"...ettei sitten tee pulloa?!"
Tähän ei voi muuta kuin viisastella, että meinaatko, että et halua sellaista sammiota, jossa vesi pysyy ja home viihtyy tai onko taroituksesi tehdä hengittävä talo, jossa hetken päästä hengittää vain homeiset seinät ja asukkailla henki tuskin edes vinkuu.
Tuo viisastelu on provosoiva, jotta havahtuisit edes ajattelemaan ei ainoastaan tätä päivää, vaan myös tulevaisuutta.
Heikkoja lenkkejä tuossa rakenteessa ei puutu, joten siitä on lähdettävä, että rempan jälkeen siihen jää heikkoja kohtia mahdollisimman vähän. Tästä ollaan varmastikin yhtä mieltä. Vai mitä? Ne heikoimmat lenkit ovat
1) tuuletusvälin puuttuminen
2) vinolaudoitus villoituksen välissä (saattaa olla/aiheuttaa ns. korsteeni-ilmiön, joten se 5 cm villa täysin turha ja se vinolaudoitus on toiminut jonkinlaisena tuuletusvälinä
3) koska villat tummuneet, niin silloin se vahvistanee, että se vinolaudoitus on toiminut ns. "ilmavälinä" eli ilmanliikettä on ollut "runsaasti" villoissa aiheuttaen enrgiahukkaa ollen harakan pesä
4) höyrynsulun puuttuminen
Nyt hieman äimän käkenä, kun nykyisinkin puuhastellaan vielä hengittävää rakennetta, on sanottava, että seinärakenne ei hengitä nyt eikä ole koskaan hengittänytkään, vaan on "ajettu" täysin hölmöyksissä kosteutta seinään heikentämään sitä eristettä, mitä sitten onkaan. Tämä "hengittävä" rakenne on täysin erään tahon täysin jesuiittamainen myyntikikka, johon jotkut hölmöyksissään ovat langenneet luullen siinä ajettavan heidän etuaan, mutta päin vastoin. Tällaiseen hengittävään rakenteeseen sortuu vielä valitettavan moni (en uskalla sanoa, että hölmö, joten jätän sen sanomatta, jotta minua ei bannattaisi, mutta jos niin käy, ei sillä ole väliä, en minä siitä kärsi enkä "paremmaksi" tule).
Hengittävä rakenne on vain sitä, että suorastaan kaadetaan vettä rakenteeseen luullen sen parantavan rakenteen eristyskykyä. Jos joku "korkeasti" oppineeksikin väittävä täällä, että 20 paino-%:n vesimäärä ei heikennä oikeastaan ollenkaan ko. eristeen eristyskykyä ja toisaalta toisenlaisen eristeen 0,3-0,4 paino-%:n "vesipitoisuus" taas romahduttaa ko. eristeen eristyskyvyn, niin ihmetellä täytyy moista tietoutta.
Kyllä se niin on, että jokainen kosteuspisara heikentää eristeen eristyskykyä. Jos joku toisin väittää, niin väittäjällä on täysin oma lehmä sonneineen ojassa, jolloin sillä tavalla se synnyttää lisää väärää käsitystä (taaskaan en uskalla sanoa keille) ja pyrkimyksenä lihottaa omaa kukkaroaan.
Vielä lopuksi! Tuon kysymäsi rakenteen korjaaminen huolettomaan ja päivänvalon kestävään tilanteeseen on melkoinen haaste. Siitä on tehtävä valitettavasti se pullo ja pullonhenki hoidettava ilmanvaihdolla, jolloin vain asukkaat hengittävät ja voivat hyvin vastaisuudessakin. Tuo tarkoittaa sitä, että myös talon tiiveys on hoidettava kuntoon.
Toivottavasti Sinä et ole .... (no taas uskallus loppui).