Kenen vastuulla on tarkistaa kiertonopeuden suunta? Lvi- vai sähköasentajan vaiko kenties rakennusvalvojan?
Sähköasentajan on tarkistettava. Parastilanne, jos paikalla olisi Lvi ja sähköasentaja.
Käsittääkseni jos on kiinteä asennus niin sähköasentajan,jos on pistotulpallinen niin sen joka tulpan reikään lykkää.
Järkeä ja yhteistyötä tässäkin on ehkä paras käyttää. Monestihan näissä pumppukäytöissä ei päältäpäin edes näe miten päin kone pyörii ja pyörimissuunta määritellään "tuoton" tai muun vastaavan toiminnan perusteella ja silloin se putkimies on se asiantutija. Jos kysymys on pistorasialiitäntäisestä järjestelmästä niin sähkömies tietenkin testaa että asentamassaan pistorasiassa vaihejärjestys on oikea ja laitetoimittaja vastaa sen jälkeen toimittamansa laitteen oikeasta toiminnasta. Koekäyttö taitaa tässäkin tapauksessa kääntyä putkimiehen ammattialueelle kun eihän se sähkömies edes tiedä mihin suuntaan ne litkut milloinkin pitää liikkua. Tietenkin jos sähkömies ottaa käyttöön kiinteäliitäntäisen laitteen ja jättää sen käyntiin niin mielestäni hänen tulee huolehtia että latteen toiminta on tarkistettu toimittajan(usein putkiurakoitsija) toimesta jos on suunnissa epävarmuutta.
Kiitos nopeista vastauksista!
Tämmönen tapaus:
Kyseessä on ollut kiinteä asennus. Kytkentä on tapahtunut sähköasentajien toimesta siten, että kytkennät on tehty ja sulakkeet vain merkitty ja pumppu jätetty maan pinnalle, koska lvi-asentajaa ei tuolloin ollut paikalla eikä sen puoleen nostoketjuakaan ollut tuolloin saatavilla. Lvi-urakoitsija on sitten yksin laskenut pumpun kaivoon pyytämättä sähköasentajaa paikalle.
Pumppu on toiminut yli vuoden, kunnes tehnyt tenän ja valmistajan huoltoselvityksen mukaan ollut täysin oikosulussa, juoksupyörä jumissa ja käämit palaneet. Syynä väärä pyörimissuunta.
Tässä ihmetyttää mm. kuinka hälytyskeskuksen moottorisuoja ei ole lauennut tai kuinka ylipäätään pumppu voi toimia aivan normaalisti väärinpäin yli vuoden antamatta mitään oireita vioista.
Rakennuttajataloyhtiö on irtisanonut lvi-urakoitsijan kesken urakan (ja kaikki muutkin urakoitsijat paitsi sähköurakoitsija ovat joko irtisanotut tai itse lopettaneet kohteessa) ja vaatii uuden pumpun kustannuksia ym. sivukuluja sähköurakoitsijalta. Niin, keltäpä muultakaan voisi, kun kaikkien muiden kanssa on jo riitautunut.
Tähän voisi lisätä, että ko. pumppu ei ole halpa. Siksi syyllistä kannattaakin etsiä.
Joopa joo ! Sähköurakoitsija on taas ollu liian hyväuskonen. Ei olis pitäny jättää sähköjä päälle vaan toimittaa käyttöönotto sitten vasta kun pumppu voidaan testata ja jättää käyttööön. On ehkä pyydetty tekemään näin kun se putkimies ei nyt suostu tulemaan kun sillä on muita kiireitä. Käyttöönottohan on jäänyt "vaiheeseen" kun mittauksia ei ole päästy tekemään. Oishan se sähkäri varmaan voinut sen jättää kytkemättäkin (vai laittoikohan se putkimies ne sulakkeet ?) mutta silloin se olisi luultavasti saanut niskaansa ryöpyn kirosanoja ja maininnan" v…maisesta miehestä joka ei jousta vaikka hyvin voisi". Ei tuosta oikein näillä tiedoilla voi sähköurakoitsijaakaan laskuttaa kun on mahdottoman paljon vielä tietämättömiä juttuja asioiden etenemisjärjestyksestä. Kaikin puolin surhia juttu.
Kiitos taas.
Niin kilttejä on oltu ja vaiheeseen on jäänyt… 2 kpl sähköasentajia vahvistaa, että sulakkeet vaan merkattiin. Sitten ei aiheesta kuultu enää mitään ennenkuin yli vuoden päästä, jolloin pumppu p:na. Siis lvi-urakoitsijakaan ei pyytänyt sähkäreitä paikalle, kun ovat laskeneet ja varmaan kait myös itse testanneet laitteen. Lvi-urakoitsijan urakassa pumppu kuten myös hälytyskeskus olivat.
Suhria on juttu, mutta koitetaan kiltisti sovinnolla tässä edetä. Taloyhtiöhän vaatii uutta pumppua ja oheiskuluja meidän vastuuvahinkovakuutuksesta napattavaksi ei sentään vielä meiltä, kun “ei kannata taloyhtiön vakuutuksia tähän sekoittaa”. Vastuuvakuutuksesta enimmillään kumminkin voidaan korvata nk. kolmannen osapuolen vauriot, ei itse pumppua.
Kannattaa myös jopa kyseenalaistaa pumppuvalmistajan oma arvio, ennenkuin on ulkopuolisen toimesta tosiaan todistettu että pumppu on pyörinyt väärään suuntaan. Jos pumpulla on esim 5v takuu voi valmistaja pelata vain röyhkeästi omaan taskuunsa, selviää takuukorjauksesta ja saa vielä uudenkin myytyä.
Tuossahan kusee koko ketju. Vaikka itse asia olis ollut selvää pässinlihaa. Pumppuun on AINA merkitty pyörimissuunta. Ja tuo kuuluu AINA sähköjä kytkettäessä tarkistaa ennen, kuin pumppua lasketaan pumppaamokaivoon. Vippaa keikuttamalla käynnistetään ja sammutetaan ja tarkistetaan oikea pyörimissuunta.
Toinen asia on se, ettei taloyhtiötä ole juurikaan kiinnostanut lukea käyttöohjeitansa ja suorittaa seurantaa. Olis nimittäin täysi idioottikin ohjeisiin perehdyttyään viikossa huomannut käyttöaikalaskurista, että pumppu on käynyt jo vuoden tunnit. Oikein kytkettynä se pumppu käy rivitalossa jokusen minuutin päivässä.
On se varmaan käytönopastuskin jonkun urakkaan sisältyny mutta on saattanu siinä tohinassa jäähä pitämättä.
Kiitokset kommenteista - tästähän sukeutuu oikein kunnon keskustelu!
Ehkä joku teistä ammattilaisista on jo arvannutkin, että minä en ymmärrä tuon taivaallista koko tekniikasta, juurikaan? En ole sähköasentaja enkä muukaan asentaja - ihan pelkkä nainen vaan, joka koittaa pitää perheyritys-sähköurakontifirmassa lippua korkealla. Olen ehtinyt tässä välissä googlata kovasti 3-vaihelikapumppujen asennusohjeita, joita muutamilta valmistajilta netistäkin löytyy (ei tältä) ja konsultoida STUL:n lakiasiainneuvojaa, kysellä parin muissa urakoissa yhteistyötä tekemiemme lvi-urakoitsijoiden kantaa vastuukysymykseen, yms.
Tuo rakrak:in kommentti oli hyvä, sillä toki on selvää, että pumppuvalmistajan oman huoltopäällikön arvio vioittuneesta pumpusta jotensakin haiskahtaa, mutta takuuaika ei ollut vielä ehtinyt käydä mielessä, sillä siitähän asiaan pääsee kiinni!
Pete taas vahvisti, mitä olen koittanut onkia: pyörimissuunta ja vastuu sen oikeellisuudesta määrittyy pumpun kaivoon laskennan jälkeisessä tarkastuksessa (no tietenkin ja tietenkin yleensä yhdessä lvi-asentajien kanssa). Jos sähkäreitä ei kutsuta paikalle sitä livenä tarkistamaan, on kamalan vaikea olla vastuussa kytkentäsuunnasta - kun "ammattimiehinä" ja lukuisia pumppuja vuosikymmeniä asentaneina luulivat osaavansa homman, vaikka mitään asennusohjeita ei ollutkaan saatavilla - luulivat vaan myöskin lvi-asentajien ammattitaitoon nojaten, heidän osanneen hommansa? Korkeintaan osavastuuta voi vyöryttää siitä, että sähkärit eivät ole vuoden aikana kyseenalaistaneet pumpun "vesillelaskua".
Tapaus ja syyllisten toteaminen mielenkiintoinen ja haastava.Ensiksi sähköasentaja tehnyt kiinteän asennuksen niin valmiiksi kun on voinut jonka jälkeen jättänyt sulakkeet irti,koska ei ollut pumpussa ketjua eikä ilmeisesti kaivossa sitä itseensä millä olisi voinut pumpun pyörimisen ja lämpösuojan laukasuajan testata,joka kuuluu työn toimenkuvaan,sen sijaan ymmärsin että sai hatkat koko projektista,ja oikeustajuni mukaan myös korvausvastuusta.Kuka tämän jälkeen on korvaus vastuussa sen ratkaisee lautamiehet.Pyörimis suunnasta sen verran että yleensä siipi pumppu ei nosta tai nostaa vähän jos pyörii väärään suuntaan ,mutta lämpösuojan/sulakkeiden toimintaan se ei vaikuta.Mutta voihan olla että asentaja on todennut pyörimisen suunnan ja sen jälkeen mittaroinnin tai muun jossain muualla tehdyn toimenpieen vuoksi on vaihejärjestys muuttunut eikä ole huomioitu kyseisen pumpun olemassa oloa. jolloin pumppu ei ole nostanut ja käynyt ylikuumaksi palanut.
Kukas kirjoitti sähköasennusten tarkastuspöytäkirjan. Siitähän löytyy ruksi ja nimi kuka on tarkastanut kiertosuunnan.
Itsellä jos en ole varma suunasta en kirjoita pöytäkirjaa ennenkuin joku osaavampi on käynyt tarkastamassa. Esim putki tai iv asentaja. Tuon henkilön nimen kirjaan myös pöytäkirjaan kiertosuunnan tarkastuksen kohdalle.
Jos pöytäkirjoja ei löydy voi koko homman unohtaa ja ostaa omaan rahaan uudet laitteet.
Yksi jätevesipumppu rivitalossa tosin on pikkujuttu näihin koneisiin verrattuna mutta parempi olla tarkkana jos kahden johdon ristiinkytkennällä voi saada kymmenien tuhansien vahingot
Ei muuta kuin tutkijalautakunta paikalle,mitä on luvut pumpun arvokilvessä,onko sulakkeet lämpösuojan mukaiset,onko suoja säädetty oikeaan moottorin arvoon,onko mitattu ja kokeiltu lämpösuojan laukaisuaika.Vai onko näitä ylipäätään voitu tehdä jos ei ole ollut mitä pumpata.ja kun on ollut valmiudet kokeiluun onko siitä informoitu sähköurakoitsijaa.Tarkastuskirjan kirjoituksen vähän kyseenalaistan,kun itse tekee ,itse kirjoittaa,niin sen saa aina kotiväen mieleisen.Tietenkin sekin on omantunnon kysymys kuten kaikki muukin elävässä elämässä.Ja voihan olla vaikka jokin yliluonnollinen tapahtuma jos syyllinen ei selviä mikä on pumpun kärväyttänyt ,vaikkapa salama.
Kuten aiemmin kerroin, kaikki muut PAITSI sähköurakoitsija ovat kohteen jättäneet/erotettu. Tilalle on tullut jos jonkinmoista Suomesta kaakkoon-remppapoppoota, jotka ovat slammanneet milloin mitäkin vääriä paikkoja umpeen ja taas joku on saanut potkut tai häipännyt, kun eivät ole saaneet palkkojaan. Aikataulu on venynyt jo yli vuodella. Osakkaat kyllä mennä muuttivat keskeneräisiin taloihinsa suht koht alkuperäisen aikataulun puitteissa. Hommaa ei johda kukaan, paitsi jokainen osakas leikkii vuorollaan itseoppinutta koittaakseen perustella, miksei tarvi maksaa laskuja tai vaikka hankkiakseen vääriä moottoriventtiileitä, kun itse haluavat kaiken ostella - “säästääkseen“, tietty. Pariin vuoteen ei tosin yksikään ole vielä oppinut, mitä tarkoittaa urakka, mitä lisätyö tai mikä menee taloyhtiön piikkiin ja mikä on kunkin aivan omia virityksiä omissa taloissaan. Tästä kohteesta voisi kirjoittaa kirjan sarjassamme “Talonrakennusurakan kootut virheet”.
Sähköurakasta on edelleen osa ulkohommista tekemättä, kun uusia eikä vanhoja virolaisjoukkueita ei ole sitten viime alkukesän näkynyt viimeistelemään paikkoja eikä kaikkia materiaaleja ole hankittu, joten luovutusta meidän osalta ei ole vielä tehty ja lopputarkastus tehtäneen sitten jonain vuonna. Sähkötarkastuspöytäkirja on tietenkin tehty silloin kun muuttivat keskeneräisiin taloihinsa, mutta siihen ei ole merkitty mitään erityistä tämän osalta. Mm. kokonainen kerros/talo ja kaikki ulkotilat jäivät tuolloin vielä pois.
Toisaalta, ymmärtääkseni jonkun on täytynyt rustata käyttöönottotarkastusta varten taloyhtiölle myös todistus vesi- ja viemäritöiden tarkastuksista. Varmaan pumpun ja hälytyskeskuksen tilannut putkiliike, jota ei työmaalla sitten jossain vaiheessa enää näkynyt tai seuraava putkari…en tiedä.
Eipä tässä voi kun koittaa tutkailla ja valmistautua tulevaan, mitä se sitten onkaan. Vaikka, ainahan mekin voidaan lopettaa kiltteily ja sanoa, että soronoo! Ei vaan ole kuulunut tapoihin.