Olemme rakentamassa pientä 25m2 mökkiä jota ei tulla pitämään talvella lämpimänä. Rautakaupan myyjä kertoili, että siinä tapauksessa emme voi käyttää tavallista mineraalivillaa höyrysululla sillä se vaatii peruslämmön talveksi. Se kuulemma ei "poista" vettä vaan se valuu rakenteisiin jos ei ilmanvirtaus kiitos lämpötilaeron kokoajan ole ulospäin. Tätä ongelmaa ei kuulemma ole ekovillassa tai muissa ei-mineraalivilloissa.
Pitääkö paikkansa? Mielestäni olen törmännyt moneen 80luvulla rakennettuun mökkiin jossa ei ole lämmitystä päällä talvella ja on normaalia paroccia…?
On niin monta juttua kuin on kertojaakin, mutta löytyy sellainen, jossa ei ole tuota mongelmaa (niin tässäkin on/oli eräs kertomus).
Anteeksi mitä tarkoitat? Mikä ratkaisu ei tuota ongelmaa?
En viitsi alkaa täällä höpisiöitten ja halpakorjaajien kanssa siitä keskustelemaan. Sehän on loputon suo. Jos kiinnostaa, niin heitä YV:tä.
Rautakaupan myyjä ei yleensä ole minkään alan tuntija, mutta oli tuossa kertomuksessa jotain taustaa. Höyrysulkuhan on tarkoitettu eristeen/rakenteen lämpimälle puolelle. Sinun tapauksessasi se lämmin puoli vaihtuu muutaman kerran vuodessa ilmanalasta ja käytöstä riippuen.
Etpä tuonkokoista/hintaista asumusta kummallakaan tavalla pilalle saa lyhyellä aikavälillä. Puukuitueristeen käyttö on kuitenkin aivan käypänen vaihtoehto juuri tuota lämmönsiirtymisen suunnanvaihtelua ajatellen. Ilmansulut ja tuulensuoja tietenkin kuntoon.
Uretaanieriste toimii sitten omalla tavallaan, mutta siitä tiedotetaan yksityiskanavilla, vai mikä mahtoi olla tuon purkauksen takana? No, kunhan höpisen…
Kyllä tuo ratoiv/monta viitsii ja nimenomaan haluaa keskustella kaikkien kanssa. Mutta mitään vastauksia minhinkään häneltä ei kannata odottaa, niitä ei ole.
Ja sitten kun se mökki on kylmillään niin huolehditaan reilusta tuuletuksesta, joka auttaa lämpötila/ilmankosteus-erojen pysymiseen mahdollisimman vakaina ulko- ja sisäpuolella, jolloin kosteus ei tiivisty lämmöneristeeseen oli se mineraali- tai puukuitueristettä.
“Rautakaupan myyjä ei yleensä ole minkään alan tuntija”
Jaa… mitä luulet rautakaupan myyjien tuosta ajattelevan? Ainakin tuossa hänellä oli aivan oikea tieto eikä mitään älytöntä höpinää niin kuin tuolla eräällä. Luulenpa että tämäkin ketju jatkuu taas sillä samalla kaavalla.
"Luulenpa että tämäkin ketju jatkuu taas sillä samalla kaavalla"
Kyllähän se jatkuu, kun täällä on se yksi ja myös samanlainen halppis!
En luule, että jatkuu osaltani, vaan tiedän, että ei jatku. Se yksi ja myös samanlainen halpppis saavat jatkaa trollaamistaan, johon tarvitaan siihen ja vain siihen erikoistumista essonpaarista käsin.
Harakiriä jos tykkää tehdä niin sitten sitä voi tehdä. On näitä “neuvojia” moneen lähtöön, kehutaan kilpaa itseään kun ei vastuuta neuvojen toimivuudesta ole. Tämäkin on syytä tehdä oikein, jotta ei käy kuin sille entiselle ukolle.
jekyl ja hyde monta taas vauhdissa?
On hyvä että et pidä peruslämpöä mökillä, näin säästyy energiaa eikä mene lämmitys hukkaan.
Mikäpä estää tekemästä mökkiä styrox-eristein? Runkona voisi olla 125x50 puutavara jolloin 100 mm styrox uretaanivaahdolla kiinnitettynä olisi sopiva. Sisäseinään cyproc-levy jäykisteeksi ja ulos vaakapaneeli (tuuletusvälikin syntyy itsestään, sisälle 5 mm ulos 20 mm on sopiva). Lisäksi tuo styrox toimii jäykisteenä niin seinissä kuin katossakin. Sisäkatoksi käsittelemätön puupaneeli on hyvä koska on hygroskooppinen materiaali. Samoin lattiaan sopii puulauta styroksin päälle koolattuna hyvin.
Yksinkertaiset kattotuolit tehdään vähän paksummasta tavarasta ja paksummin eristein samalla systeemillä (riittävän vinoilla katoilla saadaan lisätilaa ja parvet nukkumista varten). Samoin tulee lattiaan styrox, vaikkapa sokkelina toimivan harkkomuurauksen sisään. Ja jos tontti sattuu olemaan kalliota, niin perustaminenkin on helppoa, kun ei tarvita kaivuuta tai täyttöäkään (täytetään styroxilla).
Styrox toimii itsessään siis höyrynsulkuna, eristeenä, jäykisteenä ja tuulensuojana, aluskatteena, myös jopa täyttöhiekkana. Mineraalivillan kanssa kaikki nämä 5-6 osarakennetta on tehtävä erikseen ja se on kallista ja työlästäkin.
Rakennesunnittelija suunnittelee tällä systeemillä harkitun kokonaisuuden. Mökkihän vaatii tietenkin rakennusluvan.
Saarimökin tai tiettömän taipaleen takana olevalle rantamökille styrox on hyvä valinta myös siksi että eristeet (tässä n. 4x5x1 metrin lautta styrox-paaleista voidaan uittaa paikalle. Lautan päällä kulkevat lankut ja laudat sekä muutama sementtisäkkikin ja kuutio hiekkaa. Soutuveneellä voi hinata isonkin lastin saareen. Robinson Crusoe -kirjasta löytyvät ohjeet tukevan lautan tekemiseen.
Vakio-Viisastelijat voivat tuosta joko omalla tai salaniminimimerkillään jotain "sanottavaa" keksiä mutta on ainakin helppo ja halpa rakentaa.
http://www.lietso.fi/periaatteet_main.html
Sähkötön kuivanapitolämmitin /tuuletin on hyvä apu mökin kosteudenhallinassa. Tuollaisen voi mökkiin väsätä aivan hyvin itsekin. Osat löytyvät paikallisesta halpahallista.
Ja näin keväällä on syytä varmistua mökillä että sulamisvedet eivät pääse aiheuttamaan kosteusongelmaa alapohjaan. Samoin sisätilojen tuuletusta pitää lisätä.