Reunavahvistettu laatta autokatokselle/varastolle. Lähinnä kiinnostaa tuon EPS 50:n ja hakojen(suunniteltu 8mm k 400) asennusyksityiskohdat. Eikös halkaisun läpimenevä haka pidä olla RST ? Onko paras tehdä ensin halkaisua ympäröivä haan osuus(siis ylä ja alarautoja yhdistävä lenkki) esim tuolla 8 mm:llä ja sitten tehdä haan "lävistys" esim 4 tai 5 mm:llä ? Em hakojen osuudet sitten sidotaan kiinni. Mites tuo halkaisun alapään sidonta ?
Tarvinneeko olla RST.... siellähän ne on kuin herran kukkarossa
Näin olen ymmärtänyt (määräykset muuttuu ! en kylläkään tiedä kuinka tarkkoja rakennetarkastajat ovat asian suhteen...). Samoin pitäis olla tartunnat laatan päälle tulevalle puualajuoksullekin, koska siinä rauta tekemisessä muun kuin betonin eli ilman kanssa. Eihän tässä tuon RST:n hintavaikutus suuri ole, kysehän on vain pätkistä.
Lähinnä minua askarruttaa tuo työtekniikka, onko se oikein ?
Onhan tuo RST mainittu mm tämän sivuston ko rakenneleikkauksissa juuri tuon halkaisun kohilla...
Tuolla kysy/vastaa palstalla tuli vastaus että haan pitää olla yhtenäinen koko anturan ympäri.
Ajattelin vaan että teknisesti ehkä helpompi tehdä ensin haan runko(k 400) sillä 8 mm:llä, johon helppo ripustella niitä ylärautoja(10mm 3 kpl) ja alaraudat(12 mm 3 kpl) ja sitten lopuksi laittaa se halkaisu eriste(50 mm uretaani,esim EPS 50) sinne ylärautojen väliin. Ja sitten vasta tulee tuo yhtenäinen rakenne haalle, eli sidotaan haka yläpuolelta tuolla rosterilla joka lävistää halkaisueristeen. Tässä tulis mieleen käyttää esim lankamaista 4 mm vahvuista rosteria jota kätevä taivutella käsin sinne haan ympärille niin paljon kuin yhtenäinen haan rakenne vaatii(olisko 300mm jatkoksi tarpeeksi ?) Jos vaaditaan sama vahvuus kuin haan varsinaisella rungolla eli tuo 8 mm, niin laitetaanko 2 kpl 4mm lankoja/haka > luulis tämän riittävän... Lankojen päihin pitää vissiin taivuttaa lenkit, koska rakenne sileää ?? Lopuksi vielä halkaisu tuettava joillain välikkeillä jotta pysyy sivusuunnassa paikoillaan ?
Hakisin vielä kokemuksia / mielipiteitä tuon rst-osuuden tekemisestä halkaisun kohdalla!
Eli tuote on nimeltään kauppalanka hehkutettu 4 mm, 5 kg:n vyyhdellä, pituus 50m, hinta n. 17 euroa / vyyhti. Tällä tuntuis olevan kätevää tehdä tuo vaadittu rst-osuus. Eli kun hakasen "runko-osuus" 8 mm (mustalla teräksellä), niin laitan 2 kpl 4mm:n lankaa halkaisun läpi ja homma valmis.
Kertokaa kokemuksia / mielipiteitä !
omatarvetekijä hyvä! nyt sinulla on puurot ja vellit pahasti sekaisin.
"esim EPS 50" ei ole uretaania vaan kaukana siitä.
Mitään ei lävistetä halkaisueristelevyn läpi.
rst:tä kannattaa käyttää vain rakennuksilla vihkisormuksissa ja ehkä muussa, mutta ei sokkelin halkaisussa ainakaan, vaan korkeintaan kukkalankaa betoniterästen ohella.
Otapa ammattilainen neuvomaan, sillä tuntuu siis olevan "hajutkin" hukassa.
Joo, toi EPS 50 ei tietenkään ole uretaania vaan styroxia, mutta se ei tämän kyselyn asiaa muuta.
Laitan halkaisuun 50mm uretaania (Finnfoam tms). Mutta eikös tuo kuoreksi jäävä (siis tuon halkaisueristeen ja ulkoilman välinen, tässätapauksessa 125 mm) betoniosuus pidä sitoa yhtenäisellä hakasella ....
Onhan tuo rst-osuus mainittu tämän foorumin leikkauskuvissakin aika selkeästi. Rst:tä pitäisi käyttää kun teräs tekemisissä muun kuin betonin esim ilman kanssa, sanoo nykyohjeet, tartunnat puuseinän alajuoksulle on toinen esimerkki.
Tietysti jos puhuttais kuvan äärellä, olis ehkä helpompaa.
Kiitos kovasti kommentista, Monta ja kerro ihmeessä jos ymmärsin edelleen väärin!
omatarvetekijä hyvä!
"Finnfoam tms" ei ole myöskään uretaania, mutta "lähempänä" kuitenkin uretaania kuin rytöksi (styrox). Se on samaa ainetta rytöksin kanssa, mutta paremmin tehty.
Pistä googeliin hakusana soklex, josta löytyy alla oleva kohta ja klikkaa otsikkoa. Katso sitä ja korvaa siinä se ulko ja sisärytöksi laudoituksella, niin näet siitä esim raudoitustapaa. Ne betonikerroksen halkaisunosalta yleensä kannattaa pitää eri rakenteina, mutta siellä alaosassa ne yhtyvät myös terästyksin eli se muistuttaa U-kirjainta betonin ja terästyksenkin osalta (mutta valitettavasti ei aina)
Selostuksestasi ei kylläkään tarkkaan ottaen selviä sokkelisi ja sen hakkaisu, mutta olisiko tuiosta alla olevasta apua. Siis halkaisuun käytä nimenomaan uretaanilevyä ja ei siis finnfoamia ja muuta rytöks....
[PDF]
SOKLEX-VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET
Tiedostomuoto: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versio
jatkosteräkset jo asennetun Soklex -valmismuotin hakojen sisäpuolelle. ... ennen Soklex -valmismuottien asentamista tai kiinnitetään esimerkiksi ...
www.rakentaja.fi/pdf/soklex/asennus_%20kasittelyohje_2005.pdf - Samankaltaisia sivuja
[ Lisää tuloksia kohteesta www.rakentaja.fi ]
Sorry katsoin veilä alkuperäistä kysymystäsi, josta selvisi, että se onkin reunavahvistettu laatta, jolloin siinä aivan yläosassa hakasilla yhdistetään usein (ei aina) se ulkopuolen betoni siihen laattaan, jolloin eristeen (aivan yläosaan) tehdään kolo, jolla kohtaa teäs ylittää eristeen. Se kolo on niin suuri, että terästä ympäröi noin 3-5cm suojabetoni siis myös sen eristeen yläosassa eli teräksen alapuolella. Teräkset sidotaan "kukkalangalla" eli sidelangalla.
Vielä täsmennyksenä, että se halkaisueristeen ylittävä teräs on eristeen kohdalla "betonisylinterissä". Siis betoni
ei ylitä "kauttaaltaan eli yhtenäisenä laattana eristettä.