Olemme ostamassa tällaista taloa ja siihen pitäisi pesuhuone ja sauna tehdä uusiksi. Kaakelit ovat joskus jo vaihdettuja n. 1988. Kylppärissä ei ole vesieristettä, siellä selvästi haisee tunkkaiselle. Talossa on ns. kaksoislaattapohja, jossa eristeenä lastuvillaa. Viemärit, myös kylppärissä ovat valurautaa, kaivo myös.
Suunnitelmissa on vaihtaa valurautakaivo muoviseen, vetää uudet käyttövesiputket ja kylppäriin vesieriste ja uudet laatoitukset kaikkineen. Nyt vaan, kun on miettinyt asiaa, jos tuossa kaivon vaihdossa huomaa, kun piikkaa lattian auki, että eriste betonilaattojen välissä on märkää/homeessa, niin tarvii sitten koko lattia piikata auki? Onko tällaisessa nyt sitten asbestivaaraa? Mistä tuo tunkkainen haju voi tulla, kun viemäri se ei ole? Mikä on oikeaoppinen lattian paikkaus, jos pelkällä kaivon vaihdolla selviäisi?
Kannattaako ryhtyä koko hommaan (talon osto)? Jos kosteus on kylppäristä levinnyt ulkoseinärakenteeseen jo mahdollisesti, ehkä myös väliseinään keittiöön päin?
Jos kerran “haju ei tule viemäristä” niin mitenkä siitä sitten “pelkällä kaivon vaihdolla selviäisi”? Ei muuta kun uutta kohdetta etsimään…!
Niin tuo kaivo on tarkoitus vaihtaa “varmuuden vuoksi”, kun on ruosteinen ja kaivoon pitäisi saada korokerenkaaseen pesukoneen poistoletkukin kiinni.
On kyllä tarkoitus vaihtaa myös seinälevyt kylppäriin ja katsoa myös koolaukset. Saunasta menee panelit myös uusiksi ja samalla katsotaan foliot, missä kunnossa on.
Kuntotarkastus asuntoon tehtiin jo, siinä pintamittarilla ei nyt sitten näkynyt kosteutta, mutta hieman pelottaa, millä todennäköisyydellä tuo lattian eristevilla on höpöä.
Toisaalta jos on remonttiin henkisesti valmistautunut, ei muuta kuin tulta päin.
Sanoisin, että kun ostajaehdokas kokee tarpeelliseksi esittää tällä foorumilla kysymyksiä aiheesta, niin hänen kannattaa jättää kohde rauhaan. Kysymysten esittäminen on siis ehdottomasti positiivista, mutta tuon kohteen remontti edellyttää valmista asiantuntemusta.
Suosittelen helpomman kohteen katselua ihan vilpittömästi.
Niin kyllä tuo ihan asiantuntemuksella remontoidaankin ulkopuolisilla tahoilla, ei täältä saadun vastausten mukaan. Ainahan on helppo heittää, että etsi uusi kohde, mutta mistä sellaisen tietyn hintaylärajan omaavan löytää, missä ei mitään tehtävää olisi. Tarkoitus tässä oli kysellä, jos jollain olisi vastaavasta remontista jo kokemusta.
No eikös se “hintayläraja” muutu liukuvaksi kun tuollaisia remontteja suunnitellaan ? Usein käy niin ettei edes tarkkaan tiedä mihin pysähtyy, ennenkuin on paikat taas ummessa…! Kyllä täällä kokemusta varmaan on monellakin, mutta taas kerran yritän tolkuttaa että ne kosteus- ja mahdolliset homeongelmat on tapauskohtaisia, neuvotkin on oltava samaa luokkaa, ja niitä ei täällä useimmiten pystytä antamaan ! Senverran voin omista kokemuksistani sanoa, että on tapauksia, joissa aloitettua korjausta ei ole pystytty kunnolla viemään läpi, vaan on ajettu ammattilaiset pois, ja itse jatkettu korjausta riittämättömillä taidoilla ja räpelletty paikat “kuntoon” Tuloksena katastrofi… Vaikka hermot on kunnossa aloittaessa, niin ne voi mennä silloin kun huomaa, että nyt aukes pee…! Siis luotettavia laskelmia ja hintatarjouksia ainakin vaaditaan lisäksi; ja sitä ekonoomista “varausta”; mieluiten venyvästä nahkasta tehdyssä lompakossa…!
Niin hintaylärajassa on luonnollisesti huomioitu remonttiin menevät kustannukset. Eihän tässä ole ajateltukaan, että talon hinta on se hintayläraja ja remontit tulevat ilmaiseksi kuin taivaan lahja. Koska tiedossa on kuitenkin tuon kylppäriremontin tarve. Eikä tässä lähdetä taloa ostamaan tiettyyn hintaan ja ajatella, että remontin budjetti olkoon rajaton. Sen vuoksi tässä yritetään nyt kartoittaa tilannetta, jotta nähdään pysyyko remonttibudjetti kasassa.
Tuossa kysyin, onko asbestivaaraa olemassa ja mikä on oikeaoppinen tapa paikata lattia kaivon vaihdon jälkeen, mutta näihin ei ole vastattu. Ja kun kokemusta monella ko. hommasta on, niin millä todennäköisyydellä kosteus (kylppäristä) on levinnyt tuonne eristeisiin ja seiniin?
Tuollaisen talon alkaa saada nykyään tontin hinnalla.
Joo, kyllä se parempi olisi kun saisi heti ruveta asumaan; mitä nyt korkeintaan tapettia ja laminaattia ehkä vähän omaan makuun ensin muuttelisi…,kustannusriman korkeuskin olisi helpompi määritellä, ja noissa korjauksissa muija yleensä hoitaa sen suunnittelupuolen; tartte silläkään päätään vaivata…?
“Tuossa kysyin, että onko asbestivaaraa olemassa, ja mikä on oikeaoppinen tapa korjata lattia kaivon vaihdon jälkeen…” Vuonna 1988 oli asbestin käyttö vielä sallittua, niin että kyllä riski on olemassa, ja suurikin vielä, sitä voi olla vähän siellä sun täällä : laasteissa, tasoitteissa, putkieristeissä ja tiivisteissä, sähkökaapeleissa j.n.e. Siinäkin heti aikamoinen hässäkkä,kun kartoitetaan ja tutkitaan, ja sitten puretaan, ei ole halpaa sekään !Ja jos ei tiedetä, missä sitä on täytyy kaikki piikkaus sun muu pölistely tehdä kuin asbestin purku ! Ja kuten aikaisemmin mainitsin, en näe siinä pelkässä kaivon vaihdossa kumminkaan mitään järkeä, koska lattiat on kumminkin avattava, ja samalla myös vaihtaa nuo valurautaviemärit muovisiin !Todennäköisyysprosenttia en osaa arvioida, mutta kun kerran lattian alla tuoksahtelee, niin silloin ei ole kaikki kunnossa, ja se onkin sitten jo faktaa !
Tuo lattia on purettava kokonaan ja tehtävä uusi nykyoppien mukaan eristyksiä ja vesieristyksiä myöten!