Ecolatorin tyhjennysväli CE-testin perusteella 16.11.2007-03.05.2008 yhteensä 4 kertaa eli laite pitää tyhjentää noin 7-8 kertaa vuodessa. Asialle löytyy looginen selitys, koska jos lietepatsas nousee liian lähelle poistovesipumppua alkaa lähtevään veteen tällöin sekoontua kiintoainetta, tästä seuraisi testitulosten romahtaminen. CE-testissä menestyäkseen on panospuhdistamoa tyhjennettävä lähes joka kuukausi. Onnittelut Ecolatorille erinomaisista testituloksista. Mitenköhän Ecolatorin kilpailijat pärjäävät, koska monilla niistä on lietteenvarastointitilavuus vielä huomattavasti pienempi.
Unohdin mainita, että Ecolatorin lietekuorma oli CE-testissä mitoitettu 600L virtaumalla eli 4 henkilön kuormituksella.
Perustuuko CE-testissä ollut 2 -3kk:n välein tapahtunut lietteentyhjennysväli siihen, että
a) Ce-testissä olleessa 200L ylikuormitustilanteessa liete huuhtoutuu ulos bioreaktorista ylivuotona?
b) meneekö ylikuormatilanteessa vesi ylivuotoputkea pitkin suoraan pumppukaivosta käsittelemättönä luontoon?
En usko. että olette oikeilla jäljillä lietteen lyhyen tyhjennysvälin suhteen. Kuvassa oleva laite on yksiosastoinen aktiivilieteprosessi. Aktiivilietteen optimaalinen ikä on noin 20 vrk. Jos syntyvää lietettä ei poisteta prosessiosastosta, alkaa lietteen keski-ikä vanhentua ja 2 kuukauden vaiheilla alkaa biologia taantua ja testitulokset heikentyä. Eli en usko siihen, että syy lietteen tiheälle tyhjennysvälille olisi se, etteikö osaston pohjalle mahtuisi pidemmänkin ajan lietemäärä.
Jos syntyvä liete säilytetään prosessiosastossa on siitä poistettava osa 2 kuukauden välein. Erittäin tärkeää on huomioida, kun tilaatte lietekuskin tontille, niin lieteosastoa ei saa imeä tyhjäksi asti, jotta prosessi ei pysähdy.
lvi miehen kysymykseen; ole yhteydessä laitevalmistajaan. Uskon että pumppauskaivossa (400L) on oltava pelivara tuota mainitsemaasi 200L ylikuormitustilannetta varten, 400 l asettaa kuitenkin tiukan ylärajan tulevan veden määrälle. Kesken ilmastusvaiheen prosessiin tuleva ylimääräinen vesi työntää mennessään lietettä ulos bioreaktorista, mutta tuossa kuvassa on tosiaankin ohivirtausputki ylikuormitustilanteita varten, jollon tulevaa vettä ei puhdisteta lainkaan. Tärkeää siis on, että ko. laitetta ei kuormiteta yli ohjearvojen, niin kuin ei muidenkaan laitteilla saa tehdä.
Kävin lukemassa Ecolaattorin sivuilta SYKE:n tekemän testin tuloksia, ja siellä todettiin mm. näin:
Ecolator 5-puhdistamosta on onnistuttu kehittämään helppohoitoinen puhdistamo. Puhdistamo onkin käyttäjän kannalta huoleton, varsinkin kun tekee huoltosopimuksen.
Kun sitten katsoo miten puhdistamoa pitää hoitaa, huoltaa ja tarkastaa eli:
- lietteen poisto 1-2 kertaa vuodessa (testausvirtaamalla oli kuitenkin ohjekirjan suositusta suurempi)
- laskeutuskoe 3kk:n välein > jos tulos 500ml/2h tarvitaan lietteen poisto
- saostuskemikaalin määrän tarkastus 2kk:n välein
- kemikaalisäiliön täyttö kerran vuodessa
- säännölliset tarkastukset: silmämääräinen puhdistetunveden tarkkailu, hajun tarkkailu
Jos SYKE:n testaajat pitävät tällaista järjestelmää huolettomana,niin olen kyllä vähän ihmeissäni. Järjetelmät kun asennetaan kuitenkin sellaisiin kiinteistöihin, jossa ei välttämättä kiinteistön omistajat ole kovin kiinnostuneita huolto hommiin eikä vättämättä taidotkaan riitä (mummot ja papat).
Mielestäni puhdistamo ei todellakaan ole kovin huoleton, tietenkin jos hullon ja hoidon jättää jonkin firman kontolle ja maksaa siitä niin OK.
Mitä tulee sitten puhdistustuloksiin, niin eiköhän se vaadi myös jatkuvaa seurantaa ja näytteiden ottoa. Kuka tätäkin hommaa valvoo, kunnilla tuskin resursseja jätevesivalvontaan ja testien analysointiin.
Lietteen poisto 1-2 kertaa vuodessa täytyy perustua laitetoimittajan ilmoitukseen, ei Sykkeen testaukseen. Yli 2 kk:tta vanhan lietteen pitäminen nykytiedon valossa aktiivisena ei ole mahdollista, siksi yksiosastoisessa panospuhdistamossa lietteentyhjennys on tehtävä 2kk:n välein.
Huom. monet valmistajat ovat ratkaisseet tämän ongelman rakentamalla erillisen lieteosaston, johon lietettä pumpataan logiikkaohjatusti, jolloin lietteen ikä itse prosessiosastossa voidaan pitää lähellä optimia 20 vrk. Tämä mahdollistaa pidemmät lietteentyhjennysvälit, riippuen tietysti lieteosaston tilavuudesta.
Siis en usko, että heillä on esittää esim. sellaisia testituloksia, että yli 4kk:n mittaisella lietteentyhjennysvälillä testitulokset saavuttaisivat asetuksen vaatiman reduktion.