U-arvo, jonka määritelmän suora lainaus ympäristöministeriön SRMK-C3-2007:stä:
" Näissä määräyksissä tarkoitetaan: 1) lämmönläpäisykertoimella U lämpövirran tiheyttä, joka jatkuvuustilassa läpäisee rakennusosan, kun lämpötilaero rakennusosan eri puolilla olevien ilmatilojen välillä on yksikön suuruinen.
Yksikkönä käytetään W/(m2K)".
Rautalankaa lyhyesti: Eli esim. millä teholla (W) eli lämpöhäviöllä harakoille seinän läpi sisältä ulos "kulkeutuu lämpöä" pinta-alaa (m2) ja astetta (Kelvin (K)/Celsius (C)) kohti.
Ulkoseinässä U-arvovaatimus (asuinrakennus lämmin asuintila) on nykyisin 0,24 W/(m2K). Tämä on siis minimivaatimus, mutta se on täysin "yläkantissa" eli mitä pienempi se on, niin sitä parempi. Nykyisin se alkaa ( toivottavasti) olemaan 0,06 W/(m2K), koska tällä arvolla uudisrakennuskustannukset eivät nouse kuin noin 5 %, joka on hetkessä syöty pois ja sitten alkaa tulemaan viljaa omaan laariin.
Tuossa oli sohaisu sinne muurahaispesään.
Ja sitten hitaammanpuoleinen "mitoitus"!
1) ainakin suuremmat halkeamat kittaat elastisella saumamassalla (ei siliconilla).
2a) lisäät 50 mm:n koolauksella (huom! kiinnitys siporexiin) ulkopintaan 50 mm villaa + 50 mm tuulensuojavillaa, niin pääset juuri ja juuri tuohon nykymääräysten mukaiseen lukemaan.
3) ulkopinta tuuletusrakoineen sallitun maun mukaan.
Jos korvaat tuon kohdan 2a)
2b) ristikoolauksella 50 mm + 50 mm (oikeastaan helpompi toteuttaa kuin kerralla 100 mm, ei muuta merkitystä) villaa ja sitten 50 mm tuulensuojavilla, niin pääset noin 20 % parempaan eristyskykyyn.
4) Älä käytä uretaanilevyä tai muuta vesihöyryä "läpisemätöntä (ei sisälläkään, ei perustelua anneta, mutta ei ole mutuakaan)".
5) korjaat routasuojauksen sopivalla tavalla.
6) muutkin asiat olisi rempan arvoisia. En puutu niihin ollenkaan, koska et alkuun kysynytkään niistä ja niistä muista asioista on saatava lisätietoa huomattavasti.
7) En puutu myöskään siihen missä ajassa saat remppainvestointisi takaisin, mutta ilmeisesti remppa kannattaa ainakin mukavuussyistä. Onnea päätöksillesi.