Työsuunnitelma taloprojektille?

Olen aloittelemassa taloprojektia enkä ymmärrä rakentamisesta juuri mitään. Tarkoitus on käytännössä rakennuttaa pytinki 100%:sti ulkopuolisilla. Insinöörinä haluaisin tehdä suht kattavan työsuunnitelman jonka avulla voisi aluksi hahmottaa hankkeen budjettia ja projektin aikana seurata toteutumaa.

Olisiko jollain kattavaa listaa taloprojektin eri vaiheista? Yritin googlellakin tällaista löytää, mutta vielä ainakaan ei tärpännyt. Ymmärrän toki, että jokainen projekti on erilainen, mutta luulisin, että tietyt yhteiset nimittäjät on löydettävissä... Lähipiiristä löytyy kyllä sitten apuja eri vaiheiden kustannusarvioiden tekemiseen, mutta kattava lähtökohta olisi mukava saada.

Kiitos kaikista vinkeistä / jeesistä!

Missä vaiheessa projekti on nyt, vai ollaanko vielä siellä haavemaailmassa? Eli onko jotain jo sunniteltu?

Tosta vasemmaltahan löytyy apuja (suunnittelu ja aloitus).

itse suurinpiirtein samassa vaiheessa...
tontti on ja intoo, mutta tällähetkellä vasta kartoitettu materiaalien hintoja, lupa-asioita, liittymiä ym.

täällä sivustolla lähdimme liikenteeseen tuolta jo aiemmin viitatusta suunnittelu ja aloitus osiosta-hankkeen hallinta - rakennusaikataulu... antoi itsellekin sitä insinöörimäistä otetta;)...


tsemppiä vaan!!!

missäs päin sitä ruvetaan paukuttelemaan?
itsellä tarkoitus pykätä pirkanmaalle ensin talli, eli harjoitella rakentamista ja ensi vuonna sitten ehkä jo se talokin...

Tontti on hankittu (päijät-häme) ja ajatus on, että kesän, syksyn ja talven mittaan tekee suunnitelmat ja päätökset ja sitten ens keväänä aloittaisi projektin.

Tein jo viime kesänä hieman esiselvittelyä ja kävin jututtamassa talotehtaiden edustajia joten sain hieman käsitystä minkälaisia rakennusvaihtoehtoja käytännössä on. Tällä hetkellä näyttää siltä, että piirrätytetään arkkitehdillä mieleinen tönö ja kilpailutetaan talotehtaat niiden perusteella. Onko jotain kommentteja mitä tällaisessa lähestymistavassa olisi hyvä huomioida?

Olin katsovinani tuon suunnittelu ja aloitus osion jo, mutta pitääpä kahlata se huolellisemmin läpi.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että piirrätytetään arkkitehdillä mieleinen tönö ja kilpailutetaan talotehtaat niiden perusteella. Onko jotain kommentteja mitä tällaisessa lähestymistavassa olisi hyvä huomioida?"

Huomioi rahatilanne, jos päästät arkkitehdin piirtämään mieleisensä tai mieleisenne (=kaksi eri asiaa) tönö. Hyvällä ja maanläheisellä arkkitehdilla voitte tosin säästää ns hukkaneliöissä. Mutta onko hyvä ja maanläheinen arkkitehti samaa sarjaa kuin viisas insinööri, rehellinen myyntimies ja joulupukki - taruolentoja kaikki.

"Onko jotain kommentteja mitä tällaisessa lähestymistavassa olisi hyvä huomioida?"

On! Tee ite pitkästä pätkien!

Onpahan taas Monta:n komentit paikallaan. “Tee ite pitkästä pätkien!”

Kaverihan sano, ettei tiedä juuri mitään rakentamisesta. Ilmeisesti tuolla viestien määrällä nimimerkin alla on vaan merkitystä Monta:lle, koska viestien taso ei juuri pääse ikään yllättämään.

JN#29: Ennen arkkitehdin puheille ryntäämistä kannattaa tilata kaikki saatavat talokirjat ja kahlata ne läpi puolison kanssa. Niistä hahmottaa sen mitä on hakemassa. Tässä säästää arkkitehdin palkkion, jos löytää mieleisen tai lähes mieleisen ratkaisun. Talokirjojen pohjakuvia voi helposti “sutata” + muokata ja niillä kuvilla vaan rohkeasti kilpailijaltakin ottamaan tarjousta. Tällä vaihtoehdolla säästät tuntuvasti ja talotehtaan piirtävät kuvat valmiiksi.



Toinen vaihtoehto on oikeasti sen oman arkkitehdin käyttö, jos oikeasti haluat monimuotoisen ja talokirjoista selkeästi poikkeavan talon. Tällöin budjettikin on toinen, sillä upeat arkkitehdin suunnittelemat talot ovat yleensä monimuotoisia ja rakentaessa monimuotoisuus on aina kalliimpaa kuin “laatikkotalon” tekeminen.



Itse teimme puurunkoisen talon melkein talokirjojen pohjakuvien mukaan ja ostaen vielä kilpailijalta. Jos nyt tekisin toisen talon puurunkoisena, niin samalla periaatteella toimisin. Jos tekisin kivitalon, niin sitten käyttäisin arkkitehtia.

Taloprojekti maksaa paikasta ja koosta riippuen 200.000- jotakin…

Tuntuu välillä ihmeelliseltä,että tinkiminen aloitetaan aina väärästä päästä,eli suunnittelusta. Kun “suunnittelu” on sitten itse hoidettu aloitetaan tinkiminen vastaavan palkkiosta jne… Tässä on taas se,ettei hahmoteta kokonaisuutta ja tietysti tonnit on helpompi käsittää kuin esim 50.000, samahan se on politikoillakin!!Jos haluaa pakettitalon joka ei välttämättä sovi edes tontille, niin siitä vaan. Ja naapurihan rakensi juuri omansa,siltähän saa ne parhaat neuvot…

Kiitos kommenteista.

Talokirjoja on kilokaupalla tossa sohvan vieressä ja niiden parissa ollaan vaimon kanssa vietetty paljon aikaa. Meillä alkaa olemaan suht hyvä käsitys talon luonteesta.

Talosta on käytännössä tulossa "laatikko"... Arkkitehdin käyttö ei siis liity siihen, että haluaisimme "monimuotoisen arkkitehtuurin" vaan siihen, että kaavamääräykset asettaa tiettyjä haasteita. Talokirjoista ei löydy meile suoraan mallia vaan haluaisimme arkkitehdin apua "tuunaamaan" talokirjan mallin tontille sopivaksi. Isoimpana haasteena on ehkä se, että päädyissä ei voi käytännössä olla ikkunoita ollenkaan, joten siinä voisi ammattilainen auttaa miten tilat ja ikkunat järjestää optimaalisesti.

HTT: Kenen vastaukseen / mihin asiaan viittaat kommentillasi?

Sitten vielä paluu alkuperäiseen aiheeseen :) Tuolta "Suunnittelu ja aloitus"-osiosta löytyy tuo rakennusaikataulu mikä on nyt lähinnä sitä mitä kaipailen. Se on hyvä korkeantason lista vaiheista. Löytyykö mistään listaa joista noita olisi viety vielä astetta pitemmälle... esim. mitä vaiheita perustusten tekemiseen liittyy?

Entä voiko joku suositella jotain hyviä kirjoja / oppaita (house building for dummies) josta voisi tutustua taloprojektin eri vaiheisiin + sanastoon?

 

Yleensä viittasin vastauksiin,joista saa käsityksen “talopakettisuunnittelun” olevan ilmaista ja arkkitehdin käyttämisen älyttömän kallista.Kaikissa talopaketeissa on hinnassa mukana mm arkkitehdin suunnittelu, ei se ilmaista ole missään.

Tuohon JN#29n tekstiin voi jopa samaistua…

Meillä tarkoitus käyttää suunnittelijaa/arkkitehtiä juurikin tuolla tavalla.

Olen itse piirrellyt(cad) useampiakin kuvia joita tarkoitus asiantuntijan kanssa muokata. Tähän on päädytty juurikin sen vuoksi, ettei mieleistämme pohjaa vain yksinkertaisesti ole löytynyt suoraan talopakettifirmojen kuvista. Viimeisen vuoden aikana on käyty useampiakin pohjia tuonne pelikentille piirtelemässä koululaisten ihmetykseksi…

ja siihen kysymykseen…

Löysin kirjastostamme mm. seuraavat opukset, joista ainakin meille on ollut apua
…tietty on tullut samalla kahlattua rakennusaiheiset lehdet parin vuoden ajalta aika tarkkaan.

Talonrakentajan käsikirja 5 ___________Omakotitalo rakennushankkeena
Rakennustieto _____________________Asuintilojen suunnittelu
Talonrakentajan ammattipiirustus (Huhtiniemi)
Harkkorakentaminen _________Kevytsoraharkot, suunnittelu ja rakentaminen

ME tehtiin talli ja talo. Melko nykyaikaisella tekniikalla pitkästä.

Tontti melkeen ilmanen ja kyllä se loppusumma on lähes 300 000 kun pihat on valmiit… Siis vaikka ei ole palkollisia ollu muuta kun sähkö ja putki miehet ja lattiavalu-heppu joka sekin oli tuttu.

En tiä mihin on rahat menny…

Millainen palatsi teillä oikein on, jos rahaa on mennyt 300k euroa? Eikä mukana ole edes talotehtaan provikkaa ja timpurin hintaa.