Harkkotalon lisäeristys

Vuonna 1962 rakennettu siporex-harkkotalo on viileähkö talvella. Ulkopinnat on rapattu, sisäpinnoissa on ainakin osin pelkkä lastulevy ilman koolausta.

Kannattaako pistää lisäeristystä ulkoseiniin vaiko sisäseiniin? Mikä olisi vaihtoehto sisäseinissä? Olen ajatellut eristelevyä, johon polyuretaanin päälle liimattu kipsilevy, mutta hengittävyys-asiat huolettavat...

Unoha ihmeessä sisäseiniin lisäeristys!

Kuinka paksu siporex ja mihin U-arvoon pyrit?

Jos on tarpeeksi paksu harkko niin ei tartte mitään eristyksiä.

Tuttavalla on 400mm harkosta tehty ja hyvin pysyy pakkanen loitolla.



Haiskahtaa vuodolta. Siporex kun on sellasta kamaa että jos maa on liikkuvaista sorttia ja varmaankin on tohon maailman aikaan tehdyssä talossa myös niin tuppaa halkeilemaan ja oikeen kunnolla.

Eli jostain vuotaa.



Muuten hyvä keksintö tuo Siporex mutta ei kuitenkaan.

Olisi hyvä tietää, minkä paksuinen harkko siellä on. Onko näkyviä halkeamia, millaiset ikkunat, onko lattian rakenteesta tietoa. Katon rakenne ja eristepaksuudet…



Pintojen lämpötiloja kannattaa mittailla talvella jos viileältä tuntuu. Jos raaskii tai saa jostain lämpökameran, voi silläkin haeskella syytä viileyteen. Syy kun ei välttämättä ole ollenkaan seinässä.

Ulkoseinien ulkopuolelle vähintään 100 mm eristettä. Hyvä tuulensuoja ja sitten ulkoverhous mieltymysten mukaan. Kyllä silloin kivirakenne lämpiää ja samalla koko talo.
Muuten…rakenteet eivät hengitä. Puhutaan mieluummin rakenteiden kosteusteknisestä käyttäytymisestä.

Tuon ajan Sipo talot taisi olla 200mm paksua seinää?

70-luvulla ohjeena oli, että 20 sentin siporex tarvitsi 5 senttiä villaa ulkopuolelleen, jotta sen aikaiset k-arvot saavutettaisiin. Eli ensisijaisesti niin kuin tohtori tuolla edellä neuvoi.

Pikainen mittus toi tuloksen: 25 cm siporex, päällä vain rappaus ilman villoja tms.

Ikkunat ovat alkuperäiset eli kaksi lasia. Ikkunoita on suhteellisen vähän rintamamiesmallisessa talossa.

Pohjana maavarainen laatta, asuinkerroksen lattia on valettu ja rossipohjainen, eristeenä purut. Välikatto/ yläkerran lattia ei oo betonia. Katto harjakatto, peltiä. Katossa ei oo eristystä paitsi asuintilojen kohdalla purut.



Halkeamia on kyllä, maan routimisen mukanaan tuomia. Mitattu ei oo, mistä vuotaa tai onko eroja seinän kylmyydessä.

Jos kylmyys johtuu niistä halkeamista, niin mitä mun pitää tehdä?



Mie en tiiä, mikä on u-arvo :frowning:

Muutenkin on vähän tyhmä olo, joten puhukaa ihmeessä ihan suomea, jos jaksatte (rautalangan käyttökin sallittu)…

Kiitos :slight_smile:

U-arvo, jonka määritelmän suora lainaus ympäristöministeriön SRMK-C3-2007:stä:

" Näissä määräyksissä tarkoitetaan: 1) lämmönläpäisykertoimella U lämpövirran tiheyttä, joka jatkuvuustilassa läpäisee rakennusosan, kun lämpötilaero rakennusosan eri puolilla olevien ilmatilojen välillä on yksikön suuruinen.

Yksikkönä käytetään W/(m2K)".

Rautalankaa lyhyesti: Eli esim. millä teholla (W) eli lämpöhäviöllä harakoille seinän läpi sisältä ulos "kulkeutuu lämpöä" pinta-alaa (m2) ja astetta (Kelvin (K)/Celsius (C)) kohti.

Ulkoseinässä U-arvovaatimus (asuinrakennus lämmin asuintila) on nykyisin 0,24 W/(m2K). Tämä on siis minimivaatimus, mutta se on täysin "yläkantissa" eli mitä pienempi se on, niin sitä parempi. Nykyisin se alkaa ( toivottavasti) olemaan 0,06 W/(m2K), koska tällä arvolla uudisrakennuskustannukset eivät nouse kuin noin 5 %, joka on hetkessä syöty pois ja sitten alkaa tulemaan viljaa omaan laariin.

Tuossa oli sohaisu sinne muurahaispesään.

Ja sitten hitaammanpuoleinen "mitoitus"!

1) ainakin suuremmat halkeamat kittaat elastisella saumamassalla (ei siliconilla).

2a) lisäät 50 mm:n koolauksella (huom! kiinnitys siporexiin) ulkopintaan 50 mm villaa + 50 mm tuulensuojavillaa, niin pääset juuri ja juuri tuohon nykymääräysten mukaiseen lukemaan.

3) ulkopinta tuuletusrakoineen sallitun maun mukaan.

Jos korvaat tuon kohdan 2a)

2b) ristikoolauksella 50 mm + 50 mm (oikeastaan helpompi toteuttaa kuin kerralla 100 mm, ei muuta merkitystä) villaa ja sitten 50 mm tuulensuojavilla, niin pääset noin 20 % parempaan eristyskykyyn.

4) Älä käytä uretaanilevyä tai muuta vesihöyryä "läpisemätöntä (ei sisälläkään, ei perustelua anneta, mutta ei ole mutuakaan)".

5) korjaat routasuojauksen sopivalla tavalla.

6) muutkin asiat olisi rempan arvoisia. En puutu niihin ollenkaan, koska et alkuun kysynytkään niistä ja niistä muista asioista on saatava lisätietoa huomattavasti.

7) En puutu myöskään siihen missä ajassa saat remppainvestointisi takaisin, mutta ilmeisesti remppa kannattaa ainakin mukavuussyistä. Onnea päätöksillesi.

Jos seinän ulkopuolta ei voi tai haluta muuttaa, on uretaanikipsilevy sisäpuolelle hyvä ratkaisu. Kiinnitys uretaaniliimalla ja saumaus uretaanivaahdolla. Uretaanikipsilevy toimii myös höyrynsulkuna.

Kiitos vastauksista.

Yksi tyhmä kysymys: jos kuitenkin teen sen sisäeristyksen ja saan samalla sen höyrynsulun (josta selkeästi ollaan eri mieltä), niin miten käy kun isken tauluja seinään? Eli aiheuttaako eristelevyn rikkoutuminen ongelmia?



Jään miettimään vaihtoehtoja… Hitsi, että on vaikeeta.

No jos se ei haittaa että sisältä lähtee neliöitä ja harkko on todella 25 cm, niin varmin ratkaisu on liimailla 10 cm siporex väliseinäharkko kiinni ulkoseinään. silloin rakennepaksuus on melkein kuin 375 harkko josta nykyäänkin tehdään eikä tarvitse miettiä höyrynsulkuja. Epäilen kuitenkin että tulisiko kylmä kuitenkin jostain muualta kuin seinästä. Joku hallitsematon ilmavuoto tms. Ota johonkin asiantuntijaan yhteyttä.

Nyt on ammuttava säheltäjän vastaus alas ja jättää se "Ota johonkin asiantuntijaan yhteyttä." oksalle

no joo, jos kummankin kerroksen lattiat olisi betonia ja olisi todella valmis laajaan remonttiin jossa sisäpinnat menisi uusiksi niin edelleen tuo 100 mm sipon lisääminen olisi mielestäni ok. Näin on tehtykin ettei se mikään uusi juttu olisi. Lisäksi silloin rakenne olisi yhtä ainetta ja se mielestäni on sipon paras ominaisuus.

Jos ulkopuolella alkaa kasvattamaan paksuutta niin menee mietintään räystäiden pituudet, julkisivupinnoite jne. Ensisijaisesti edelleen etsisin muitavaihtoehtoja kuin seinät tähän “kylmyyteen”

Lattia pitäisi kyllä eristää uudelleen .purut voi olla painuneet aikalailla ja muutenkin eristys arvo villaan verrattuna huono ja



itse laittaisin uretaani levyt sisäseiniin enkä välittäisi niin tarkasti kosteuskäyttäytymisestä mutta voithan soittaa Ikaalisten siporex tehtaalle ja hakea varmistusta kosteusteknisesti oikeaan ratkaisuun. http://www.hplush.fi/web/61915/contact



Ikkunat uusiksi ,ei noilla 2lasisilla vanhoilla kyllä tee oikein mitään enää.