Selluvilla ja Paroc yhdessä?

Moi!

Olemme pikaisen valinnan edessä ja toivon täältä mielitpiteitä tai kokemuksia asian ratkaisusta. Puurunkoista taloa rakennetaan paikan päällä. Nyt pitäisi päättää, millainen ulkoseinän rakenne tehdään.

Aluksi piti olla tavallinen rakenne eli sisältä ulos kipsilevu 13+höyrynsulku 0,2 + vaakakoolaus 50 x50 K600 sekä min villa 50 + runko 50 x125 K600 ja min villa 125, paroc tuulensuojavill wps 3 50 (on jo ostettu) + tuuletusrako + MRT 85+ yksikerros rappaus.

Pulma tuli eteen, kun aukkoja on niin paljon, että runko pitää jäykistää vinolaudoituksin. Työ on tehtävä melko pian, jotta runko pysyy pystyssä talven yli. Katto on jo päällä. Myös tuulensuojavilla (siis paroc wps3 50mm) olisi saatava paikoilleen, jotta rungon saisi sateelta suojaan. Muuten rakentamisella ei ole kiire. Jos tuulensuojavillat laittaa paikoilleen ja sisällä on vinolaudat niin 125 mm vuorivillaa ei kyllä saa paikoilleen keväällä rungon kuivuttua.

Vaihtoehtoja on ymmärtääkseni seuraavasti: laitetaan kosteaan runkoon vuorivilla nyt ja tuulensuojavilla ulkopuolelle. Lyödään vinolaudat ja annetaan kuivua talven yli. Mutta kuivuuko? ja toteutetaan loppu rakenne kuten suuniteltu. Homehtuuko?

Toinen vaihtoehto on laittaa tuulensuojavillat ja vinolaudat, annetaan kuivua ja laitetaan keväällä selluvilla märkäpuhalluksena. Sitten olisi taas päätettävä laitetaanko myöhemmin höyrynsulkumuovi + vaakakoolaus ja 50 mm vuorivilla vai ilmansulkupaperi + vaakakoolaus ja toinen puhallus selluvillaa?

Maalikkona tuntuu huonolta sellun ja vuorivillan yhdistäminen, mutta työ olisi paljon helpompi ja runko saisi kuivua rauhassa keväälle. Toisaalta huonoa on laittaa tiivis vuorivilla märkään runkoon ja ihmetellä, että kuivuuko. Voi tietysti mitata keväällä ennen rakenteen sulkemista, mutta saattaa olla, että villat menee vaihtoon ja vinoreivit purkuun?? =maksaa rahaa.

Olisiko siis erilaisten materiaalien yhdistämisestä kokemusperäistä tietoa? Ja sekarakenteessa kumpi olisi turvallisempi: muovi vai paperi?

Kiitos jo etukäteen vastauksista !

Nyt tulee mutua, mutta eiköhän joku kiistä tai vahvista asian (luultavimmin sekä että) Sellu ja vuorivilla yhdistelmissä en näkisi mitään ongelmaa, jos höyrynsulkuna on normi muovi. Tosin, sen mitä oon itse testaillut, niin väittäisin, että vaikka runko on märkä, voi siihen villat laittaa kunhan ne pysyvät muutoin kuivina. Kun ei ne tolpat nyt kovin kamalasti vettä sisällä. Jos niillä on vain aikaa kuivahtaa ennen höyrynsulun asennusta. Olettaen tietty, ettei rakennuksessa ole kosteusrasitusta sisällä. Vuorivilla kuitenkin kuivuu aika nopeasti avoimessa tilassa. Tuossa ei ole täysin avoin tila, mutta lähes.



Kuivumista voi seurailla, jos epäilyttää. Jos näyttää ettei kuivu, niin talven pakkasilla (kuiva ilma) raahaa vielä kuivurin sisään niin kuivaahan se viimeistään sillä.

Aijoo, ja sekarakenteessa ehdottomasti se muovi. Koska se vuorivilla ei siedä kosteutta kovin kummoisesti, joten sen mukaan se höyrynsulku, eli muovi.

Tee:

1) Vinotuenta ulkopuolelle, (lovea tuulensuojavilla voihan sen tehdä sisäpuolellekin, jolloin lovetaan runkovilla).

2) (villoituksessa aina ensin varsinainen runko) villoita 125mm runko, jolloin voit sen tehdä huolellisesti molemmin puolin ja näet tuloksen

3) edellisen "päälle" sitä mukaa tuulensuoja

4) jätä siihen, jos ei lämmitystä talvella

Jos lämmitys talvella, niin höyrynsulkumuovi (siis muovi ehdottomasti, unohda se paperisilppu tyystin, vaikka olisi sekin, niin muovi siinäkin tapauksessa)

5) pystykoolaus samaan runkoon( kun teet työn huolella, niin ei ole suurtakaan merkitystä (paremmuutta) ristirunkoon tai pane ristirunko ulkopuolelle ja se vinoreevaus lovettava pystyrunkoon, jolloin siis aina villoitetaan se varsinainen runko ensin ja villaa joudutaan loveamaan (ehdottomasti, älä sullo))

[6) jos lisäkoolaus ulkopuolella, niin huonontaa höurynsulkujuttua ja putkituksia]

7) putkitus 50x50 koolausväliin, jos se ristikoolaus on vaakaan, niin huono juttu rasioiden putkituksen ja levyksen suhteen eli kokonaisuutena pystykoolaus on kaikein puolin parempi kuin se vaakakoolaus sisäpuolella. Jos teet mmj:llä "putkituksen", niin ehdottomasti sisäpintaan pintalevyn alle. Tämä helpottaa melkoisesti varsinaiseen putkitukseen verrattuna ja on toisaalta parempikin, koska se ei "syrjäytä" eristettä kuten varsinainen putkitus.

8) jos lämmitys talvella, niin yläpohjavilloitus tehtävä ehdottomasti myös täysin valmiiksi ennen lämmitystä.

PS! unoha se paperisilppu "myrkkyineen" tyystin.