Elikkä talo on 93 rakennettu puutalon 1kerroksinen omakotitalo. Mikä oli käytäntö tuona aikana rännikaivojen suhteen? Ihmettelen miksi taloon on etupuolelle laitettu rännikaivot josta sadevedet on ohjattu keruukaivoon mihin myös menee salaojavedet mutta talon takapuolella ei rännikaivoja ole. Sokkelin viereen on laitettu noin metrin leveydeltä kiveytys ympäri talon ja juuri takapuolella ränneistä tuleva vesi jää kiveytyksen päälle lillumaan ennenkö imeytyy siitä maahan. Ajattelin laittaa betoniset rännikourut rännien alle johdattamaan vedet nurmikolle pois sokkelin ja kiveytyksen luota. Elikkä kuuluisiko tuolla olla rännikaivot? Vai onkohan kiveytyksen alla joku keruu systeemi? Ja onko muita vaihtoehtoja? Sokkeli on hieman tummunu juuri noista kohtaa..
kyllä suosittelisin laittamaan kyseiseen kohtaan rännikaivot. mainitsit jonkinlaisesta keruu systeemistä, joka viittaa aika paljon salaojaan. salaojiin ei saa HUOM! ei saa missään nimessä johtaa ränni- eikä muunkaanlaisia sellaisia vesiä, mutta jos näin on niin joudut korjaamaan sen pikaisesti tekemällä toisen putkiston sadevesiä varten. voit toki johtaa kouruja pitkin tuon sadeveden nurmikolle,josta vedet johdetaan sadevesikaivoon, mutta maan pitää viettää pois päin perustuksista sadevesikaivoon päin, jotta muunlainenkin pintavesi pääsisi valumaan pois perustuksista.
rännikaivot suojaavat huomattavasti sokkelia
Eiväthän rännikaivot ole pakolliset,mutta veden johtaminen sokkelin viereltä on.Veden poisjohtamisen voi hyvin hoitaa esim betonikouruilla.
Jos ulosheittäjän alle tulee kaivo tai on jo, laita se putki joka jatkuu kaivosta eteenpäin, niin että se tyhjenee aina syksyllä. Jos sinne alapäähän alkaa keräämään vettä se jäätyy vähän kerrassaan kaivolle saakka ennen kevättä ja silloin sitä vettä tulee katolta kun lumi sulaa.
Eli nähtävästi tässäkin tapauksessa on ohjattu rännivedet salaojiin. Näitä on paljon, toimii käytännössä niin että sadevedet imeytetään tehostetusti perustuksiin.
Yhtään toimivaa betonikouru ratkaisua en ole myöskään nähnyt, tuppaa yleensä olemaan niin että vedet kusee maahan siitä ekasta saumasta joka on siinä 10cm pidemmällä mitä ränni, eli hyöty puhdas 0.
Lapiota vaan kauniiseen kätöseen, ja nykyaikasta systeemiä rakentamaan.