Betonilattiankuivatus

mikä olisi betonilattian oikea kuivatus aika / tapa

70 neliötä 8 cm paksu vesi lämpöputket valussa valettusyyskuun puolivälissä

- saisiko missävaiheessa laittaa hieman lämpöä päälle,ettei kuivuminen estyisi

nouseeko kosteus aina ylös päin(alla vanha betonilaatta/pikikerros/styroksit 200 mm)

- olen kuullut joskus pumppauksesta lämpöpäällä / lämpöpois onko tästä apua?

Huoneessa on tällä hetkellä lämpö puhallinpäällä ( 10 astetta ) kiitos.


kuivuminenhan ei esty vaikkei olisi lämmöt päällä. Voit kyllä laittaa sen veden kiertämään, maltilla kumminkin. Nopeuttaa jonkin verran. Pumppaamalla saa renkaisiin ilmaa :wink: Marras/joulu vaihteessa kuivahko. Mittaa tai testaa se kumminkin.

Huoletta voit laittaa lämmöt päälle. Laatta on “täysi-ikäinen” eli saavuttanut lujuutensa. Jos et ole vielä pinnoittanut betonia, hio pinnasta sementtiliimakerros pois, se auttaa kuivumaan.

Lisää tilaan ilmanvaihtoa, Lämpö nousee laatan lämmittävän vaikutuksen myötä.

Kokemusta kesältä -betoni kuivui todella hitaasti - nopeutin vastaavassa tilanteessa et laitoin vesikierron päälle - vesi n. 20 asteista - aluksi kylmempänä - pikkuhiljaa nostaen -ole varovainen - kaikesta huolimatta valun kuivuminen siihen pisteeseen et laminaatin voin asentaa vei n. 80 päivää valamisesta . Kannatta kuitenkin mitata kosteus ennenkuin asentaa lattiapinnotetta.

Huomattavasti helpompi tapa on valaa notkistetusta betonista, josta on vesi vähennetty jo betonitehtaalla. Silloin betonin kuivumisaika lyhenee murto-osaan normaaliin betoniin verrattuna.

Sentti ja viikko on hyvä arvio kuivumiselle kun lämpö on päällä. Ilman lämmitystä se ei kuivu ennen kesää.

LITTIAVALU OLI KUIVA JOULUKUUN ALUSSA KAIKKI HYVIN

Kiitokset vastaajille Hyvää Joulua.

Kertokaapa viisaammat miten varmistua että betonilaatta on riittävästi kuivunut. Olisi tarkoitus lähteä laminaattia asentamaan.

Laatassa vesikiertoinen lattialämmitys, joten porareikämittausta ei viitsi tehdä. Pintakosteusmittareilla ei saa kuin suuntaa antavia tuloksia joihin ei saisi kuitenkaan päällystyspäätöstä perustaa.

Laatta 150mm valettu joskus heinäkuussa, mutta lämmöt saatiin päälle vasta tammikuussa. Lisäksi laatta ehti syksyllä vettyä aika huolella ennen kuin saatiin vesikatto päälle. Kuten tiedämme, jos betoni pääsee kuivuttuaan kastumaan/vettymään pitkäksi aikaa on siitä kuivuminen huomattavasti hitaampaa kuin ns. normaalikuivuminen. Laatta pääsee käytännössä kuivumaan vain yhteen suuntaan.

Kokeneet karjut sanovat, että teippaa neliön muovilappu vuorokaudeksi lattian päälle ja katso muodostuuko kosteutta muovin alle. Joo, ennen vanhaan oli varmaan hyvä keino, mutta mitä tuo temppu todellisuudessa kertoo? Sen se kertoo onko laatta märkä tai kuiva, mutta onko riittävän kuiva päällystettäväksi, sitä se ei kerro.

Muita ideoita?

No eiköhän ne konstit ole kerrottu jo tuossa sinun viestissä. Jos mikään niistä ei kelpaa, niin voi olla aika vaikea arvailla.



“Kokeneet karjut sanovat, että teippaa neliön muovilappu vuorokaudeksi lattian päälle ja katso muodostuuko kosteutta muovin alle. Joo, ennen vanhaan oli varmaan hyvä keino, mutta mitä tuo temppu todellisuudessa kertoo? Sen se kertoo onko laatta märkä tai kuiva…”



No kertoo se sen että nouseeko siitä laatasta kosteutta. Nythän ei ole kyse siitä, että kosteus voisi korkata pinnoitteen irti.



“…mutta onko riittävän kuiva päällystettäväksi, sitä se ei kerro.”



Mikä tuon kertoo onko riittävän kuiva? No se porareikämittaus. Pintamittarillakin saa suuntaa antavia tuloksia. Jos haet tässä jotain tuloksia, jotka pitää olla alle xx%, niin millään muulla keinolla kuin mittaamalla et niitä saa.


Mielestäni on aivan riittävä, jos teippaat sen muovin palan siihen betoniin ja jos siitä ei nouse muovin alle kosteutta voit laminaatin laittaa. Laatoittamaan ei kannata lähteä sen mittauksen perusteella.

Jos sen täydellisen arvon haluat niin sitten se on porattava reikä ja mitattava.

Jos haluat sen laatan todellisen kosteuden,mittaus porareijästä ilman muuta. kaikki muu on enempi tai vähempi arvailua.

Laatoittamisellekkaan ei ole estettä jos laatoitus tehdään sellaisiin tiloihin, joissa ei vaadita/tarvitavesieristettä. On kuitenkin huolehdittava sementtiliiman hionnasta ja varmistukseksi kannattaa asentaa vielä primer.

Vanhassa vara parempi; höyrynsulkumuovin palan teippasin lattiaan vuorokaudeksi ja kuivalta näytti. Eiköhän siihen uskalla laminaatin heitää.

Olisi tuota voinut laskeakin, mutta ei ole niin tarkkoja tilastotietoja lämpötiloista yms.

Siksi alunperin asiasta kysyin kun ajattelin josko jollakin olisi ollut jotain muuta temppua tai perimätietoa jolla asiaa selvittää.

Kiitos kuitenkin vaivannäöstänne.

No, mikä kumma estää betonin suhteellisen mittaustavan?

Eipä niitä muovitemppuja ole onneksi kuin tuo yksi.

No, entäs porareikämittaus?