Astianpesukoneen kytkentä - lämpimään vai kylmään veteen?

Suositus on ilmeisesti että kylmään, jottei kuuma vesi "polta" likaa kiinni astioihin vaan veden on parempi lämmetä hiljalleen.

Meillä maalämpöpumppu joka tekee myös kuuman veden, niin tuntuu aika tyhmältä kytkeä APK kylmään jolloin vesi lämmitetään kalliisti sähköllä (APK:n vastukset), kun olisi saatavilla myös halpaa lämmintä vettä.

Onko kellään kokemuksia pesutuloksesta jos APK kytketty kuumaan veteen?

En kieltäisi liittämästä kuumaan veteen. Halvempi ja nopeampi pesutapahtuma.

Molempi parempi(= mielipiteet vaakakupissa). Itse pidän kuuman puolen kytkentää, pesutuloksen ja -keston kannalta parempana. Molemmat vaihtoehdot on käytössä testattu.

Vesi kannattaa lämmittää siellä missä se on halvempaa, pesutuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä, kunhan kuumassa vedessä on kunnon säätö. Max. lämpötila 65C pesukoneen tulovedelle.

Tuosta "ettei kuumavesi polta likaa…". Eihä nykyisin maalämpö laitteiston suosituksena käytetty lämpimän käyttöveden +50-55C ole kovin kuumaa.

Tässähän tuli esille ajatus, joka on pyörinyt mielessä täälläkin. Miten siis on, kannattaisiko kaukolämpötaloudessa siirtää tuo astianpesukoneen liitäntä kylmästä tukista lämpimään tukkiin?

Meillä on astianpesukoneet ollut kytkettynä kuumaan veteen jo 35 vuotta. Muuta ei ole kokeiltu ja hyvin on pessyt.

Aikoinaan ilmeisen asiantunteva myyjä perusteli koneen liittämistä kylmään veteen sillä että se parantaa kuivumistulosta, laseihin ei jää kuivumisjälkiä jne. Perusteluna oli se että ainakin Siemensin koneissa kuivatus tapahtuu osittain huuhtelemalla koneen rosterisen sisävaipan ulkopintaa kylmällä vedellä. Lämpimän pesutilan sisältämä kosteus taas kondesoituu kylmään sisäpintaan, josta se sitten valuu koneen pohjalle ja poistuu samaa tietää kuin pesu- ja huuhteluvedetkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuulosti hyvinkin loogiselta…

“Aikoinaan ilmeisen asiantunteva myyjä perusteli koneen liittämistä kylmään veteen sillä että se parantaa kuivumistulosta, laseihin ei jää kuivumisjälkiä jne. Perusteluna oli se että ainakin Siemensin koneissa kuivatus tapahtuu osittain huuhtelemalla koneen rosterisen sisävaipan ulkopintaa kylmällä vedellä. Lämpimän pesutilan sisältämä kosteus taas kondesoituu kylmään sisäpintaan, josta se sitten valuu koneen pohjalle ja poistuu samaa tietää kuin pesu- ja huuhteluvedetkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuulosti hyvinkin loogiselta…”



Vastaavanlaista minäkin olen kuullut ja lisäksi vielä siihen päälle että kun huuhtelu tehdään lämpimällä vedellä niin se on sama kuin kastaisi astiat vessanpöntössä, bakteerithan viihtyy lämpöisessä :slight_smile:



No ehkä hiukan liioiteltu tuo vertaus, mutta näin sitä jonkun edustajan mukaan perusteltiin aikoinaan.

Ennen kaikkea kannattanee laskea, paljonko energiaa oikein säästyy/on säästyvinään, kun lasketaan, että itse pesemiseen tarvitaan jotakuinkin kolmannes koneen käyttämästä vedestä.

Ja tosiaankin, loppuhuuhtelu on ehdottoman järkevää tehdä kylmällä vedellä - koneen sisävaippa kylmenee ja kosteus kondensoituu siihen → parempi kuivaustulos. Ja ei tule valtavaa vesihöyrypilveä konetta avatessa heti ohjelman päätyttyä.

Astiapesukoneissakin on käyttöohjeet,niistä löytynee tiedot kuinka käytetään. Ja mitä kukin pesee…

Minkäs takia se kone, ohjelman lopuksi vielä kuumentaa koko sisällön? Olisko tarkoitus kuivata? Insinööri varmaan näin ajatteli, kehitellessään tuotettaan. Mutta mitä mieltä onkaan kuluttaja…?

Olisko astiksen loppu kuivatuksella jotain tekemistä sillä,että home-ym. itiöitä ei jäisi muhii kosteaan koneeseen ja astioihin.