Moi!
Olemme pikaisen valinnan edessä ja toivon täältä mielitpiteitä tai kokemuksia asian ratkaisusta. Puurunkoista taloa rakennetaan paikan päällä. Nyt pitäisi päättää, millainen ulkoseinän rakenne tehdään.
Aluksi piti olla tavallinen rakenne eli sisältä ulos kipsilevu 13+höyrynsulku 0,2 + vaakakoolaus 50 x50 K600 sekä min villa 50 + runko 50 x125 K600 ja min villa 125, paroc tuulensuojavill wps 3 50 (on jo ostettu) + tuuletusrako + MRT 85+ yksikerros rappaus.
Pulma tuli eteen, kun aukkoja on niin paljon, että runko pitää jäykistää vinolaudoituksin. Työ on tehtävä melko pian, jotta runko pysyy pystyssä talven yli. Katto on jo päällä. Myös tuulensuojavilla (siis paroc wps3 50mm) olisi saatava paikoilleen, jotta rungon saisi sateelta suojaan. Muuten rakentamisella ei ole kiire. Jos tuulensuojavillat laittaa paikoilleen ja sisällä on vinolaudat niin 125 mm vuorivillaa ei kyllä saa paikoilleen keväällä rungon kuivuttua.
Vaihtoehtoja on ymmärtääkseni seuraavasti: laitetaan kosteaan runkoon vuorivilla nyt ja tuulensuojavilla ulkopuolelle. Lyödään vinolaudat ja annetaan kuivua talven yli. Mutta kuivuuko? ja toteutetaan loppu rakenne kuten suuniteltu. Homehtuuko?
Toinen vaihtoehto on laittaa tuulensuojavillat ja vinolaudat, annetaan kuivua ja laitetaan keväällä selluvilla märkäpuhalluksena. Sitten olisi taas päätettävä laitetaanko myöhemmin höyrynsulkumuovi + vaakakoolaus ja 50 mm vuorivilla vai ilmansulkupaperi + vaakakoolaus ja toinen puhallus selluvillaa?
Maalikkona tuntuu huonolta sellun ja vuorivillan yhdistäminen, mutta työ olisi paljon helpompi ja runko saisi kuivua rauhassa keväälle. Toisaalta huonoa on laittaa tiivis vuorivilla märkään runkoon ja ihmetellä, että kuivuuko. Voi tietysti mitata keväällä ennen rakenteen sulkemista, mutta saattaa olla, että villat menee vaihtoon ja vinoreivit purkuun?? =maksaa rahaa.
Olisiko siis erilaisten materiaalien yhdistämisestä kokemusperäistä tietoa? Ja sekarakenteessa kumpi olisi turvallisempi: muovi vai paperi?
Kiitos jo etukäteen vastauksista !