Tervehdys.
Vaihdoin hankkimamme vanhan talon keittiön liesituulettimen. Poistoilmaputki oli alumiininen kierreputki (150 mm, pituus n. 2 m), joka meni välikatolle ja siellä savupiipun kyljessä olevasta reiästä hormiin (ko. hormissa ei tulisijaa). Jostain sain kuulla, että tuollaista kierreputkea ei paloturvallisuussyistä saa enää käyttää vaan pitää korvata kovalla putkella.
Ok, otin vanhan putken pois ja ostin uutta kovaa metalliputkea (100 mm), pari kulmapalaa (90 ja 45 ast.), kuristimen (150 mm -> 100 mm) ja pari valmiiksi muotoiltua alumiinipaperipintaista eristeputkea metalliputken ympärille. En ole koskaan aiemmin laittanut ainoatakaan ilmastointiputkea, joten muutama kysymys.:
1. Pitääkö katon läpiviennissä olla joku läpivientikaulus vai voiko olla ilman, kuten oli vanhakin?
2. Voidaanko putket liittää kulmapaloihin ja kuristin liesituulettimeen vain painamalla ne paikoilleen kumitiivisteitä vasten vai pitääkö kiinnittää lisäksi jollakin? Jostain popniiteistä olen kuullut. Kuristinkappaleen leveämmässä päässä, siis siinä, joka tulee kiinni liesituulettimeen, ei ole mitään tiivistettä. Pitäisikö olla?
3. Onko ok, että vain muuraan putken savupiipun kyljessä olevaan reikään vai tarvitaanko tähän jotain lisäkilkkeitä?
4. Välikatolle tulee myös kylpyhuoneen ilmastointiputki (alumiininen kierreputki), jonka pää on jostain syystä jätetty välikatolle eikä johdettu ulos. Onko ok laittaa tämä putki samaan savupiipun reikään tai olisiko jopa mahdollista laittaa se T-kappaleella yhteen liesituulettimen putken kanssa ja sitten T-kappaleen pää savupiipun hormiin?
5. Tarvitaanko kulmapaloja varten jotain erillisiä, niitä varten tehtyjä eristepaloja vai leikkaanko vain hankkimastani eristeestä mahdollisimman sopivia paloja?
No niin, tuliko nyt ryssittyä. Ostin siis kovaa putkea, aikani sitä sahailin ja asettelin, kunnes vasta tajusin, että putkihan on alumiinia. Mahtaako olla niin, että putki ei saa olla alumiinia vaikka onkin kovaa putkea? Tuossa alustuksessani tarkoitin “alumiinisella kierreputkella” sitä ohutta, taipuisaa haitariputkea.
No niin, tuliko nyt ryssittyä. Ostin siis kovaa putkea, aikani sitä sahailin ja asettelin, kunnes vasta tajusin, että putkihan on alumiinia. Mahtaako olla niin, että putki ei saa olla alumiinia vaikka onkin kovaa putkea? Tuossa alustuksessani tarkoitin “alumiinisella kierreputkella” sitä ohutta, taipuisaa haitariputkea.
Vaikea uskoa, että olisit onnistunut ostamaan alumiiniputkea. Lisäksi vielä, keittiön ilmahormi (rasvakanava) pitää ullakolla eristää palovillalla.
Sitä minäkin, kun vielä rautakaupassa kerroin putken tulevan liesituulettimelle. Tuntui kyllä myyjä olevan aika asiantuntematon, joten en siihen luottanut. Kyseessä on Fläktin Ekoduct putki.
Selasin kommenttisi perusteella vielä nettiä ja löysin Fläktin sivuilta tuoteluettelon. Siinä kerrotaan putken olevan paloturvallista ohutteräslevyä, joten oikeassa olet epäilyinesi. Vaikutti vain niin pehmeältä ja alumiininomaiselta, että luulin olevan alumiinia.
Eristyshomma ullakolla ok. Kiitos.
Kaikista suurin ongelma on kyllä toi kph:n poisto ullakolla, sille pitää tehdä äkkiä jotakin. Esim viedä vesikatosta läpi.
Kylpyhuoneen poistoputki pitää lisäksi lämpöeristää hyvin. Muuten putki hikoilee sisäpuolelta ja valuttaa vettä kylppäriin.
Joo, kyllä kph:n putki pitää saada sieltä mahd. pian johdettua ulos ja eristettyä. Sen teen tämän liesituulettimen putken jälkeen. Vaimoni mielestä mun mielestäni tämä liesituuletin on prioriteetissa ykkönen 
Jos laitat sinne ylös putkenpäähän huippuimurin, voit yhdistää pesuhuoneen poiston samaan linjaan, ja ehkä tuossa tapauksessa muutenkin, tuskinmpa ne ruuan käryt sinne pesuhuoneeseen puskee.
Paitsi että tommonen ratkaisu ei täytä nykypäivän paloturvallisuus määräyksiä.
Niimpä se on, palomääräykset PITÄÄ ottaa huomioon, eli EI laitetakkaan samaan linjaan.
kerrotko rakrak mistä tuosta palomääräyksestä löytyisi tietoa.
d2:sessa sallitaan tuo kanavien yhdistäminen noilla jäteilmaluokilla mutta e7:sta en löytänyt mainintaa pikaisella selaamisella.
käsittääkseni noiden kanavien yhdistäminen on luvallista , mahdollista on että valvoja voi määrätä noihin paloeristyksen kumpaankin ja mahdollisesti palopellin tuohon kylppärin haaraan.
tuo kiinnostaisi sillä täälläpäin noita yhdistämisiä tehdään talotuulettimilla ilman paloeristeitä huoneistokanavistoissa.
ullakkokanavisto osuuksilla tuo paloeristys kyllä vaaditaan aina.
Saa yhdistää. Palomääräyksetkään eivät puutu siihen.
Niin…, mitähän tämä meinaa???
E7 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA
Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus
Ohjeet 2004
4.1 Yhdistämisrajoitukset
Asuntoja, majoitustiloja ja hoitolaitoksia ei tulo eikä poistoilman osalta yleensä saa yhdistää muita käyttötaparyhmiä palveleviin keskusilmanvaihtolaitteistoihin. Asuinrakennuksissa olevat keittiöt, talousirtaimiston säilytystilat sekä pinta-alaltaan enintään 300 m2 suuruiset toimistot ja kokoontumistilat voidaan yhdistää asuntojen kanssa yhteiseen keskusilmanvaihtolaitteistoon
käyttäen erillisiä kanavia.
Do diin, jo tuota ajattelinkin että milloin ne määräykset on muuttuneet, eli yhdistetään sittenkin ne hormit samaan linjaan.
Asuntoja, majoitustiloja ja hoitolaitoksia ei tulo eikä poistoilman osalta yleensä saa yhdistää muita käyttötaparyhmiä palveleviin keskusilmanvaihtolaitteistoihin.
eli esim hotellissa ei saa käyttää samaa iv-konetta keittiön ja asukashuoneistojen kanssa vaan kumpaanki tulee olla oma kone.
Asuinrakennuksissa olevat keittiöt, talousirtaimiston säilytystilat sekä pinta-alaltaan enintään 300 m2 suuruiset toimistot ja kokoontumistilat voidaan yhdistää asuntojen kanssa yhteiseen keskusilmanvaihtolaitteistoon käyttäen erillisiä kanavia.
siis pienemmät toimisto ym. tilat voidaan hoitaa yhdellä koneella mutta eri tilat tulee kanavoida ominaan koneelle asti.
Ja sitten syötiin kinkkua.