Olen tilannut rakennusprojektissani paikalliselta valmisbetonin toimittajalta normaalisti kovettuvaa betonia nyt kolmesti ja he tekevät sen aina rapid sementillä. Tämä ei ole ollut mikään iso ongelma, mutta minua on ihmetyttänyt se, kun ovat sanoneet ettei silti vastaa nopeasti (7pv) kovettuvaa betonia. Nopeasti kovettuvaa vaadittaessa he käyttävät sitten vielä isompaa sementtimäärää eli tekevät lujempaa betonia.
Sanoivat että jos tilaan K30 betonia nopeasti kovettuvana niin suhteutus ja tavara on samaa kuin K40 normaalisti kovettuvana. Sementtinä ne käyttävät molemmissa tuota samaa rapid sementtiä. Onko tämä yleensäkin näin, että nopeasti kovettuvat betonit tehdään isommalla sementtimäärällä ja loppulujuus on isompi kuin tilattu?
Miksi tehtaalla on sanottu ettei ole nopeasti, tai ainaskin nopeammin kovettuvaa betonia jos on käytetty kyseistä sementtiä??
Mutta ei kannata liikaa tuijottaa juuri käytettyä semenntiä sillä jos otetaan vaikka eniten käytetty antura kama eli K30 16 S3 ja käytetään suhteitusohjelmaa niin saadaan eri sementtimäärä molemmille sementeille, yleiselle ja rapidille. Rapidia menee 4kg vähemmän ja kuitenkin saavutetaan sama lujuus kuitenkin samalla vesimäärällä kuin yleisellä sementillä…
Luulempa ettei betoniasemalla ole ollut kaverilla tietoa sillä ei tosiaankaan käytetä nopeasti kovettuvassa K30:ssa nelikymppisen reseptiä jos ei sitten puhuta NP eli nopeasti päällystettävistä betoneista, mutta sielläkin käytetään huokostimia, eli lisätään ilmaa jolla saadaan pienennettyä veden ja sementin suhdetta…
Betoni on todella monimutkainen ja sitä ei moni tiedä ja siksi puhutaan usein esim semennilattioista yms…
En itsekkään ole kaikkitietävä, mutta tiedän mitä vaatia jos tilaisin betonia =D
Eniten on talviaikaan kiinnitettävä huomiota betoninlämpötilaan ettei betoni pääse jäätymään! Ja suosittelen myös juuri rapid sementtiä
Jotkut betoniasemat käyttävät vain rapid-sementtiä.
Kun tilataan normaalia betonia( tehdään yleensä portland sementistä)betoniasema sekoittaa betoniin jotakin lisäainetta( esim. masuuni kuonaa) tällä saadaan betonin sitoutumis aika muutettua rapidin 7 vrk:sta yleisementin 28 vrk:een.Betoniin lisätään myös monia muita lisäaineita muuttamaan betonin ominaisuuksia.
Masuunikuona ei ole betonin lisäaine. Masuunikuonaa käytetään sulfaatin kestävässä betonissa. Normaalisti sitä ei OK-rakentajille myydä. Huokostinta käytetään betonin säänkestävyyden parantamiseksi (pakkasen kestävyyttä parantamaan) ei vesisementtisuhteen takia. Vesisementtisuhdetta voidaan parantaa notkistimien avulla. Jos tilaat K30-betonia ei lujuus ole 30 MN/m2 vaan jotain muuta eli noin K-35:n paikkeilla: Betonin puristuslujuudessa on aina jonkin verran hajontaa, joten keskiarvolujuus pitää olla tietyllä tasolla, jotta betoniperhelujuus pysyy tietyissä rajoissa.
Tilaaja maksaa kuitenkin K-30 luokan mukaan. Betonitehdas takaa, että lujuus pysyy sille astetuissa rajoissa. Mitä se haittaa jos tulee lujempaa betonia.