Alalaatan purku vai uusinta?

Kysellään neuvoja täältäkin suuntaa. Kyseessä -48 rakennettu hirsitupa, jossa kaksoislaatta ja WC remontin yhteydessä ilmeni viemäriputken (muoviputki) halkeama. Joka on ilmeisesti hajonnut jo pintavalua tehtäessä tai aikoinaan uuden WC pöntön asennuksen yhteydessä. Viemäröinti kulkee laattojen välissä ja on asennettu -84. Onneksi halkeama oli ylänurkassa t-haarassa johon pönttö liitetään, joten ei ollut aivan uimahallia kertynyt alle. Kysymys onkin nyt mitä tehdä maavaraisen laatan kanssa. Purkaakko kokonaan, kaivaa maata tarpeeksi pois, harsotus, lecasora/seulottua sora, (johonkin väliin tuli myös hiekka), eristeet ja pintavalu kuten pari henkilöä on ehdottanut. En nyt tarkalleen muista kuinka meni tuo ehdotus. Vaiko uusia alalaatta ja vaihtaa maat alta parempiin vaihtoehtoihin ja jatkaa kaksoislaatalla, kuten jotkut ovat tehneet. Viemäröinnin kanssa on vaan hankala, että jäisi edelleen laattojen väliin, mutta onko tuo ongelma? En ole täysin varma kuinka viemäri jatkuu eteenpäin, koska olemme purkaneet vain vessan ja portaikon ympäristön. Näyttäisi että viemäri menee alalaatan alle tästä eteenpäin ja tarkoitus ottaa ensikesänä muutkin lattiat auki.

Miksi maamassat pitää vaihtaa? Onko muuta ongelmaa kuin että alalaatta viemäriveden kastelema? Pintabetonin jyrsintä ja  desinfiointi esim. Novitrol 483 -aineella? 


Laatta on vain joiltain osin muutaman sentin paksuinen, halkeillut ja alla hiekkainen/savinen maa. Betoni on ollut tuolloin mitä nyt on sattunut saamaan. Kosteusmittari myös antaa kosteaa  lukemaa maasta, johtuen kait viemärivesien valumisesta halkeamista. Yksi vaihtoehto annettiin myös vaihtaa alalaatta ja tehdä uusi lattia päälle puukoolauksin(kyllästetty) ja vanerit päälle hengittävällä pintamateriaalilla.