110-vuotiaan mökin lattia

Lähemmäs 110-vuotiaasta mökistäni tarttuu vaatteisiin mullan hajua. Sitä ei huomaa siellä ollessa, mutta kaikki tekstiilit menevät kyllä pesuun mökkireissun jälkeen. Mökki on hirsirunkoinen, puolitoistakerroksinen ja sähköllä lämpiävä. Lämmintä pinta-alaa on alakerrassa noin 45 m2. Yläkerta on vilpoinen.

Mökki on kuivalla paikalla ja luonnonkiviperustusten välistä katsottaessa pohjaan kaikki näyttää kuivalle. Pohjalla on tosin multaa/humusta ja haju on täysin sama. Kaverini mökissä oli sama ongelma, joka ratkesi lattian purkamisella (rakenteet olivat täysin terveet) ja mullan poistamisella. Multa oli ajan saatossa noussut lähes rakenteisiin kiinni, kuten myös minulla. Itselläni se tarkoittaisi samalla aika isoa remonttia ja saan kyllä muutenkin ajan ja rahan kulumaan omakotitaloon. Haluan kuitenkin pitää tämän mökin kunnossa ja olen valmis isompiinkin remontteihin, jos pakko on. Nyt etsin vaan aidan matalinta kohtaa.

Löytyyköhän mistään imureita, joilla talon alustan voisi perustusten raoista imeä puuhtaaksi mullasta ilman lattian rikommista? Pohjassa on tilaa vain 20-50cm, joten sinne ei ihminen mahdu.

Suunnitelma A (aidan matalin kohta):

* parannan ilmanvaihtoa (+ilmalämpöpumppu)

* kaikkien pintojen käsittely (lattian lakkaus, seinähirsien petsaus ja katon maalaus)

* pohjan imurointi jos mahdollista

Suunnitelma B

* kaikki lattiat pois alakerrasta (50m2) ja pohjan siivous mullasta --> sepeliä tilalle

* pohjalle myrkyllinen tuulensuojalevy (hiiriä vastaan) tai vastaava kosteutta kestävä materiaali

* päälle noin 200 mm jotain kosteutta kestävää eristettä

* muovi/tervapaperi

* lattialaudat + lakka

Tässä siis tämän hetkisiä vaihtoehtoja. Löytyisköhän keneltäkään asiaan neuvoja ja miksei kustannusarvioitakin todelliselle amatöörille? Kannattaisikohan ottaa joku ammattilainen paikalle arvioimaan tilannetta ja mistä heitä löytää? Arvion teko voi olla hieman hankalaa, koska hajua ei tunne vasta kuin jälkeenpäin ja mökki on muuten siistissä kunnossa.

Pistäpä pieni imuri työntämään ilmaa sieltä pohjasta pihalle eli silloin ilmankierto muuttuu päin vastaiseksi. niin ja muutkin reiät on oltava kunnossa siellä alla.

Tervehdys,

Yksi mahdollisuuus tosiaan on myös imurin käyttö mullan tyhjennyksessä. Suurtehoimureita tarjoavia yrityksiä löytyy ainakin Uudeltamaalta, miksei muualtakin. Googlaa vaikka hakusanalla suurtehoimurointi, niin varmaankin löydät yrityksen, joka pystyy ongelmasi hoitamaan

 

Jos haluaa pidemmänpäälle toimivan ratkaisun niin lattiat olisi nostettava ylös, se ei vielä ole sinällään iso homma jos etenee huone kerrallaan, sieltä pojalta olisikin saatava kaikki multa pois ja vähän enempikin, suodatinkangas alle ja karkeaa sepeliä päälle, kuitenkin huolehdittava siitä että sadevedet eivät valu rakennuksen alle vaan rakennuksesta poispäin, lattia koolaukset kuntoon ja huolellinen eristys, pintaan lankkulattiat niin hyvä tulee.



Tuohon taisteluun sopivat aseiksi vaikka aluksi sorkkarauta tasakärkinen lapio, rautaharava jolla on hyvä haravoida multaa.



Olikohan siellä lattiassa purueristys?

Lattia on vaihdettu noin vuonna 1970. Tietääkseni rakenne alhaalta ylöspäin on: tuulensuojalevy/lauta, villa, tervapaperi ja lattialauta. Purua siellä ei ole, mutta noista edellistä ei ole täyttä varmuutta. Sen puolesta olisi ihan kiva tietääkin, että onko villaa 50 mm vai 200 mm tai jotain muuta.

"Yksi mahdollisuuus tosiaan on myös imurin käyttö mullan tyhjennyksessä. "

Se on yksi ja sama mitä teet. Se haitta on ja pysyy (valitettavasti) ennen kuin saat ilmankierron toiseen suuntaan, sekin on paha asia, mutta saatpahan jälkihajut pois.

Voisihan tuollainen ongelma esiintyä vaikka saaressa jossa ei olisi sähköä käyttämään puhaltimia, mitenkä se “toiseensuuntaan” ilmankierto sitten toteutetaan? unohtakaa puhaltimet ei niistä oikeasti ole apuja, lattiat auki pohjan “siivous” multa pois sora tilalle, tuuletushan siellä kai toimii kun on harva sokkeli? alusta pitää saada kuivaksi.

Tuntuu vähän siltä, että kun en todellisuudessa tiedä, onko lattian rakenteissa jotain "mätää", niin kaipa se pitää avata. Imurointikin taitaa olla aika hankalaa perustuksen pienistä koloista. Mutta mitäpä sitten, kun lattiat on revitty pois ja multa on poistettu? Minkälaista rakennetta ja materiaaleja suosittelette? Amatööri tekisi näin:

1.suodatinkangas
2.sepeli (kuinka paksusti??)
3 ilmatila noin 50 cm (enempää ei mahdu, koska perustus on maasta n 50cm)
4. levy (kosteuden kestävä eikä hiirten suosikki)
5. reilusti villaa, jossa hiiret eivät viihdy
6. muovi/tervapaperi
7. lattialaudat

Lattian rungosta ei ole tietoa, mutta luulen että siellä menee hirsiä harvakseltaan ja sen päällä pitää olla koolaus. Toivottavasti nykyinen olisi käyttökelpoinen, sillä lattia on nyt suora.

Alakerran sisätiloissa on vain yksi tuloilman aukko ja yksi poisto. Näitä ajattelin lisätä kammarin puolelle yhden kumpaakin. Ja kun budjetti sallii, laitan sinne myös ilmalämpöpumpun.

Onko ehdottamani rakenne ok? Mitähän sellainen rakenne voisi mutu-tuntumalta maksaa?

Kokeile ensin pieni puhallin alapohjaan reikään, josta nostat ilmat viemäriputkella yli lumirajan ja yläpäähän kulma yli 90 astetta. Eikä maksa paljon.

PS! nimim. kokemusta on! Saathan sinä tehdä ehdottomasi hommankin, mutta kun se hajuongelma ei valitettavasti poistu.

Mökissäni myös on sama ongelma , eli on hirsimökki ja lattian alta tulee maan hajua sisätiloihin. Ajattelin purkaa vanhat rossipohjat pois ja laittaa tilalle maavaraisen alapohjan. Maatavasten ensin suodatinkangas ja sen päälle karkea murske. ulkoseinän vierille 100 mm salaojaputket murskeen yläpintaan. Murskeen päälle vielä suodatinkangas ja sen päälle tasaussoraa,sitten eristelevyt(eps) tiivistyspaperi, vanerilevyt ja lattiaksi ponttilauta.

Terve.

Mulla on vanha mökki ja ongelma sama: vanhan mökin haju on pysyvä.

Ainoa konsti, jolla tämän saisi pois on, on vanha purkaminen kokonaan - niinpä olen päätynyt siihen, että mökillä on omat vaatteet ja muualla omat. Hajuun oma nenä tottuu nopsaan mökille tulon jälkeen, joten itseä se ei häiritse. Mutta kaupunkivaatteet säilytän autossa aina. Elämä vain on tällaista - siihen lopputulokseen olen päätynyt…

Hyvä jp-väkäri

Onko mökkisi lattia näin? Jos on, niin mietippä miten rakenne toimii talvella. Silloin kun mökin sisällä on pakkasta tai vaikka +5-astetta lämmintä?


Projekti on edennyt hitaasti, mutta syitä hajuun on löytynyt ja joitain myös eliminoitukin jo. Keittiön taakse oli laitettu muovipinnoitettu kovalevy, jonka takana oli hiiren pesä. Haju oli aivan uskomaton ja hiiren papanoita löytyi keittiökalusteiden sokkeleiden alta uskomattomat määrät. Sen jälkeen purin tuvassa olleet puolipanelit, joiden takaa löytyi ikivanhat tapetit, jotka haisivat myös aivan hirveälle. Tuon jälkeen hajut alkoivat olla jo hieman lievempiä. Nyt lattiat on purettu pääosin. Lattialautojen alla oli muovitettu paperi (virhe), sen alla 150 lasivillaa, tervapaperi ja laudoitus. Onneksi juoksut ovat täysin terveet, mutta seinähirsiä vasten käännetty muovipaperi on pehmentänyt hieman pinnasta alinta hirttä. Lasivilla oli näemmä toiminut koko kylän myyrien ja hiirien asuinpaikkana.

Yhden ikkunan alla on hirressä 20 cm x 20 cm kokoinen homeläikkä pinnassa.

Näin ajattelin jatkaa hommaa:

* Homeläikän poisto myrkyillä ja ikkunan pokien eristeiden vaihto ja ongelman etsintä. (mistä kosteus tulee)

* alimman hirren pehmeiden kohtien poisto ja parin alemman hirren käsittely puunsuojalla

* pohjasta ylimääräinen maa pois ja ilman vaihdon parantelu alapohjassa ja luultavasti laitan tiheä silmäisen teräsverkon sokkeliin ympärille metsämyyrien kiusaksi. Tuskin siitä mitään apua on, mutta pitää ainakin minkit ja näädät pois.

* uusi lattia: tuulensuojalevy, selluvillaa noin 150 mm, tervapaperi ja pontatut lattialaudat.

Mitäs fiksummat tähän sanoo?