Gyprokin vaakasauman pakkelointi

Morjens,

Tässä parhaillaan koitan epätoivoisesti pakkeloida taloa sisustettavaan kuosiin. Talossani on osittain korotettu olohuone, eli levytystä on jatkettu toisella levyllä. Tuossa vaakasaumassa ei levyjen reunat ole luonnollisestikkaan ohennettuja. Nyt mietin tuota sauman pakkelointia. Pitääkö vaakasaumassa käyttää paperista saumanauhaa vai voinko pakkeloida tuon sauman pelkällä mäskillä piiloon?

Kuinka tasaiseksi saumat tulee pakkeloida ettei ne näy esim tapetin alta? Nyt saumat tuntuvat jos kädellä vetää levyä myöten, tosin saa olla aika herkkäsorminen koittelija jos ne tuntee...

Viistä päätysaumat ja paperinauhaa käyttäen sitten saumaat. Ei “teipillä”.

Jos lähteen aivan “varman päältä” niin tehtävä ns. ylitasoituksena. Yksi vaihtoehto on naamioida sauma “suunnitelmallinen” (seinävalaismille) vaakalista tai “muuten” vaan tai sitten tapetiboorni yms… Ideointia, siitä se lähtee…

Juu,

Kuinka isosti tota viistousta pitää tehä? Pakkelia pitää ilmeisesti vetää aika leveästi jotta sauman saa häipymään, etenkin jos käyttää tuota nauhaa!?

Itse viistin päätysauman katkoteräveitsellä n 10x10 mm:n verran. Kun tasoitat yli pitkällä lastalla etkä hio paperinauhaa esiin, niin hyvä siitä tulee. Oliskohan 30-40 cm nauhan molemmin puolin lähellä totuutta. Valolla voit peilata, miltä näyttää.

Sauman näkyminen on paljon kiinni tapetista. Tummempi imee valoa ja varjo ei näy niin helposti kuin vaaleassa. Valon suunnallakin on merkitystä. Jos alat epäillä, niin suuntaa katseesi TKT:n vinkkiin listasta tai boordista.

Tsemppiä tasoitukseen!

Juu,

toi pakkelointi ei ole mun mielihommaa, ja hionta vielä vähemmän. Etenkin kun meikäläisen pienessä sielussa elää fanaattinen perfektionisti. Eli taitaa ton vaakasauman kohdalle tulla vaikka boordi tms. Toisaalta en haluaisi sitä, sillä tahoisin tasavärisen seinän ylös saakka, joka korostaisi korkeudentunnetta.

Pitäisköhän sittenkin kokeilla pakkeloida...

Viistäminen lienee edessä. Tai sitten mietit vaikka ns.tasoitetapetteja siihen. Boordi voi olla kurja tappamaan korkean tilan vaikutelmaa, mutta kapeat listat on kyllä kivannäköisiä, varsinkin jos sopivat tyyliin.

Koita ensiksi pakkeloida sauma nätiksi + päällystä seinät miten haluat. Mieti vaihtoehto B valmiiksi, eli mitä teet jos sauma kaikesta huolimatta näkyykin. Esim. valitse valmiiksi boordi tai lista.

 

Tietysti olisi helppo sanoa että kutsu tasotemiehet jotka ylitasoittaa koko seinän ja saavat siitä tasaisen. Vaakasaumassa sauma jää nauhan ja tasoitteen takia aina koholleen ja tahtoo sivuvalossa näkyä. Tuossa aikaisemmat ova jo ohjeet antaneet ja ihan hyviä ohjeita. Mutta ennenkuin tapetoit niin laita työmaahalogeenivalo lattianrajaan valaisemaan ylöspöin  ja katso miltä seinä näyttää ( saattaa näyttää pahalta) Kun olet paklannu ja hionnu omasta mielestä kyllin paljon niin katso taas valolla. Jos on hyvä niin pohjamaalaa ja katso taas valolla Jos on vielä hyvä niin tapetoi. Ennen tapetointia voit maalata ja paklata vaikka kuinka monesti. mutta kun tapetit on seinässä niin pohjat on silloin oltava valmiit.

Ja sitten kannattaa myös perehtyä niihin mämmeihin njoilla niitä saumoja tasoitellaan.... Nimittäin osa tuotteista on painokelvottoman huonoja.

Meillä vedeltiin autotallin ja onneksi autotallin seiniin Silora merkkistä mämmiä ja kun sitä kolmatta kertaa pakkeloi ja hioi niin rupesi usko loppumaan. Aina vaan meni naulan kannat kraaterille ja saumat urille. Siis aivan täyttä sontaa se aine.

Taloon aiomme valikoida aivan eri aineet vaikka sitten maksaisivatkin enemmän. Pari vuotta sitten olleessa TM:n rakennusmaailmassa oli n. 20 tuotteen testi ja tämä silora oli toiseksi huonoin siinä. Että se piti ainakin kutinsa. No nyt vähän viisaampana...

On tuo tasoitteen hankinta koht sillään käsillä. Onko myös hyviä kokemuksia joistain tuotteista? Tuota TM testiä en ole lukenut, mikä siinä veti tähdet kotiin?

Meillä myös oli vaakasaumaa olohuoneessa, korotetun sisäkaton takia. Vedin pakkelia leveälti päälle ja hiomalla tasaiseksi. Eipä siinä saumaa huomaa…

Itse käytin tasoitukseen Vetonit:in LR+ pintatasoitetta. Eipä tuo ollut kauhean vaikeaa ensikertalaiselle vatkata vispilällä sopivan notkeaa kamaa. Ja mielestäni hiontakin oli "helppoa". Testeistä en tiedä, mutta muutamilta "ammattilaisilta" olin kuullut vinkkiä, että sellaiset valmispakkelipöntöt kannattaa kiertää kaukaa.

Paljonko mahtaa olla 3.3m korkealla kipsilevyllä hintaa?
Noita alustavia piirustuksia kattelin, ja jos en ihan väärin laskenut (mikä on enemmän kuin mahdollista), niin keskellä olis korkeutta ehkä 3.2m (plusmiinus jotain, riippuen “lähtökorkeudesta”).
Anyway kolmimetriselläkin levyllä jäis paikattavaa vain pienehkö kolmio, minkä voi koristaa jollain, hm, taiteella.
Omatkin kittaustaidot on vähän nysvääjän asteella, mutta nää on kuitenkin niitä hommia missä omaa työtä voi jotenkin hyödyntää…

Höh, koko ketjun otsikko vaihtui. Ei ollut tarkotus, sorry.
Vähän erikoisesti toimii tän palstan softa…noh aina oppii, nyt tiedän tämänkin :slight_smile:

TM:n testissä vei tähdet kotiin levitettävyys ja aineen kutistuminen. Eli mitä paremmin levittyi ja vähemmän kutistui niin sitä parempi.

Tosin tuo Siloran töhnä jota morkkasin oli hyvää levitettävyydeltään mutta kutistui lähes eniten eli on monta pakkelointikertaa tiedossa.

Parhaimpien ja huonoimpien aineiden (Huom 2 vuotta sitten ilmestyneessä lehdessä) hintaero oli lähestulkoon olematon. Eli jos 5 sellasta isoa ämpärillistä hakee niin hintaero oli koko mällissä luokkaa 100€ eli ei mitään jos se säästää 2:lta hionta ja pakkelointikerralta = pahimmassa tapauksessa viikon työt eli kalliimpaan sijoittaminen selvästi kannattaa. 

Voin tuossa iltasella kirjoitella tähän ketjuun siitä artikkelista hieman tarkemmin jos kerkeän. Laitan top 20 ja niiden hinnat jotka lehdessä lukevat.

Vetonittiä meilläkin käytettiin ja siihen kyllä pystyy tumpelompikin ensikertalainen. En ole ikinä minäkään moista hommaa tehnyt, mutta näin naisimmeisenäkin harjoitus tekee melkein mestarin ja hyvää jälkeä siitä tuli. Ei ole isäntäkään valittanut ja mitäs valittaisikaan kun itse säästyi kittaamis- ja hiontahommalta. :slight_smile:

Mitä karkeampaa tasoitetta, sitä vähemmän kutistumaa ja nopeampi kuivuminen. Siloite on nimenomaan siloite. Levyseinille löytyy hyvinkin karkeita tasoitteita, mutta keskitie on osoittautunut parhaaksi. Säkin kyljestä saa yllättävän hyvää infoa.

Mitä karkeampaa tasoitetta, sitä vähemmän kutistumaa ja nopeampi kuivuminen. Siloite on nimenomaan siloite. Levyseinille löytyy hyvinkin karkeita tasoitteita, mutta keskitie on osoittautunut parhaaksi. Säkin kyljestä saa yllättävän hyvää infoa.

Gyprocilta löytyy nukyään myös ympäriinsä reunaohennettu levy korkeisiin tiloihin.

Meillä huonekorkeus harjan kohdalla noin 3,6m ja tavallisilla levyillä tehty. Saumatasoitteena Presto J ja pintatasoite Presto LF.

Viikonloppuna pitää roiskaista pohjamaali niin näkee paremmin tasaisella värillä miten sauma erottuu.

Jos päälle on tulossa tapetointi, niin maalattava tapetti hukkaa saumat erittäin mainiosti ja ainakin itselläni on pitänyt jopa vanhan lastulevyseinän umpeenkitatun sauman näkymättömänä, joka on tehty marraskuussa 2005.