Hei,
Voiko epoksilattian (en tarkoita epoksimaalia vaan epoksimassalattiaa) tehdä itse? Yritin googlailla sopia tuotteita, mutta ei tuntunut löytyvän, ainakaan sellaisia jotka sopisivat saunaan ja kylpyhuoneisiin. Onko kenelläkään tietoa myydäänkö näitä tuotteita amatöörinikkareille?
kysy Torginol teollisuuslattioilta - www.torginol.fi
Olen saanut heiltä todella hyvää palvelua ja ovat tehneet minulle tilauksesta mm. elastista epoksia kylpyhuoneen liikuntasaumoihin silikonin sijaan käytettäväksi. Tavaraa pitää toki tilata joitain kiloja, mutta tämä ei sinun tapauksessasi tuota ongelmaa. Myös epoksisen laattasauman hinta on ollut kohdallaan verrattuna esimerkiksi Mapein tai Laticreten tuotteisiin.
Kerroppa lisää nuista saumoista! Ovatko lujempia, paremmin likaa hylkiviä vai miksi epoksia? Hintaa vrt tavan saumat? Onko minkämoinen työstää paikalleen nuo aineet?
Epoksisauma on paljon kestävämpää ja kalliimpaa. Voit googlata Mapei Kerapoxy ja Laticrete Spectralock Pro ja tutustua tuotteisiin ja valmistajien työohjeisiin. Youtubesta löytyy myös videoita.
Laticrete Spectralockissa on erittäin laaja värikartta. Hatusta nykäisten sanoisin, että Spectralock Pro tulee varmaan 50 eri sävyssä. Kerapoxy:ä en ole käyttänyt, Spectralockia kyllä. Torginolilta saat epoksisaumaa paljon edullisemmin kuin mitä vastaavat Laticreten tai Mapein tuotteet maksavat, mutta ostoerän pitää olla suurempi. Torginol voi myös sävyttää epoksin haluamaasi sävyyn. Annat vaan kivimallin mukaan ja yrittävät tehdä mahdollisimman lähelle osuvan sävyn.
Epoksisauma on aika hankalaa ja sotkuista työstää ja suosittelen ympäristön suojaamista vahalla (esimerkiksi Soledon asennusvahalla). Asunnusvahaa ei kuitenkaan saa päästää yhtään saumattavaan saumaan, tai sauma ei tartu kunnolla kiinni. Youtube videoista (hakusanana Spectralock tai Kerapoxy) löytyy työohjeita, jotka kannattaa katsoa läpi ennen hankkeeseen ensimmäistä kertaa ryhtymistä.
Epoksi on tahmeaa ja sottavaa. Juuri sopivan kokoisia kertakäyttöisiä lateksihanskoja kannattaa olla paljon. Samoin puhtaita liinoja. Paras liuotin epoksin puhdistamiseen on Ksyleeni. Ksyleeni liuottaa useita muoveja ja lateksihanskat sulavat käteen hetkessä. Myös alkoholi ja asetoni toimivat aika hyvin tuoreiden epoksijäämien poistamiseen.
Vesiohenteiset epoksit ovat vähän siistimpiä käytössä. Vesiohenteisten epoksien myrkyt pääsevät kuitenkin ihon kautta helpommin elimistöön, koska molekyylikoko on perinteisistä poikkeava (ja ihoa läpäisevä). Joka tapauksessa epoksin kanssa touhutessa on aina muistettava käyttää tarvittavia suojavälineitä.
Epoksi on vedenpitävää ja ei ime mitään sisään. Usein epoksisaumoihin lisätään hyvin pienen raekoon silikaattijauhetta, joka tekee siitä huokoisemman ja hieman herkemmän lialle. Joka tapauksessa ero tavalliseen sementtipohjaiseen saumaan on kestävyydessä ja puhtaanapidossa kuin yö ja päivä.
Minulla on ainakin parisataa neliötä marmorilattiaa, joka on tehty pienellä, noin 1mm epoksisaumalla. Saumauksen jälkeen lattia on oikaisuhiottu ja kiillotettu haluttuun kiiltoasteeseen (meillä hienoin laikka on 1500 joka antaa hoonatun, matalakiiltoisen pinnan). Lopputuloksena on täysin tasainen, kuin yhtä laattaa oleva lattia. Saumat ja laatat ovat täsmälleen samassa tasossa. Tämä asennusmenetelmä - hiominen - onnistuu luonnollisesti vain luonnonkivelle.
Silikoni on aine, jota en omaan kotiini suostu laittamaan minnekään (enkä laita akryyliäkään - sitä tarvitaan huonosti tehdyn työn peittämiseen). Silikonilla viimeistellyt saumat ovat märkätiloissa siistejä hetken, mutta ajan myötä repsottavat ja homehtuvat. Epoksi pysyy kiinni alustassaan, ei muuta väriä eikä homehdu. Elastisen epoksin työstäminen on terveisiä ihan /C:stä ja syvältä sieltä, mutta lopputulos on hyvä.
Once you go b… - epoxy, you never go back )
Kiitos hyvästä infosta! Voipa olla että perehyn jossain kohtaa aiheeseen hieman syvällisemmin!
Epoksista on itellä sen verran kokemusta, että vedin tkntilan lattian seinillenostoineen itsesiliävällä epoksilla ja hyvä pinta tuli vaikka amatööri tolskas ammattiaineilla… Tavallinen autotalliepoksi oli praimerina ja pintalaatu oli teollisuushalleissa käytettävää todella sitkeää ja kestävää tavaraa. Tiksausaineen kanssa pysyy seinälläkin ja nurkat ei halkee kun ei ole ihan kivikovaa tavaraa vaikka vasaralla ei ruttua tuohon pintaan saakkaan