Olipa betoniset / kiviset kellaritilat maan alla tai osittain, on aina niiden lämpöeristäminen sisäpuolelta ongelmallista. Silloin kun kellarin seinät ovat eristämättä pääsee kellaritilaan haihtumaan kosteutta seinän pinnasta ja samalla myös seinän lämpötila on käyttötiloissa yleensä lämpimän puolella.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Jos me asetamme lämpöeristeen seinän sisäpuolelle kiinni seinään, niin silloin kosteuden siirtyminen sisätilaan estyy ja kivipohjainen rakenne jäähtyy. Kylmänä vuodenaikana seinän ns. nollapiste siirtyy eristeen puoliväliin. No mitä tästä seuraa? Ulkoseinä jäähtyy ja lämpötila kiviseinän sisäpinnassa on pakkasen puolella maanpinnan yläpuolisilta osilta ja seinään syntyy jäätä ja huurretta, maanalainen osa kastuu. Eli seinän pintaan kondensoituu vettä ja jäätyy siihen. Kosteutta diffusoituu aina seinän läpi siinä määrin, että kosteusongelmia tulee, vaikka höyrysulkuja asennetaan. Homeongelmia tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä.
Oikea ja turvallinen tapa eristää kellaritilat on kaivaa kellarin ympärys auki anturan alapintaa myöten ja kellarikerroksen seinä eristetään ulkopuolelta. Eristys täytyy tehdä polyuretaanieristeillä, (umpisolueriste). Silloin seinän nollapiste siirtyy ulkoeristeen puoliväliin ja kellarin seinä lämpenee. Seinä toimii rakennusfysikaalisesti oikein. Samalla voi tarkastaa ja tarvittaessa uusia salaojituksen. Tämän jälkeen on paljon turvallisempaa ruveta rakentamaan kellarikerrokseen lämpimiä tiloja.
Näitä hommia ei kannata ruveta kokeilemaan, vaan aina täytyy etsiä sellainen suunnittelija, joka on perehtynyt rakennusfysiikkaan ja osaa myös soveltaa sitä tapauskohtaisesti oikein.
Tässä hieman asioita keskustelun pohjaksi…