Olen huomannut, että pohjakerroksessa yhdessä huoneessa "vetää" parissa nurkassa (L:n muotoinen huone) eli puhaltaa hiukan ilmaa nurkissa, joissa sisäkulman "akusto" on talon elämisen vuoksi auennut. Eniten vetoa tuntuu jalkalistan ja parketin pienen raon kohdalla. Ilma tuntuu selvästi tulevan enemmänkin lattian ja seinän kulmasta kuin seinien kulmasta. Huoneessa on lämpömittarin mukaan sama lämpötila kuin viereisissä huoneissa, mutta tuntuu kuitenkin kylmemmältä ja sen takia noita vetopaikkoja aloinkin etsiä. Ulkoseinät on talotehtaan (Vaaja) pystyttämät. Pohja on paikalla valettu maanvarainen laatta.
Mikähän tohon on syynä? Sille ei varmaan enää tässä vaiheessa kummempaa voi tehdä kuin laittaa uudet akustot nurkkaan ja ehkä irrottaa jalkalistat ja tukkia sellaset paikat joista vetää mutta syy kuitenkin hiukan mietityttää silti..
ilmastointi säädetty päin persuksia??? jos on älyttömät alipaineet alkaa väkisinkin vetää korvausilmaa jostain rakosesta
No, kuinka paljon on älytön alipaine?
jos poistoilmaa puhalletaan pihalle yli 10% enemmän mitä tuloilmaa otetaan sisään…
Ilmavuoto ulkovaipassa on aina rakenteellinen vika. Yleensä vuotoa esiintyy ulkonurkissa ja sokkelin ja ulkoseinän rajakohdassa. Kylmyyden rakenteissa aiheuttaa kylmä ulkoilma. Kun se saadaan tukittua lämpenee rakenne. Lattian ja seinän rajakohdan voi tiivistää polyuretaanikitillä tai muulla vastaavalla. Ulkonurkkien kohdalla voi tulla kyseeseen rakenteen aukaisu ennekuin korjaustapa selviää. Jos vuotoa on seinän yläosassa eli katon ja yläpohjan rajakohdassa, esiintyy vuotoa yleensä kattokannattajien kohdalla, eli höyrysulku on rikki tai tiivistetty huonosti yms…
Ongelma ei yleensä ole ilmanvaihdon liiallisesta alipaineesta vaan rakenteen tiiveyden puutteesta.
Ja harvoin on niin hyvin osattu talkoovoimin se mökki tiivistää että moista vuotoa ei jostain nurkasta esiintyisi, ylitehokas ilmanvaihto tuo nämä ongelmakohdat esille, helpoimmillaan voi “korjaantua” ilmastoinnin säädöllä jos ne sattuu olemaan päin persuksia.
Ei se korjaannu ilmavaihdon säädöllä, koska iv:n pitää kuitenkin olla alipaineinen. Jos alipaine on tolkuton, toki ilmavuoto pienenee säädöllä, mutta korvausilma on johdettava hallitusti muualta, eikä rakenteiden kautta.
Jalkalistat pois, tarkistus ja kittaus. Miten korvausilman saanti on hoidettu? Jos ei ole kunnollisia korvausilmaventtiileitä laita ihmeessä.
vedosta puheenollen, miten sitten tiivistetään hirsitalon lattianrajat, kun ei ole uretaania käytetty muuallakaan, pellavaa ja sen sellasta vaan…
"…pellavaa ja sen sellasta vaan…" ja sitten vaan homehtumaan!
Ilmanvaihto on säädetty ok (olin mukana koneellisen tulon ja poiston virtausmittauksissa) enkä ole säätöihin koskenut sen jälkeen. Pitäähän sitä tosiaan vähän alipainetta olla, sen huomaa esim. parvekkeen ovessa, josta vielä puuttuu lukkonuppi, kun ottaa reiässä olevan “tupon” pois.
Irroittelen jalkalistan ja tukin mitä näkyy, saapi riittää. Vastauksista mielestäni todennäköisin vaihtoehto on höyrynsulun tiiveys, siinä on kyllä x^2 paikkaa mistä ilma reilusti kulkee, näin asennuksia hiukan katselleena. Ajattelin lähinnä silloin, että parempi että vuotaa tuhannesta raosta tasaisesti ympäri kämppää kuin muutamasta, jotka kuitenkin väkisin olisivat jääneet ja joissa sitten kulkeva ilmamäärä olisi mahdollisesti valtava… Kiitokset vastauksista.
P.S. Ja ehkä takan toiminnassa huomaisi sen ns. “liiallisen” alipaineen, nyt se jaksaa vetää ihan hyvin ilman takkakytkintä / iv-koneen säätöä.