksi ja eteisen laataksi lattialämmityksellä. Kysymys kuuluukin, että kohtaanko ongelmia jos jätän laminaattin parketin alle? Toiseksi mitenkähän tuo eteinen kannattaisi rakentaa? Laatan varmaan saisi laminaatin päälle asentamalla levy väliin, mutta mitenkähän tuon lämmityksen laita on?

Hyvät vinkit olisivat nyt tarpeen niin ei tule turhaan harjoiteltua vaan saan kerralla toimivan ratkaisun aikaiseksi..

 

Turha sitä laminaattia on jättää sinne alle notkumaan. Joudut silloin vain tarpeettomasti lyhentämään ovia ym. koska lattian pinta nousee. Ja jos kerran on tarkoitus siirtyä laadukkaampaan lattiamateriaaliin, niin miksi säästää sitä halvempaa?

Eteisestä myös laminaatti pois, sähkölämmityspiuhat tai -matto tilalle, tasoitusvalu ja laatat pintaan.

“Uudessa asunnossamme on uuden veroinen laminaattilattia,…” Miksi uuta lähteä heti uusimaa!? No perusteluja tietenkin löytyy niin monta kuin on käyttäjääkin; “toiset tykkää äidistä toiset tyttärestä” jne…, mutta itse kyllä antaisin asennetut pinnoitteet olla käytössä ja “ajan kanssa” voisi sitten miettiä/harkita tarkoituksen mukaisesti mitä ja miten tehdään vai onko tarvis itse asiassa mitään tehdä…

Päälle nyt ei missään nimessä tule asentaa uusia pinnoitteita, mutta jos nyt po. tapauksessa heti vaihtoa aikoo toteuttaa, niin suoraan sanottuna mielestäni aika “lyhyt näköistä” toimintatapaa; Miettikääs asia perinpohjin uudestaan.

No jos vaihtoon menee, niin ehdottomasti entiset pois sieltä alta ja uudet tilalle. Melkein jo helpompikin tapa kuin rueta virittelemään levyjä laminaatin päälle ja laattoja siihen. Pois vaan…

Sinun on järkevintä sanoa emännällesi että EI NIITÄ VAIHDETA. silmän isku

No minä kyllä ymmärrän täysin, että aloittaja haluaa vaihtaa materiaalia. Jos/kun ei laminaatista tykkää, niin miksi se pitäisi säästää? Lattia ja sen pintamateriaali on ainakin mun mielestä erittäin keskeinen osa kodin viihtyisyyttä. Ja uusi asuntokin alkaa tuntua kodilta vasta, kun sinne on tehnyt jotain omia muutoksia.

Kiitokset vastauksista. Nyt ainakin hautaan ajatuksen laminaatin jättämisestä pohjalle. Pois vain ja tammea tilalle…



Hieman kyllä ihmettelen eri valmistajien parkettien neliöhintojen todella suuria eroja samalle puulaadulle? Näinköhän tuo hinnanlisä kuitenkaan tuo laatua samassa suhteessa?

En juuri parketeista mitään ymmärrä, mutta puhtaana arvailuna. Hintaeroa syntynee ainakin paksuudesta, eli koko parketti tuskin on sitä jalopuuta, joka siinä pinnassa näkyy. Mikä on siis sen pinnan paksuus, eli toisaalta, kuinka monta hiontaa parketti kestää. Siihen kun kuitenkin kolhuja ja naarmuja tulee, niin joskus on kiva hioa uudestaan. Muitakin eroja taatusti löytyy.

“koko parketti tuskin on sitä jalopuuta,”

Saattaapa ollakin.

Markkinoillahan on periaatteessa asennustavasta johtuen kahta eri tyyppistä parkettia; ns. palaparkettia ja ns. lautaparkettia. palaparketti liimataan alustaansa laatan lailla ja on täysin “samaa puuta” (yl. 8 mm) ja täyshiottavissa useita kertoja kun taas ns. lautaparketti (pontillinen) asennetaan “uivaksi” ja nämä eivät ole “samaa puuta”. Näissä lautaparketeissa on lisäksi mm. näitä mainittuja pintakerroksen (jalopuun) paksuuseroavaisuuksia (vaikuttaa hiontakertoihin; osa ei sovellu laisinkaan hiotavaksi!), joilla selittyy osin hintaeroavaisuudet.

Eri asia ja mieltymyskin on se, että kumpaa pitää “oikeana” parkettina.

Normaalissa lautaparketissa on se " jalopuu" viilun paksuus 3-4mm. Voi kerran tai pari hioa, riippuu kolojen syvyydestä ja yleensäkkin parketin kunnosta. Mosaiikki parketti joka liimataan alustaansa kiinni paksuus on tuo 8mm.