70-luvun laajennuksen purku ja uudelleenrakentaminen -> perustukset?

Talossa jonka ostamista harkitsemme, on 1975 tehty laajennus, joka on 90 % varmuudella pilalla; siitä löytyy lähes kaikki tuon ajan rakennusvirheet ja useista kosteusvaurioista on merkkejä.

Laajennuksessa on piilosokkeli ja alla on hyväkuntoinen kellari. Pystyykö perustuksia hyödyntämään jos rakennamme tilalle uuden laajennusosan? Mitä sokkelille tällöin täytyy tehdä?

Ainakin se valesokkeli pitää purkaa. Mitä meinasitte tehdä kellariin?

Tuleeko lämmin tila?

Ja valesokkelin tilalle tehdään kunnon sokkeli?

Kellarissa on öljysäiliö ja se saa ollakin siellä, kellarille ei aiota tehdä mitään.

No… Eipähän tuohon juuri muuta osaa sanoa, kun ei ole muutoin rakennukseen tutustunut.

Osaisiko joku muu sanoa mitä sokkelin purkamisen jälkeen?

Otat paikalle ammattilaisen jonka kanssa teette suunnitelman ja haette luvat.

Kuten sanoin, vasta harkitsemme ostoa. Laskemme mitä korjaukset voisivat tulla maksamaan.



Luulisi että piilosokkelilla olevia rakennuksia on jonkun verran korjattu ja varmaan siten joku osaisi myös vastata jotain ilman paikalla käyntiä.

Mitä nyt näitä on teetetty niin 1000 euroa metri, riippuen siitä miten paljon on väliseinäliittymiä ja millä systeemillä korjaus tehdään…

Tällä ainakin pääsee alkuun.

Kohteesta kannattaisi teettää tutkimus, mutta sehän kuuluu myyjälle.

Tuliko yksi nolla liikaa? Vai mitä tuohon tonniin sisältyy? Tuolla hinnalla saa rakennettua koko laajennuksen alusta loppuun.

Sitä luokkaa ne tahtoo olla, jos puhutaan asuinrakennusten rempoista.

Jos ne tehdään rakennusfysikalisesti oikein…

Nämä ovat rakennusliikkeen hintoja.

Mutta kiinnostaisi tosiaan se kuinka sokkelin korjaus kuuluu tehdä, ja mikä on sokkelin korjauksen osuus hinnasta. Loput hinnasta on suht. helppo laskea itsekin kun työ tehdään itse.

Esimerkiksi muurataan harkkokerros tai useampi millä nostetaan alaohjauspuu nykyaikaiseen korkeuteen  lattioiden alta. Runkotolppia lyhennetään ja alaohjauspuu tietysti uusitaan. Lisätyötä aiheutuu rungon työnaikaisesta tukemisesta yms. On myös tarkoitukseen tehtyjä tolppakenkiä, joilla runkotolpat saadaan yksi kerrallaan oikeaan korkoon, tuommoisessa ratkaisussa ei käytetä alaohjauspuuta laisinkaan. Mahdolliset villaeristeet poistetaan jo korvataan esim styroksilla. Tuommoinen projekti vaatii myös rakennusluvan ja erinäisiä suunnitelmia, mutta ei se itsetehtynä mitään tuhansia euroja per m2 maksa, teetettynä voi maksaakkin.

http://www.meidantalo.fi/jutut/korjaa-oikein-osa-41970-luvun-talot

www.meidantalo.fi/jutut/korjaa-oikein-osa-41970-luvun-talot

Kiitos rakrak ja ötzi! :slight_smile:

"lähes kaikki tuon ajan rakennusvirheet ja useista kosteusvaurioista on merkkejä"

"työ tehdään itse"

Kosteuspoliisi ilmoittaa aloittajan kahdesta yhteensopimattomasta lauseesta samassa ketjussa! 

 

En kyllä nyt ymmärtänyt mikä niissä ei sovi yhteen? :slight_smile:

Ainakaan purku ei ole TSI-keissi.

Olen seuraillut näitä sokkeleiden korjauksia. Yleensä "itsetehtynä" ne eivät onnistu.
Ensinnäkin korjaussuunnitelma pitää olla sellainen ettei vaurio (t) enää uusiudu. Korjaussuunnitelman laatii alan asiantuntija. (Yleensä "itsetekijä" ei ole asiantuntija)

Liian usein unohtuu se että miksi edelliselle rakenteelle kävi niin kuin kävi. Ja koskaan ei tosiaan voida antaa yleispäteviä ohjeita pelkästään kuulopuheiden perusteella. Jos täällä kertoo että ongelmana on valesokkeli, niin voidaan kyllä kertoa miten se korjataan joissakin tapauksissa, mutta paikan päällä ollut asiantuntija näkee kokonaisuuden ja aiemmat ohjeet ei sovikkaan tähän tapaukseen. Mutta maalaisjärjellä sanon kyllä tästä tapauksesta että kunhan saa kunnollisen suunnitelman pätevältä korjaussuunnittelijalta niin voi varmaan tehdä rakentamisosuuden itse. Purkuosuudessa on semmosia seikkoja mitkä vaatii alan ammattilaisen. Laajennus on kuitenkin terveessä rakennuksessa kiinni.