Betoni laipion eristäminen

Meillä on tehty vanhaan navettaan autotalli jonka aion tehdä lämpimäksi, miten tuon laipion voi lämpö eristää kun se on betonia? Tuleeko villat suoraan betonin päälle vai pitääkö väliin laittaa joku höyryn sulku? Sisäpuolella katto voi jäädä betoni pinnalle.

Maatilojen ulkorakennuksia on käytetty "maailmansivu" traktoreiden, leikkuupuimureiden, autojen, mönkijöiden ja muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen konesuojina. Autotallikäytöstä on  kuitenkin annettu omat määräyksensä. Kyseisen tilan koosta ja muista rakenteista voi johtua omia ehtojaan.Vakuutusyhtiöt niitä sitten pahimmassa tapauksessa tulkitsevat.
Kysyjän tapauksessa ilmeisesti kyse on ns. alalaattapalkistosta, jossa kantavien betonipalkkien
k/k-väli n. 600 …1200mm ja palkit n. 200*350… tms. Betonisen alalaatan paksuus n.30…50mm.
Olettaen, että yläpuolisen (aiemman rehuvaraston) lämpötila noudattaa ulkolämpötilaa…?
Poista sieltä palkkien välistä mahdollisesti kostuneet akanat ja pelut hautomasta betonia.
Autotallin yläpohjan lämpöeristys pitää laittaa betonin alapuolelle. Höyrysulku eristysten alapintaan.
Tilan tuuletus / poistumistiet hoidettava määräysten mukaan.  Eristysten / alapinnan (Gyproc-levyn)
kiinnityskoolaus pitää kiinnittää riittävän pitkillä ruuveilla palkkien kohdilla. Alalaatta voi tuntua kovalta,
mutta navettakäytössä olleena se ei välttämättä kestä/kannata proppausta alakaton koolaukselle.
Eristysmateriaali / paksuus? Paikallinen rak.tark antaa ohjeita.(50mm uretaanilevyäkin on aikahyvä-mieluummin enemmän, ei ehkä täytä palomääräyksiä ilman tuplaGyprocia…)
Kuitenkin, joka tapauksessa, kyse on rak.lupaa edellyttävästä hommasta: autosuojan rakentaminen…

“Autotallin yläpohjan lämpöeristys pitää laittaa betonin alapuolelle.”



Kas! Kas! (ei tarkoita kenkälankkia, vaan selvää ihmettelyä, että noinkopa? On syytä tarkistaa, sillä eristys on syytä laittaa oikealle puolen, ei väärälle.


"Betonilaipion eristäminen" ? Eristys nyt yleensä laitetaan lämpimämmän tilan puolelle. Kun autotallin yläpohjana on kylmä betonilaattapalkisto (laipio) , niin turha sen yläpuolelta on yrittää alapuolista tilaa eristää. Eristeet pitää laittaa ko betonisen välipohjan / laipion alapintaan.

"Eristys nyt yleensä laitetaan lämpimämmän tilan puolelle."

Onko tosiaan noin? En oikein usko tuota väittämää!

Kysyjä hyvä! Jätä mieluummin lukematta ko. Ra…sepustukset tai älä missään tapauksessa noudata niitä. Homehommaa pukkaa!

Kyllä parempi on saada betonipinta vastaamaan huoneen lämpötilaa, eli eristys ulkopuolelle. Silloin ei tarvitse pelätä sisätilan kosteuden tiivistymistä höyrynsulun mahdollisten vuotojen ja eristeiden läpi jäisen kylmään betonipintaan. Tallin ylänurkissa betonilaatta tietenkin “hohkaa voimakkaasti kylmää”, mutta sen vaikutusta voi ainakin vähentää ulottamalla eriste jonkin matkaa tallin seiniä ulommaksi. Kuinka paljon, sitä en tiedä. Seinien eristykset ovat kai sitten kunnossa.

Jaa, tulin olettaneeksi, että vain osa navetasta muutetaan autotalliksi.

Ite kyllä kans väittäsin että ulkopuolelle olis parempi laittaa, ja tässä tapauksessa muutenkin ettei huone korkeus laske. Ja vain osa navetasta tulee läpimäksi, ja vain tässä osassa on laipio betonia. Tuo vaan askarruttaa että pitääkö betonin ja villan väliin laittaa joku höyrynsulku? vai villa suoraan betonia vasten?

Ulkoilmaa vasten olevien massiivisten betonirakenteiden eristäminen on tehtävä aina ulkopintaan, eli ulkopuolelle. Sisäpuolinen lämpöeristys on rsikirakenne, joka homehtuu. Tämä sisäpuolinen lämpöeristäminen on niitä rakennushistoriamme suurimpai rakennusfysikaalisia mokia. Tämä malli on esitetty RT- korteissa, mutta se on valitettavasti täysin väärin.
Siis eristäminen aina ulkopintaan. Mieluummin kovalla eristteellä (umpisolueriste). Muovikalvoja ei eristeen ja betonin väliin. Sisäpuolelta voisi poistaa sementtiliimakerros (jos sitä on) antaa laatan kuivua  sisäänpäin. Tila pitää tuulettaa hyvin, jotta kosteutta betonista poistuisi mahdollisimman paljon. Voihan betonin maalata esim kalkkimaalilla…
Pitäisi päästä näkemään tilanne ja voisi tarkenta suunnitelmaehdotusta…

Nuo Ra…esityksethän ovat peräisin pa russkin puolelta pääteltynä omakehuista ja sen tuntoisia ne usein ovatkin eikä muuksi muutu, vaikka voissa paistaisi.

Taitavat olla yrityksiä yrityksen mainontaan!

ruosu olet aivan oikeassa. Pa russkissa ei ollut varmaan ilmaismainontaa ja rahat loppu, mutta insinöörin paras ystävä on ihminen.

Tarkoittaako betonitohtori umpisolueristeellä esim. Finnfoamia? Jos takoitat niin mitenkäs se pitäis laittaa esim. Suoraan betonin päälle 1 kerros ensin ja saumavaahdolla saumat ja sitten vaikka 2 kerros ristiin ja saumavaahdotus? Ja miten paksu kerros pitää olla? Ei varmaan niin paksua kuin villalla?

Lisätäänpä vielä että tuo betonilaipio on 6-7 cm paksu, eli paljonko siihen pitää eristettä laittaa? Ja sitten tuli mieleen että eikös se ole jo sama laittaa muovi tuohon betonin päälle ja villa? Samalla tavallahan se periaatteessa toimii kuin finnfoam? Eihän kosteus muovin läpi nouse eristeisiin vai kuinka?

Eristysvahvuus ei juurikaan riipu betonilaatan paksuudesta. “Huitaisemalla” sanoisin, että 10cm Finfoamia tai vastaavaa tahi 15cm mineraalivillaa on jo aika hyvä. Muoville ei ole järkevää paikkaa kun eriste tulee kylmälle puolelle. Pikemminki villaa käytettäessä jonkinlainen tuulensuojaus on paikallaan, jos se ullakkotila on kovin avoin. Linnuilta ja jyrsijöiltä suojaaminen on sitten oma juttunsa.

"Mieluummin kovalla eristteellä (umpisolueriste). Muovikalvoja ei eristeen ja betonin väliin."

Kyllä arvon ”tohtori” sekoilee taas! Mitähän muuten on se "(umpisolueriste)"?

”Muoville ei ole järkevää paikkaa kun eriste tulee kylmälle puolelle.”
Aivan juuri noin!

Muuten eiköhän noitten mainittujen eristeiden lambda-arvot ole suunnilleen vastaavia.

Entäs semmonen vaihtoehto että sivelis bitumimaalin tuohon kattoon ja eristäs puhallusvillalla?