Näilläkin palstoilla on käyty kovasti keskustelua aiheesta lattialämmitysjärjestelmä, vesikiertoinen vai sähköllä toimiva.
Kiinnostava aihe. Ruotsissa revitään tällä hetkellä lattioita auki ja poistetaan kaikki sähköiset lattialämmitykset sillä niitä pidetään energiatuhlureina. Uusiin rakennuksiin ei asenneta sähkökäyttöisiä, jos on kyse yli kahden neliön tilasta.
Useinhan ilmiöt näkyvät Ruotsissa ensin. Tosin siellähän on erilainen energiapolitiikka, mutta yleisesti puhutaan että sähkön hinta saattaisi jopa kolminkertaistua. Täällä on toki tehty erilaisia päätöksiä, ydinvoimalat kun ovat.
Olen remppaamassa taloani. Tuttavani Ruotsissa, jotka ovat rakennusalan ammattilaisia suosittelevat, että pitäisi vaihtaa vesikiertoiseen lämmitykseen.
Tässä speksit:
- Remppaan vVuonna 91 rakennettu asunto kahdessa kerroksessa. Alakerrassa (65 m2) kosteatilaa n. 30 m2.
- Alakerta on kikkaillen rakennettuja lisäneliöitä joita pääkaupungissa harrastetaan. Pienet ikkunat, kylmät lattiat, osittain maan alla. Eipä siellä paljoa viihdytä, kulkevat nimellä askarteluhuone ja takkahuone.
- Sähkölämmitys pattereilla. Kosteatiloissa sähkölattialämmitys.
- Lämminvesi varaajasta (Kaukoran Jäspi VLM-300 S), jota ei kai voi käyttää lattialämmitysveden lämmittämisen.
Kustannuksia tulisi roimasti. Sopiva lämminvesivaraaja (noin 3500 - 4000 euroa). Ja lämmityselementtien asentaminen lattian päälle (n. 25-35 euroa per neliö) plus itse härveleiden hinta (saman verran). Kokonaiskustannukset siis jopa 50 euroa per neliö + varaaja. Kun kyse on 60 neliön tilasta, alkaa hinta olla aika hulppea. Hirvittää että onkohan se oikeasti sen väärtti. Jollain kosteatilat pitää lämmittää. Vaihtoehtoja on vaan sähkö ja vesi.
Mitäs sanovat täkäläiset asiantuntijat tähän problematiikkaani?