Rakennus hankkeemme on edennyt siihen vaiheeseen että olisi aika päättää lämmitysmuoto.Olin aikaisemmin vahvasti päätymässä maalämpöön nyt vertaillessani muita lämmitysmuotoja niiden perustamiskustannuksia,sähkönkulutuksia ym kustannuksiin asumismukavuuteen vaikuttavia asioita niin menee pää aikaslailla sekaisin.Onko Teillä hyvät kanssa rakentajat kokemuksia sähkökattilasta kytkettynä vesikiertoiseenlattialämmitykseen .Millaisiin sähkönkulutuksiin sillä järjestelmällä pääse.Ei tietysti ole ainot vaihtoehdot nämä kaksi mitä tässä kyselen mutta nää tällä kertaa vertailtavana.Meitä on 5 henkinen perhe , tuleva talo Teri-talon 1-kerros ratkaisu suorakaiteen mallinen . Kiitos etukäteen.
Jos asut eteläsuomessa, niin mietippä vesi-ILP ratkaisuja, ei tarvita kaivoa ja toimii aika täystehoilla näillä lauhoilla säillä, toki mitoitus siten, että pelkkä sähkökin riittää yksinään, jos ILP putoaa pois.
Unohda vaan ihmeessä ainakin tuo vesi ilpo, kustannukset melkein maalämmön luokkaa ja hyötysuhde puolet maalämmöstä. Saman vastauksen sain IVT:n asiantuntijalta kun itselleni uutta lämmitysmuotoa kartoitan.
Mikä niissä muuten maksaa, jos otetaan huomioon, että ei tarvita porareikää tai suurta pinta-alaa? Taitaa olla vaan bisnes vielä niin pientä, että voidaan pyytää päättömiä.
Voisi kuvitella, että järjestelmän COP olisi aika iso, jos se on tavallisella ILP:llä vaikka kolme.
“Unohda vaan ihmeessä ainakin tuo vesi ilpo, kustannukset melkein maalämmön luokkaa ja hyötysuhde puolet maalämmöstä. Saman vastauksen sain IVT:n asiantuntijalta kun itselleni uutta lämmitysmuotoa kartoitan.”
IVT ei taida olla parhaimmillaan VILPeissä, jos noin sanovat. Kyllä nykyisellä talvella on pitänyt huono laite olla, jos on hyötysuhde jäänyt puoleen. Laitteet maksavat tosiaan Vilpissä melkein saman, kuin maalämpöhärvelissä, mutta VILP ei tarvitse sitä miljardin hintaista reikää maahan.
Kyllä noi maalämpöpumput alkaa olla museokamaa. Muutaman vuoden päästä niitä ei varmana asenneta kuin joihinkin kommuuneihin. Myyntimiehillä on nyt kova kiire saada viimeiset myytyä.
Taitaa kustannuksissa olla max. 5000e kalliimpi tuo maalämpö, vaikka poraisi australiaan asti. Kannattaa ihan oikeasti laskea ja perehtyä asiaan ennen noita älyttömiä tarinoita. Ei tuo puhe ole ainoastaan IVT:n miehen mielipide, olen kyllä kysellyt tarjouksia muualtakin ja vallan samaa mieltä ovat olleet. Omat laskelmat tukevat tuota enemmän kuin hyvin, jopa tämän hetkinen öljylämmitys lisättynä ilmalömpöpumpulla on huomattavasti järkevämpi ratkaisu kuin tuo vesi ilpo. Turha tuudittautua että kaikki talvet ovat yhtä lauhoja kuin kyseinen, ei tarvitse paljoa ilman kylmentyä kun vesi ilpo huutaa jo apua ja eikä siihen auta sitten kuin pistää vastukset kuumiksi. Tätä ei taas tarvitse maalämmöllä pelätä, eikä miettiä tuo COP:ta kokoajan.
Lisäksi ihmettelen puheitasi maalämmön museoitumisesta kun mielestäni ne taasen ovat yleistyneet huomattavasti hinnan halpenemisen myötä.
Näköjään vahvat mielipiteet maalämmön ja IVLP:n suhteen. Kummallakin pointtinsa, maalämmön erinomaisuus toteutuu vain silloin kun porakaivosta lähtee riittävästi lämpöä ja pumpun mitoituksesta. Pahimmassa tapauksessa voi joutua poraan parikin reikää, riippuen maaperästä. Halvimmat maalämpöpumput ovat aika pienitehoisia ja lisäksi on-off tyyppisiä. Porakaivomaalämmössäkin siis kustannusriksi. Maakeruupiireissä (soveltuu harvoille tonteille) vuosi COP ei ole niin hyvä kuin porakaivossa, mutta on vastaavasti halvempi. IVLP laitteiden vuosi COP on n.2 ja hinta asennettuna n. 9-15te riippuen mallista. IVLP:stä löytyy useita invertterimalleja jotka eivät ole kustannuksiltaan edes kalleimmasta päästä (esim. Daikin Altherma). Maalämmön kustannukset yhden porakaivontapauksessa huitelevat jossain 15te paremmalla puolella. Toki tuolla saa varmaan vuosi COP:ksi 2,5 - 3 jos kaivo on kunnollinen ja on älynnyt ostaa riittävän tehokkaan pumpun.
Siitä sitten vertailemaan, minun mielestä molemmat ovat parempia vaihtoehtoja kuin öljy tai suorasähkö.
käytät reijänporaus rahat parempiin lämpöeristeisiin ja laitat sähkövastukset lattiaan.
Älä nyt ainakaan sähkövastuksilla tee, vaan vesikierrolla ja jätä tekninen tila vielä vapaaksi, sähkövaraaja vaikka sitten. Vesikierto sallii käyttää ihan mitä vain siirtomuotoa ja hyötysuhde on likimain sama kun suorallakin, voit sitten ostaa IVLP:n myöhemmin, jos siltä tuntuu. Kaikista typerintä on vangita itsensä yhden energialähteen varaan, kuten sähkön osalta on.